Eladril Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) Cześć mam krótkie pytanie, gdy kupowałem swój nowy zestaw wyposażyłem go w pentiuma g bo na takie cpu pozwalał mi budżet, pierwotny plan zakładał wymiane na i5 po 6-8 miesiacach, teraz jednak nie mogę a jako że mobo jest na s1155, jego żywotność dobiega końca. Planowałem ww. cpu wymienić na i5 (3350p?) którego eol czeka chyba w przyszłym miesiacu jak czytałem. Czy to oznacza że produkt w ogóle nie będzie dostepny albo jego cena bedzie wyższa (niż już w tym momencie mało opłacalna)? Myślałem że będę po prostu czekał aż cena sięgnie powiedzmy 400-450zł bo taka uważam za rozsadna ale wyglada na to że może za pare miesięcy dostane taka jedynie używke na allegro. Co sadzicie jaka przyszłość czeka procesory ivy bridge. Edytowane 22 Marca 2014 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2014 Normalne sklepy w rodzaju morele będą sprzedawać ten i inne procki aż do czasu wyczerpania zapasów czy to swoich czy hurtowni / dystrybutora . Po skończeniu zapasów magazynowych pozostaje już tylko rynek wtórny - allegro , ebay , tablica itp. Choć i tutaj mogą się zdarzać leżaki magazynowe . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2014 Ok a co sadzisz o cenach, czy da sie przewidziec jak sie beda zmieniały na podstawie procków ktore juz były wycofywane w przeszłosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaa Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2014 Hello, zapewne będą powoli tanieć z wyjątkiem topowych modeli i egzemplarzy podatnych na OC - te będą trzymać cenę dłużej. Nie pozostaje nic innego, jak tylko szukać okazji. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2014 Ciężko powiedzieć jak będą wyglądać ceny w przyszłości . Z jednej strony sprzęt wycofany z produkcji powinien tanieć , czasami dość znacznie . Z drugiej strony z tymi CPU jest taki problem że obecne generacje procków są nie wiele lepsze w kwestii wydajności , gorsze ( i to czasami dużo gorsze ) jeżeli chodzi o temperatury . To może spowodować że będzie popyt na procki S1155 i w efekcie będą trzymać one cenę , chyba że zdarzy się odpowiednik BitCoina dla kart ATI - używane Radeony HD6xxx / HD7xxx wciąż trzymają cenę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...