DarkSoul88 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Witam was. Od paru dni w koncu posiadam PC i po przesiadce z wiecznie wadliwego lapka Alienware, liczyłem że z PC nie bede miał problemu a tu klops. Bebechy: MOBO: Asrock z87 extreme 4 Procek i5,4670k wykręcony na 4.6ghz Grafika: Zotac GTX 780 AMP! Zasilacz Corsair 860W Ram: Crucial Ballistic 2x8gb 1600 mhz Całosc zakupiona niecaly tydzien temu Problem wygląda następująco, po odpaleniu jakiejkolwiek gry po chwili wywala mi że sterownik ekranu przestła działać, ale uruchomił sie ponownie. Zależnie od gry objaw jest inny. Far Cry 3 : Z reguły po 2 minutach wywala do pulpitu i gry wznowic nie mozna Diablo 3 : Co pare minut czarny ekran z komunikatem na monitorze że brak sygnału video, ale po jakichs 10 sekundach gra jest wznawiana Dota 2 : Równiez po chwili wywala z gry Próbowałem wrocic do fabrycznego stanu procka, nic to nie dało. Sprawdzone 4 rózne wresje sterownikow, nadal to samo. Włączona wysoka wydajnosc w opcjach zasilania. Problem wystepuje tylko w grach i testach(np podczas klasyfikacji windows), w filmach nie zauwazylem tego problemu. A teraz pytanie do was. Czy karta jest walnięta? Takie ja odnosze wrazenie, chyba ze macie jakies pomysly, co moze byc nie tak? Załaczam log z GPUz, podczas włączania Far Cry 3. GPU-Z Sensor Log.txt Edytowane 23 Marca 2014 przez DarkSoul88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 W pierwszej kolejności podejrzana jest karta o pamięci. Pamięć w dwóch kościach? Sprawdź co się dzieje na pojedynczej kości ramu. Raz na jednej, raz na drugiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Kości pamięci sprawdzone, Na pojedynczej kosci objaw dokładnie ten sam. Jakieś jeszcze sugestie? Będe wdzięczny.Wysłano z Galaxy Note 3 Edytowane 23 Marca 2014 przez DarkSoul88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaa Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 Hello, nie wiem czy to może mieć jakiś większy wpływ na Twój problem, ale warto sprawdzić. Zerknij TUTAJ i zobacz czy te pamięci są na liście kompatybilnych modułów. Może to nie mieć znaczenia w Twoim przypadku, ale kiedyś miałem taki zonk i dopiero po wymianie ramu sprzęt działał normalnie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 Na liscie kompatybilnych ich nie ma.. Hmm jest to jakas wskazowka tylko czemu wywala mi grafike a wy sądzicie ze to ramy? :) pytam poniwaz jutro chcialbym z tym zrobić porządek, czyli albo oddac karte na wymiane albo sprawic inaczej by zaczelo to dzialas :) Wysłano z Galaxy Note 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Dobrze jakbyś pożczył od kogoś chociaż jedną kość RAM lub sprawdził kartę u kogoś. Edytowane 23 Marca 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 Zaktualizuj bios płyty głównej. Sprawdź czy na stronie zotac nie ma nowszego biosu dla twojej karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 Zagadaj do Sidebanda w tym celu: http://forum.purepc.pl/user/21833-sideband/ Może Ci pomoże w sprawie Biosu do tego Zotaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 Miałem kiedyś podobnie, a winowajcą okazała się jakaś aktualizacja windowsa. W sumie pomogło zainstalowanie sporo starszych sterów do grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 Bios do płyty głownej zaktualizowałem od razu do najnowszej wersji. Na stronie zotaca, nowego biosu do mojej karty nie ma. Postaram sie od kogos pozyczyc pamięc ram. Problem jest tylko taki że wszyscy znajomi laptopy mają:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 System sam stawiałeś rozumiem ? Robiłeś aktualizacje. Wgrywałeś Net FrameWork, vcredist i instalowałeś DX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Sposób1. Pobierasz i odpalasz Fix it: support.microsoft.com/kb/2665946 Sposób 2.Edytujesz rejestr - efekt taki sam jak fixit, tylko że robisz wszystko ręcznie: Jak nie pomoże, prawie na pewno winny jest Twój ram. Edytowane 23 Marca 2014 przez grzechotnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 System stawiałem sam, poprawki,framework i vcredist mam zainstalowane. Uzylem fixa z posta grzechotnika, nadal to samo..Czy jesli przetestuje pamiec ram jakims programem, powinno mi wywalic bledy czy cos? Czym najlepiej to zrobic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 Zapuść Hyperpi, próbkę 32M. Memtest uruchamiany z pendrive. Z memtestem jest ten problem, że nie zawsze wykryje błędy. Jeśli pokaże błędy, będziesz wiedział, że pamięci nie gadają z resztą. Jeśli błędów nie będzie, nie ma 100% pewności, że wszystko z pamięciami jest ok. Dawniej lepiej spisywał się Goldmemory, możesz spróbować. ===== Spróbuj też obniżyć takty grafiki, na pamięciach daj z 200MHz mniej, na gpu 100MHz w dół. Jak wtedy będzie wszystko ok, można przyjąć, że karta nie wyrabia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Wczoraj odpalilem heaven benchmark, przeszedl caly bez problemu. Chwile pozniej puscilem memtest, szlo godzine ale bledow nie wykazal. Zobacze dzis z obnizeniem taktowania na karcie Wysłano z Galaxy Note 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Robiłeś restart po zainstalowaniu tego fixa? Trzeba tak zrobić, zapomniałem napisać w poprzednim poście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Robilem restart bo wyskakuje o tym powiadominie po użyciu fixa :) Wysłano z Galaxy Note 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 (edytowane) Obniżałeś takty pamięci i rdzenia ? Spróbuj tez pobić napięcie (karty graficznej oczywiście) do maksymalnej wartości... Zainstaluj MSI Afterburner i pobrzeb w ustawieniach, by odblokować zmianę napięcia i przesuń suwak maskymalnie w prawo i zapisz ustawienia. Sprawdź stabilność. Jak dalej będzie wywalać to pozostaje sprawdzić ten ram. Ręcę opadają jak się czyta takie rzeczy. Dobrze że na razie nie planuje zmiany platformy.. Powodzenia! Edytowane 24 Marca 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis799 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 ja mialem podobnie ale okazalo sie że przesadziłem z OC procka ,jak widze ty próbowales bez OC i dalej [gluteus maximus].. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Mam juz ramy na podmiane to jak wroce z pracy, bede sprawdzal. Mam nadzieje ze to jednak ramy.. :( Wysłano z Galaxy Note 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 (edytowane) Wymienić powinni jakby co skoro cały komp składany w jednym sklepie. Piszesz że nie chcą współpracować z tą płyta i powinno być ok z wymianą. Czekam na sprawozdanie bo sam jestem ciekaw co jest nie tak z tym zestawem. Sam przecież pomagałem przy składaniu tyle że płyty nie polecałem. Ale i w innych tematach polecałem kiedyś Extreme 4 + te Crucial'e i jakoś podobnego tematu nie widziałem. Edytowane 24 Marca 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Koniecznie napisz, czy inne ramy coś pomogą. Cruciali nie ma w QVL dla tego asrocka, więc to chyba to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Memtesty , goldmemory itp można sobie wsadzieć w .............. z tego względu , że to kontroler pamięci w cpu może sypać błędami. Trzeba podnieść VCCSA , I/O Analog oraz Digital. By wykazać , że kontroler pamięci sypie wystarczy zapodać prime 95 blend 64bit i ewentualnie podnieść ilość pamięci używanej do testu do ok 7gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Cruciali na liście zgodnych ramow nie ma ale jak samej stronie cruciala jesli podasz model plyty głównej to wyskakuje ci ze nie ma zadnego problemu by ich użyć na tej plycie. Sideband jak tylko przyjdę do domu to bede sie z tym bawil :) Wysłano z Galaxy Note 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Ok. Ramy podmienione, Wrzucilem 4gb kośc kingston, problem wystepuje nadal. Mam rozumiec ze pozostaje juz tylko grafika? Czy macie jeszcze jakies pomysly? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 A z pomysłu obniżenia taktów vmem i gpu skorzystałeś? Jakie wyniki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Jesli o obnizenie taktowan to nie probowalem ale nie wiem czy jest sens. Karte moge oddac od ręki i dostać po 2 dniach nową. Z tą moim zdaniem cos jest zwyczajnie nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Obniżenie taktów to 5 minut roboty z testem. Jeśli bo obniżeniu taktów będzie wszystko ok, znaczy karta jest walnięta, bo nie robi domyślnych taktów. Jeśli nie chciało ci się tego zrobić, na jakie rady liczysz? Karte moge oddac od ręki i dostać po 2 dniach nową. Z tą moim zdaniem cos jest zwyczajnie nie tak. To oddawaj i nie zawracaj [gluteus maximus]. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 (...) To oddawaj i nie zawracaj [gluteus maximus]. Czyżbym słyszał echo podsumowania tematu i eot? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Zacznijmy od faktu że moje domysly od samego poczatku dotyczyly karty, tutaj jednak wszyscy uparli sie na ramy, wiec gdzie tu jest zawracanie [gluteus maximus], tego nie wiem. W kazdym razie dzieki calej reszcie za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...