Skocz do zawartości
DarkSoul88

Zotac GTX 780 i problem ciągłym wyłączeniem się sterownika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was. Od paru dni w koncu posiadam PC i po przesiadce z wiecznie wadliwego lapka Alienware, liczyłem że z PC nie bede miał problemu a tu klops.

Bebechy:

MOBO: Asrock z87 extreme 4

Procek i5,4670k wykręcony na 4.6ghz

Grafika: Zotac GTX 780 AMP!

Zasilacz Corsair 860W

Ram: Crucial Ballistic 2x8gb 1600 mhz

Całosc zakupiona niecaly tydzien temu

Problem wygląda następująco, po odpaleniu jakiejkolwiek gry po chwili wywala mi że sterownik ekranu przestła działać, ale uruchomił sie ponownie. Zależnie od gry objaw jest inny.

Far Cry 3 : Z reguły po 2 minutach wywala do pulpitu i gry wznowic nie mozna

Diablo 3 : Co pare minut czarny ekran z komunikatem na monitorze że brak sygnału video, ale po jakichs 10 sekundach gra jest wznawiana

Dota 2 : Równiez po chwili wywala z gry

Próbowałem wrocic do fabrycznego stanu procka, nic to nie dało. Sprawdzone 4 rózne wresje sterownikow, nadal to samo. Włączona wysoka wydajnosc w opcjach zasilania. Problem wystepuje tylko w grach i testach(np podczas klasyfikacji windows), w filmach nie zauwazylem tego problemu. 

A teraz pytanie do was. Czy karta jest walnięta? Takie ja odnosze wrazenie, chyba ze macie jakies pomysly, co moze byc nie tak?

Załaczam log z GPUz, podczas włączania Far Cry 3. 

GPU-Z Sensor Log.txt

Edytowane przez DarkSoul88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello,

nie wiem czy to może mieć jakiś większy wpływ na Twój problem, ale warto sprawdzić. Zerknij TUTAJ i zobacz czy te pamięci są na liście kompatybilnych modułów. Może to nie mieć znaczenia w Twoim przypadku, ale kiedyś miałem taki zonk i dopiero po wymianie ramu sprzęt działał normalnie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na liscie kompatybilnych ich nie ma.. Hmm jest to jakas wskazowka tylko czemu wywala mi grafike a wy sądzicie ze to ramy? :) pytam poniwaz jutro chcialbym z tym zrobić porządek, czyli albo oddac karte na wymiane albo sprawic inaczej by zaczelo to dzialas :)

Wysłano z Galaxy Note 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sposób1. Pobierasz i odpalasz Fix it: support.microsoft.com/kb/2665946

Sposób 2.Edytujesz rejestr - efekt taki sam jak fixit, tylko że robisz wszystko ręcznie:

Jak nie pomoże, prawie na pewno winny jest Twój ram.

Edytowane przez grzechotnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapuść Hyperpi, próbkę 32M.

Memtest uruchamiany z pendrive.

Z memtestem jest ten problem, że nie zawsze wykryje błędy. Jeśli pokaże błędy, będziesz wiedział, że pamięci nie gadają z resztą. Jeśli błędów nie będzie, nie ma 100% pewności, że wszystko z pamięciami jest ok. 

Dawniej lepiej spisywał się Goldmemory, możesz spróbować.

=====

Spróbuj też obniżyć takty grafiki, na pamięciach daj z 200MHz mniej, na gpu 100MHz w dół. Jak wtedy będzie wszystko ok, można przyjąć, że karta nie wyrabia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obniżałeś takty pamięci  i rdzenia ?  Spróbuj tez pobić napięcie (karty graficznej oczywiście) do maksymalnej wartości...  Zainstaluj MSI Afterburner i pobrzeb w ustawieniach, by odblokować zmianę napięcia i przesuń suwak maskymalnie w prawo i zapisz ustawienia. Sprawdź stabilność. Jak dalej będzie wywalać to pozostaje sprawdzić ten ram.  Ręcę opadają jak się czyta takie rzeczy. Dobrze że na razie nie planuje zmiany platformy.. Powodzenia!

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymienić powinni jakby co skoro cały komp składany w jednym sklepie. Piszesz że nie chcą współpracować z tą płyta i powinno być ok z wymianą. Czekam na sprawozdanie bo sam jestem ciekaw co jest nie tak z tym zestawem. Sam przecież pomagałem przy składaniu tyle że płyty nie polecałem. Ale i w innych tematach polecałem kiedyś Extreme 4 + te Crucial'e i jakoś podobnego tematu nie widziałem.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Memtesty , goldmemory itp można sobie wsadzieć w ..............  z tego względu , że to kontroler pamięci w cpu może sypać błędami. Trzeba podnieść VCCSA , I/O Analog oraz Digital.

By wykazać , że kontroler pamięci sypie wystarczy zapodać prime 95 blend 64bit i ewentualnie podnieść ilość pamięci używanej do testu do ok 7gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cruciali na liście zgodnych ramow nie ma ale jak samej stronie cruciala jesli podasz model plyty głównej to wyskakuje ci ze nie ma zadnego problemu by ich użyć na tej plycie. Sideband jak tylko przyjdę do domu to bede sie z tym bawil :)

Wysłano z Galaxy Note 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obniżenie taktów to 5 minut roboty z testem. Jeśli bo obniżeniu taktów będzie wszystko ok, znaczy karta jest walnięta, bo nie robi domyślnych taktów.

Jeśli nie chciało ci się tego zrobić, na jakie rady liczysz?

Karte moge oddac od ręki i dostać po 2 dniach nową. Z tą moim zdaniem cos jest zwyczajnie nie tak.

To oddawaj i nie zawracaj [gluteus maximus].

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi