creaktor007 Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2014 (edytowane) Witam. Zakupiłem pc-ta....i przy pierwszej instalacji ,wiadomo że wiatraczek na procesorze chodzi głosno dopóki nie zainstaluje się sterowników od płyty...głosny jest tylko przy starcie PC-ta. Natomiast karta grafiki nawet po zainstalowaniu sterowników z płytki dołączonej do karty... chodzi głośno a cpuz pokazuje użycie wiatraczka 40%,cały czas ,a karta ma temperatury pokojowe... więc proszę o pomoc w tej sprawie... 3dm06 zrobiony i wynik to 24091pkt w 1280x1024 mam taki zestaw procek http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4440-6m-cache-do-3-30-ghz-box-bx80646i54440-603033/ płyta http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h81m-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-crossfire-matx-h81m-605249/ zasilacz http://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-vero-l1-500w-vl1-500-622218/ karta grafiki http://www.morele.net/karta-graficzna-gainward-geforce-gtx-750-1gb-gddr5-128-bit-426018336-3095-630798/ ...wyczytałem na forum że: cytat: "Chwila, sterowniki instalowałeś z oficjalnej strony producenta?Mogą być problemy z obrotami, jeśli Twoja karta jest marki Gainward i korzystałeś z ich sterowników." ...własnie mam firme gainward... http://www.fixitpc.pl/topic/5350-regulacja-obrotow-wentylatora-karty-graficznej/ ...sprawdzałem programem ntune itp i na 30% obrotów wiatraczek jest nadal głośny i terkoczacy... czy to normalne,że np: poniżej 30% jest cicho a powyżej to odżutowiec (+terkotanie) ? Edytowane 21 Marca 2014 przez creaktor007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2014 A czego się spodziewałeś po popierdółce z jednym wentylatorem . Do tego karta to chyba referencyjna konstrukcja NV - a te z reguły są głośne . Masz tylko sterowniki zainstalowane czy także dodatkowy soft od Gainwarda ? O ile takowy jest . Spróbuj regulować prędkość wentylatora w MSI Afterburner . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
creaktor007 Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2014 A czego się spodziewałeś po popierdółce z jednym wentylatorem . Do tego karta to chyba referencyjna konstrukcja NV - a te z reguły są głośne . Masz tylko sterowniki zainstalowane czy także dodatkowy soft od Gainwarda ? O ile takowy jest . Spróbuj regulować prędkość wentylatora w MSI Afterburner . ...spróbuje msi... a wiatraczek terkocze,mimo niskich obrotów.... Czy strace gwarancje jak wykrece wiatraczek i zastąpie go innym ? wiekszym,takim od obudowy 120mm...itp ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
creaktor007 Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2014 ...spróbuje msi... a wiatraczek terkocze,mimo niskich obrotów.... Czy strace gwarancje jak wykrece wiatraczek i zastąpie go innym ? wiekszym,takim od obudowy 120mm...itp ? ...nic to nie dało...wiatraczek nadal brzęczy... stracę gwarancje jak odkręcę obudowę od karty z wiatraczkiem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2014 (edytowane) Jak na obudowie karty nie ma plomb i nic nie poniszczysz przy fanswapie to teoretycznie gwarancję masz nadal ( pod warunkiem że karta wróci do sklepu z kompletnym chłodzeniem fabrycznym ) . PS. Nie pisz posta pod postem , tylko edytuj swój poprzedni post i tyle . Edytowane 21 Marca 2014 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darthbercik Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2014 Miałem kiedyś identyczny problem który polegał na tym, że sterownik grafiki wymuszał wysokie obroty na grafice, zmieniłem sterowniki i wszystko jest ok. Natomiast jeśli Tobie faktycznie "terkocze" wiatrak to prędzej uznałbym problem z łożyskami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
creaktor007 Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2014 Miałem kiedyś identyczny problem który polegał na tym, że sterownik grafiki wymuszał wysokie obroty na grafice, zmieniłem sterowniki i wszystko jest ok. Natomiast jeśli Tobie faktycznie "terkocze" wiatrak to prędzej uznałbym problem z łożyskami. ...tylko,że u mnie jest 30% obrotów i nadal brzęczy...ale podejrzane jest to,że obroty są stałe na 40% i nie zmieniają się pod obciążeniem...jutro zainstaluje inne sterowniki... ...na łożyska może wd40 i inne (cocacole : ) dam znać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2014 WD40 na pewno nie poprawi pracy łożyska. To nie jest środek do smarowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2014 Czy poza procentami programy odczytują prędkość wentylatora (RPM)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
creaktor007 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) Czy poza procentami programy odczytują prędkość wentylatora (RPM)? tylko procenty,rpm do karty graficznej nie pokazuje ani w biosie,ewerest,gpuz,experttool,msiafterb...itp ... zainstalowałem najnowsze sterowniki 335.23 i po teście msiafterburner,stwierdzam,że obroty wzrastają wraz z temp...co nie zmienia faktu że wiatraczek terkocze... pozdrawiam koniec tematu Edytowane 22 Marca 2014 przez creaktor007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...