pawel_02 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2014 cześć, To mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość jeśli umieściłem nie tu gdzie trzeba albo coś innego. Do rzeczy: Mam problem z laptopem mianowicie kilka sekund po włączeniu znika obraz i trzeba go zamknąć i otworzyć (najczęściej kilka razy) żeby obraz się pokazał lecz znów po kilku sekundach znika. Znalazłem podobny post na ten temat link: http://forum.purepc.pl/topic/344554-problem-z-matryca-obraz-drzy-i-znika/ Wymieniłem już taśmę (było na niej widoczne przetarcie i myślałem, ze to jest przyczyną) lecz nic to nie dało. W poście z linku ktoś napisał żeby sprawdzić pod żarówką czy obraz jest widoczny, sprawdziłem i obraz widać tak jakby jasność była na 1%. Co to może być? Bo nie chciałbym już na darmo inwestować. Czeka mnie wymiana matrycy czy może to tylko inwerter? Albo jeszcze coś innego? Laptop to: Toshiba Satellite A350-110 Model: PSAL6E-00600ETL 17" z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2014 Uszkodzony inwerter a dokładniej transformator wysokiego napięcia... Obraz nigdy nie był przez chwile np różowy / wpadajacy w czerwień ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_02 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2014 nie, zawsze był czarny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi89 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2014 W moim przypadku, laptop hp pavilion dv6000, też myślałem że to tylko inverter. Potem w serwisie powiedzieli, że to wina karty graficznej. Zasilanie i sterowanie jasnością jest przez gpu, nieszczęsna seria geforce 8k mobile i problem z lutowaniem układów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) Zasilanie i sterowanie jasnością nie jest "przez gpu" :) @pawel_02 jeżeli pewnien jesteś że znika jedynie podświetlenie matrycy, najprostrzym sposobem jest podpięcie do inwertera świetlówki od innej sprawnej matrycy. Będzie świecić - czeka Cię wymiana świetlówki, nie będzie - wymiana inwertera lub naprawa jego zasilania/regulacji. Żeby to sprawdzić wystarczy zdjąć przednią ramkę matrycy i podpiąć. I radziłbym uważać bo matryca 16" trochę kosztuje, nie zepsuj ;) Edytowane 20 Marca 2014 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_02 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2014 @kapi89 wina karty graficznej nie jest na pewno bo po podłączeniu zewnętrznego monitora wszystko działa@pix3l niestety nie mam innej matrycy :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi89 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) U mnie też na zewnętrznym monitorze wszystko działa. chodzi mi oto że napięcie do inwertera jest podawane przez taki port który jest bezpośrednio na płytce karty graficznej, a "zimne" luty częściej występują na elementach które się grzeją min. karcie graficznej. W moim przypadku problem jest właśnie gdzieś na karcie graficznej, uznałem że podzielę się tą informacją skoro mam identyczne symptomy. Mówię jak jest nic nie zmyślam, info mam z serwisu. Tylko jak mi zaśpiewali 400zł wymiana karty to stwierdziłem, że kupię nowy na jakimś pentiumie ivy bridge i będzie spokój. Edytowane 20 Marca 2014 przez kapi89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2014 Nie nie, napiecie inwertera nie jest podawane przez "taki port", inwerter zasilany jest z zupełnie innej przetwornicy i zupełnie innym napieciem niż grafika(10.8V-20V w zalezności w jakim laptopie i czy na baterii/zasilaczu, zasilanie grafiki to powiedzmy 1V - też zależy jaka grafika...). Samo wybudzenie ekranu jest realizowane przez podanie odpowiedniego sygnału na KBC/przetwornice (znów: zależy w jakiej platformie) dlatego też mając uszkodzoną grafikę, lub w przypadku braku post ekran się nie wybudza. pawel_02 zdemontuj ramke matrycy i przejdz się do jakiegoś ogarniętego serwisu, podłączycie inną matrycę(powinni mieć) na miejscu i wszystko sie wyjaśni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_02 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2014 okey, dam znać jak coś się wyjaśni ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...