Skocz do zawartości
Liban75

Różnica Temp. na E4500 potrzebna pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od razu na wstępie przepraszam jeśli umieściłem temat w złym wątku i jeśli się powtarza ale przekopałem forum i nic odpowiedniego nie znalazłem, ale do rzeczy.

Mam wysłużonego E4500 wykręconego na 2.9 Ghz procesor chodzi stabilnie i bez problemów, nie dawno zmieniłem boxowe chłodzenie na Enermaxa Black Twister'a i zaczęły sie dziać jaja.

Na boxowym chłodzeniu temp w idlu siegały około 38 C w stresie po 15 min Orthosem około 68 C ale procek chodził bez szwanku ponad pół roku, postanowił więc torche zbić temperatury i kupiłem chłodznie od Enermaxa model Black Twister byłem zdumiony bo temperatury w idlu spadły do 30 C a wstresie do 52 C, do czasu gdyż pewnego dnia odpalam sobie kompa sprawdzam jak tam temp przy graniu i nagle się okazuje że na jednym rdzeniu 33 C a na drugim 38 C w idlu, w stresie jeszcze gorzej przy maksymalnym obciążeniu pierwszy rdzeń 55 C drugi prawie 68 C ! Nigdy się nie spotkałem z tak dużą różnicą temperatur więc trochę się przeraziłem tym że za mocno dokręciłem chłodzenie i pogniotłem IHS'a co zrobiłem:

Po wyciągnięciu procka oczyściłem go z pasty sprawdziłem czy IHS jest prosty za pomocą karty do bankomatu i po przez nałożenie pasty przez szybę wszystko oki IHS jest prościutki przy zastosowaniu pasty wielkości ziarnka grochu robi się idealny okrąg, postanowiłem sprawdzić więc podstawę radka od chłodzenia było minimalnie nie równe co było widać po paście na procku wykonałem więc lapping wszystkim pewnie znaną metodą wyszło ładne lusterko chodzi nie idealne ale podstawa na pewno jest równiejsza mimo to nie uzyskałem oczekiwanego efektu temperatury pozostają ciągle takie same w stresie różnica ponad 10 C, zastosowana pasta to jakiś wynalazek od Cool Mastera, chodzi na dniach będę zmieniać na MX-2.

Biegnąc dalej moim tokiem myślenia zacząłem się zastanawiać czy nie zdemontować IHS bo być może na tak leciwym procku podkręconym od dłuższego na boxowym chłodzeniu pasta na jednym z rdzeni przestała istnieć, lub druga myśl jaka mnie nachodzi to fakt że moba też ma swoje lata i czujniki temp szlak trafił lub ich pracę zaburza temp. na samej mobie. 

Prosił bym o weryfikacje i jakieś porady odnośnie tego zjawiska jeśli kto kolwiek sie z czymś takim spotkał. 

Na koniec dodam tylko od siebie jeszcze tylko tyle że pasta na pewno jest nie wygrzana, ale po zamianie boxowe chłodzenie sytuacja ciągle jest taka sama. 

Mobo: Asus P5K/P35
GPU: GTS 450 GB
CPU: Intel E4500 2.2Ghz na 2.9 Ghz
Memy: 4 GB Kingstone Hyper X OC 900 Mhz
Zasilacz: XFX 550 Pro Series
SSD: Kingstone V300
HDD: WD 250 GB

Napięcia sprawdzane w CPU-Z, Temp. w RealTemp 3.70, Stres Test w OrthoS'ie, w załączniku dodaje dxdiaga i screena z CPU i RT

DxDiag.txt

post-207856-0-08762600-1395574974_thumb.jpg

post-207856-0-85992500-1395575071_thumb.jpg

post-207856-0-18215000-1395575090_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to test z boxowego chłodzenia który wykonałem dzisiaj nie wiem co już mam o tym wszystkim myśleć 82 C to już przecież procesor usmażony powinien być, dodam tylko jeszcze że radiatory w obu przypadkach są chłodne sam procesor zaraz po teście nie ma wiecej niz około 35 ~ c w dotyku też się wydaje dosyć chłodny napewno nie paży jak to jest w przypadku radiatorów moba które pokazują ~42 C

post-207856-0-26494800-1395584409_thumb.jpg

Edytowane przez Liban75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello,

jeśli komputer działa stabilnie pomimo tych odczytów to raczej jakiś błąd w odczycie wartości temperatur: soft lub czujnik... Spróbuj się zaopatrzyć w jakiś uniwersalny multimetr z funkcją pomiaru temperatury - umieść sondę w miejscu styku radiatora i IHS'em i wszystko będzie wiadomo. Inna sprawa, że jeśli oryginalna pasta pod IHS straciła swoje własności "ze starości" to taki pomiar nic nie da albo prawie nic. Procek Twojego typu to wydatek rzędu 50 PLN, więc możesz spokojnie sprawdzić co dzieje się pod czapką i w razie czego wymienić pastę. Jeśli uszkodzisz rdzeń lub PCB przy tej operacji koszty da się przeżyć ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello,

jeśli komputer działa stabilnie pomimo tych odczytów to raczej jakiś błąd w odczycie wartości temperatur: soft lub czujnik... Spróbuj się zaopatrzyć w jakiś uniwersalny multimetr z funkcją pomiaru temperatury - umieść sondę w miejscu styku radiatora i IHS'em i wszystko będzie wiadomo. Inna sprawa, że jeśli oryginalna pasta pod IHS straciła swoje własności "ze starości" to taki pomiar nic nie da albo prawie nic. Procek Twojego typu to wydatek rzędu 50 PLN, więc możesz spokojnie sprawdzić co dzieje się pod czapką i w razie czego wymienić pastę. Jeśli uszkodzisz rdzeń lub PCB przy tej operacji koszty da się przeżyć ;)

Pozdrawiam

Dzięki właśnie podpiołem termometr elektorniczny z starej obudowy Termal Take'a i włożyłem sąde miedzy radiator a IHS'a odrazu widać że jest różnica ~10 C nawet przy założeniu że jest przekłamanie to i tak jest to dużo. IHS'a kroić nie będę już szkoda mojego czasu, pasty też mi już szkoda a przedewszystkim nerwów w najbliszym czasie zmieniam paltforme na i5, raczej bałem się że to z mojej nie wiedzy coś uszkodziłem a najbardziej martwiłem się o utopione pieniądze w chłodzeniu. Wina prawie napewno leży po stronie płyty głównej jak mi wiadomo z własnego doświadczenia w asus'ach lubi wszystko padać z dnia na dzień i bez ostrzeżenia tym razem pewnie i tak się stanie, albo padnie bios albo cała płyta, bo zaobserwowałem że komputer nie chce się wyłączać, tzn. windows kończy swoją prace ale reszta dalej pracuje dokładnie chłodzenie. Po 15 minutach w orthosie real temp pokazuje juz 70C a czujnik elektryczny zaledwie 40 C, dzięki za szybką odpowiedź ide szykować pieniądze :P

Edytowane przez Liban75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi