Soviet Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2014 (edytowane) Dziwny problem mi się przytrafił. Zakupiłem nowy RAM, 2x8 GB. Wyjąłem z płyty głównej stary 3x2 GB i zamontowałem nowy. Teraz komputer startuje dwa razy: włącza się, ale niemal natychmiast następuje reset, a za drugim razem wszystko włącza się już w porządku. Co więcej, CPU-Z pokazuje mi, że nowy RAM działa w Single Channel, nie w Dual, choć włożyłem kości w odpowiednie sloty na mobo. Macie jakieś pomysły jak zaradzić? Płyta główna to ASRock X58 Nowy RAM: Crucial Ballistix Tactical Edytowane 25 Marca 2014 przez Soviet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2014 Dual boot jest albo go nie ma. Szkoda tracić czas i nerwy na pozbycie się go. Może jedak nie włożyłeś ramu w odpowiednie sloty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soviet Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2014 Sprawdzałem milion razy. Może CMOS zresetować czy coś? Może coś siedzi w BIOS-ie z poprzedniego RAM-u? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2014 Clear Cmos nie zaszkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soviet Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2014 OK, zresetowałem CMOS, wyjąłem kostkę, odkurzyłem, wsadziłem z powrotem i wszystko jest już dobrze, nawet dual boot zniknął. Dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...