S6Sbk Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Jako że pierwszy post, to witam serdecznie. Wczoraj zainstalowałem dodatkowe chłodzenie w swojej skrzynce. Fera 2 od SIlentium na CPU i dwa dodatkowe wentyle na obudowie. Wszystko podpiętę i się kręci. Problem w tym, że po ponownym złożeniu PCta, mój Radeon się na mnie obraził i zaczął sie grzać (co jest o tyle dziwniejsze, że w żaden sposób nie ingerowałem w kartę, wypiąłem ją jedynie z motherboard'a). O ile temperatura w idle została taka sama jak była: Tak pod jakimkolwiek "obciążeniem" (nie mówię tutaj o najnowszych grach a raczej odtwarzaniu filmów z ripów HD chociażby) dochodzi do 62-3 stopni: Na początku myślałem że to wina Speedfana którego zainstalowałem do monitorowania wentylatora na Ferze, ale po odinstalowaniu jest kompletnie to samo. Nie mam bladego pojęcia co się stało. Wcześniej temperatury pod obciążeniem dochodziły maksymalnie do 54-55 stopni i to podczas zeszłorocznych upałów. Próbowałem 3 zestawów sterowników wstecz, rozebrałem skrzynie jeszcze raz żeby upewnic sie że karta jest dobrze wpięta - w teorii wszystko wygląda ok. Gdyby ktoś miał jakies pomysły, to byłbym niesamowicie wdzięczny. Edytowane 23 Marca 2014 przez S6Sbk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 Od zeszłorocznych upałów czyściłeś tą kartę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S6Sbk Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 Tak, czyszczona wczoraj, przy okazji rozmontowywania całości. Nie ściągałem co prawda radiatora i nie nakładałem nowej pasty, ale z kurzu oczyszczona jest najlepiej jak tylko może. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Jaki to dokładnie model? Jakie temperatury w grach oraz do ilu %/rpm rozkręca się chłodzenie? Ściągnij MSI Afterburner i pobaw się ustawieniami wentylatorów (o ile masz taką możliwość). Sprawdź pastę pod radiatorem Edytowane 23 Marca 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S6Sbk Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 XFX Radeon HD7850 Core Edition 1 GB 256bit. Temperatury w grach są praktycznie identyczne jak ta na powyższym shocie z GPU-Z. Między 60 a 65 stopni, RPM w granicach 50-55%. Przy czym musze przyznać, że kompletnie nie słyszę tego wiatraka, co przy rzekomej prędkości 1800 RPM jest nierealne. Co do pasty, to chciałbym żeby to była ostateczność, bo jeszcze mam na nią trochę gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 Masz niskie temperatury jak na ten model, nie przejmował bym się tym. 7870 CE osiąga 85oC a między nimi nie ma aż takiej różnicy (30oC). Ściągnij MSi Afterburner i pobaw się opcjami wentylatora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S6Sbk Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Albo ja o czymś nie wiem i trzeba go skonfigurować, albo ten MSI nie działa tak jak powinien. Przesuwanie suwaka od % wykorzystania wentylatora nie robi kompletnie nic. Nie przyspiesza, nie zwalnia. Identycznie wygląda sytuacja w SpeedFanie czy Catalyst Control Centre. Chyba nie ma żadnej dodatkowej wtyczki zasilającej o której mógłbym zapomnieć oprócz tego standardowego 6 pin, nie? Edyta: sprawdziłem jeszcze "organoleptycznie" - wiatrak cały czas trzyma jeden zakres obrotów, pomimo tego że programy wskazują więcej. realny RPM nie zmienia się ani automatycznie pod obciążeniem, ani manualnie przy dostrajaniu w Catalyst Control Centre, SpeedFanie czy MS Afterburnerze. Tylko teraz pytanie: czy może to byc wada software'owa, czy raczej chłodzenie karty poszło do piachu? Edyta numero duo: No i znalazłem przyczynę - wentylatory podpięte pod płytę główna mieszają coś z poborem mocy. Odpiąłem oba (tylko te obudowy, CPU FAN nadal podpięty) i bez problemu przyspieszyłem ten na grafice przy pomocy MSI Afterburnera. Niemniej, RPM nadal nie reguluje się automatycznie. Aktualnie podpiąłem je prosto do zasilacza używając przejściówek na 3pin-molex i przy takim rozwiązaniu równiez mogę regulować GPU FAN w Afterburnerze. Próbowałem odpiąć wentyl na collerze od CPU, ale bez zmian - grafika nadal nie dostosowuje RPM do temperatury. Na chwile obecną zrobiłem 3 profile do Afterburnerze do użytku w różnych sytuacjach (idle, lekkie/średnie obciążenie, wysokie obciążenie), ale ewntualnie chciałbym dojść do opcji optymalnej, tzn. automatycznego regulowania obrotów przez kartę. Reinstalowałem sterowniki do płyty głównej, do grafiki również i niestety bez zmian. Jak na moje oko, po tych wszystkich zmianach problem wskazuje na żródło softowe a nie hardware'owe, ale może sie mylę. Jakieś pomysły? Edytowane 23 Marca 2014 przez S6Sbk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...