AvIataN Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 Witam, zacznę od tego że mam taki oto internet 12MB/s http://paranoicy.net/index.php/oferta.html antene mam podłączoną LANEM do routera z routera leci kolejny LAN do PC problem jest następujący: co kilkanaście/dzięsiąt minut czasami rzadziej rozłączy mi neta przeważnie na 8-9 sekund mam publiczny adres IP. Zgłaszając problem dostawcy twierdzi że od niego nie ma żadnych rozłączeń do mnie, próbowaliśmy różnych sposobów mniej więcej: - przełączał mnie na inny nadajnik, wymienialiśmy antene, zwiększył mi upload - antene podłączałem bezpośrednio do PC dalej rozłączenia były ( czyli router jest sprawny ) pomyślałem że może sieciówka coś miesza podłączyłem do laptopa nadal to samo ;/ czyżby 2 sieciówki wadliwe raczej wątpie ;/ - ostatnio zrobiłem formata na Windows 8.1 nic to nie zmieniło W programie AdRem MyNEt Toolset wykkrywa mi takie oto adresy IP : 10.10.1.1 - adres z bramy domyslnej IPv4 10.10.1.9 - tym IP loguje się do routera 10.10.1.255 10.10.1.14 - mój PC 192.168.14.14 - adres sieci który działa na INTRUX Firewall & QoS v 10.0 Odpalałem pingi programem PingManager koleś podał mi ten adres a żeby spingować 192.168.14.14, pingowałem jeszcze zakładce Trace route to dodało mi adres bramy domyślnej 10.10.1.1 ( Air OS ) , na tym adresie nie mam żadnych rozłączeń/strat pakietów jak jest rozłączenie to pakiety traci tylko z tego adresu 192.168.14.14. Zasięg mam idealny. Najlepsze jest to że kumpel miesiąc po mnie wziął tego samego neta ma gorszy zasięg nic mu nie rozłącza, a zasięg bierze z tego samego nadajnika... Najbardziej dokuczliwe jest to podczas włączeniu jakiejś gry sieciowej czy nawet skype. Macie jakieś pomysły? Dostawca upiera się a żeby wymienić sieciówke, ale nie wiem czy jest sens tracić kase skoro jak podłączałem do laptopa to było nadal to samo ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AvIataN Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Jakieś pomysły... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Jaką odległość masz do anteny(ile ma kabel)? zakładam że jest na dachu, internet w domu rodzinnym czy w bloku?Adresy ustawiane ręcznie czy z DHCP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AvIataN Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Antenę mam przy oknie na ścianie, nic nie stoi na przeszkodzie do nadajnika, zasięg idealny, choć powiem że dużo wolnego kabla mi zostawili ( może w tym problem... ) Internet w bloku, ale jak pisałem nie mam żadnych przeszkód idealny zasięg... Na moim routerze zmienili jedynie brame, DHCP Service: disable. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 To raczej nie długość jest tu problemem, ale zainteresowałbym się samym kablem od anteny, bo chyba jego jeszcze nie wymieniałeś. A może być winowajcą.Co to za antena? Zasilacz był wymieniony razem z nią? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AvIataN Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Kabel jest nowy, mieli cała szpule i z tego mi ucinali od razu na miejscu składali... Kabla nie wymieniali, wymienili wnętrze anteny oraz zasilacz, antena panelowa. Coś w ten deseń : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Zaproponowałbym wymianę tego kabla, wprawę w zaciskaniu pewnie mają, ale też nietrudno o błąd gdzie np. po zgięciu kabelek nie współpracuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AvIataN Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Ok napisze do nich... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AvIataN Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) Kombinacje są cały czas a żeby nie rozłączało w przyszłym tygodniu mają mi zmienić na sporo mocniejszą antenę siatkową, proponowali tez wymianę sieciówki, i bysmy potestowali łącze bespośrednio podpięte pod nową, a więc pytanie czy ta sieciówka : http://allegro.pl/karta-sieciowa-tp-link-tg-3269-pci-10-100-1000mbps-i4044740072.html wejdzie do mojej Z77A MSI GD55 pytam bo w sieciówce sa 2 wyżłobienia a w złączu na płycie jedno po lewej stronie... ? Może jakaś inna byście zaproponowali...? Edytowane 30 Marca 2014 przez AvIataN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2014 Jak już to taka: http://allegro.pl/gigabitowa-karta-sieciowa-pci-express-tg-3468-i4021202619.htmlTo mobo nie posiada starego PCI.Wątpliwe, by to była wina sieciówki, jak sam napisałeś sprawdzałeś występowanie problemu również na laptopie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AvIataN Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2014 Narazie się wstrzymam z zakupem, rozumiem że do dolnego wejśćia PCI wejdzie ta karta ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...