Skocz do zawartości
AvIataN

Problem z internetem radiowym - disconnecty z nieznanych przyczyn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zacznę od tego że mam taki oto internet 12MB/s http://paranoicy.net/index.php/oferta.html

antene mam podłączoną LANEM do routera z routera leci kolejny LAN do PC

problem jest następujący:

co kilkanaście/dzięsiąt minut czasami rzadziej rozłączy mi neta przeważnie na 8-9 sekund
mam publiczny adres IP.

Zgłaszając problem dostawcy twierdzi że od niego nie ma żadnych rozłączeń do mnie, próbowaliśmy różnych sposobów mniej więcej:
- przełączał mnie na inny nadajnik, wymienialiśmy antene, zwiększył mi upload
- antene podłączałem bezpośrednio do PC dalej rozłączenia były ( czyli router jest sprawny ) pomyślałem że może sieciówka coś miesza podłączyłem do laptopa nadal to samo ;/  czyżby 2 sieciówki wadliwe raczej wątpie ;/
- ostatnio zrobiłem formata na Windows 8.1 nic to nie zmieniło

W programie AdRem MyNEt Toolset wykkrywa mi takie oto adresy IP :

10.10.1.1      - adres z bramy domyslnej IPv4
10.10.1.9      - tym IP loguje się do routera
10.10.1.255
10.10.1.14     - mój PC
192.168.14.14  - adres sieci który działa na INTRUX Firewall & QoS v 10.0

Odpalałem pingi programem PingManager koleś podał mi ten adres a żeby spingować 192.168.14.14, pingowałem jeszcze zakładce Trace route to dodało mi adres bramy domyślnej 10.10.1.1 ( Air OS ) , na tym adresie nie mam żadnych rozłączeń/strat pakietów jak jest rozłączenie to pakiety traci tylko z tego adresu 192.168.14.14.

Zasięg mam idealny. Najlepsze jest to że kumpel miesiąc po mnie wziął tego samego neta ma gorszy zasięg nic mu nie rozłącza, a zasięg bierze z tego samego nadajnika... 
Najbardziej dokuczliwe jest to podczas włączeniu jakiejś gry sieciowej czy nawet skype. Macie jakieś pomysły? Dostawca upiera się a żeby wymienić sieciówke, ale nie wiem czy jest sens tracić kase skoro jak podłączałem do laptopa to było nadal to samo ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Antenę mam przy oknie na ścianie, nic nie stoi na przeszkodzie do nadajnika, zasięg idealny, choć powiem że dużo wolnego kabla mi zostawili ( może w tym problem... ) 

Internet w bloku, ale jak pisałem nie mam żadnych przeszkód idealny zasięg... Na moim routerze zmienili jedynie brame, DHCP Service: disable.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej nie długość jest tu problemem, ale zainteresowałbym się samym kablem od anteny, bo chyba jego jeszcze nie wymieniałeś. A może być winowajcą.
Co to za antena? Zasilacz był wymieniony razem z nią?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kombinacje są cały czas a żeby nie rozłączało w przyszłym tygodniu mają mi zmienić na sporo mocniejszą antenę siatkową, proponowali tez wymianę sieciówki, i bysmy potestowali łącze bespośrednio podpięte pod nową, a więc pytanie czy ta sieciówka :
wejdzie do mojej Z77A MSI GD55 pytam bo w sieciówce sa 2 wyżłobienia a w złączu na płycie jedno po lewej stronie... ?
Może jakaś inna byście zaproponowali...?
Edytowane przez AvIataN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już to taka: http://allegro.pl/gigabitowa-karta-sieciowa-pci-express-tg-3468-i4021202619.html
To mobo nie posiada starego PCI.
Wątpliwe, by to była wina sieciówki, jak sam napisałeś sprawdzałeś występowanie problemu również na laptopie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi