Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Potrzebuję dwa monitory do grania.Pierwszy monitor musi mieć najlepiej 24 cale,full hd,bardzo szybki czas reakcji i dobre odwzorowanie kolorów(cena max. 1000 zł).Drugi monitor musi spełniać te same wymagania tylko że cena to max. 750-800 zł. Proszę o podawanie swoich poleconych typów monitorów, nie pisać coś w stylu zamiast dwóch kup jeden za 1800 zł gdyż jeden monitor jest dla mnie a drugi to prezent dla kogoś innego. Liczę na szybką pomoc w dobraniu i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z polecanych monitorów na PPC .

W obu przypadkach ten sam monitor - Dell P2414H za 801 zł z morele.net .

24" , FHD , matryca IPS i 8 ms czas reakcji ,

Ew. jak w 1 przypadku nagiąć trochę cenę to jeszcze BenQ BL2411PT 9H.L99LA.TBE za 1 084 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1 nie ten dział.

Za  800 1000 zł specjalnie wyboru nie ma. I zapomniej o idealnym obrazie, czerni  i szybkości matrycy. Zawsze coś tam będzie słabsze. Ale z matryc bym celował w VA. IPS to często srebrzenie czerni, ale to zależy od modelu.

Proponuje dwa takie w tej cenie na matrycy VA:

http://www.ceneo.pl/20351854#tab=click_scroll

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devil: Nie powiem monitor wygląda bardzo ładnie do tego można regulować wysokość,kąty pochylenia i inne ale czy ten monitor poradzi sobie z grami typu battlefield 4 na ultra ,bo części z jakich zbudowałem komputer są na tyle dobre że bf4 na ultra by chodził ale nie jest pewny czy taki monitor po prostu by sobie poradził z takimi wymaganiami i nie ścinał. A i mam jeszcze jedno pytanie od ilu złotych zaczynają się "lepsze" monitory?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za ~1200 celowałbym w http://www.morele.net/monitor-led-eizo-23-fs2333-fs2333-bk-wide-16-9-seria-foris-ips-czarny-magix-photo-graphic-5lat-gwarancji-532673/

Ja kupiłem p2414h ... wydaje mi się że do szybkich fpsów jakoś specjalnie się nie nadaje, ale do diablo jest spoko. Z początku musiałem się przestawić z tn'ki ale szybko poszlo i gra się calkiem fajnie.  

Edytowane przez marcinq123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to praktycznie pierwsze, co przychodzi na myśl, gdy słyszy się o "tanim monitorze 8-bit". Poniżej jego ceny są już praktycznie tylko 6bit+FRC. Tak więc jakością obrazu i kolorów na pewno Cię nie zawiedzie i na pewno jest wart tej ceny.

Ciekawą opcją jest również najnowszy Dell u2414H. Po przeczytaniu tej recenzji stwierdzam, że gdyby tylko posiadał właśnie 8bit, a nie 6 z przeplotem, to byłaby naprawdę świetna jednostka. Brak migotania, nisko schodzi z jasnością, rewelacyjnie wykonany (niemal zero "wycieków"), mało srebrzy pod kątem. Jest też tańszy, niż swój poprzednik (u2412), ponieważ kosztuje ok 900-950zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to praktycznie pierwsze, co przychodzi na myśl, gdy słyszy się o "tanim monitorze 8-bit". Poniżej jego ceny są już praktycznie tylko 6bit+FRC. Tak więc jakością obrazu i kolorów na pewno Cię nie zawiedzie i na pewno jest wart tej ceny.

Ciekawą opcją jest również najnowszy Dell u2414H. Po przeczytaniu tej recenzji stwierdzam, że gdyby tylko posiadał właśnie 8bit, a nie 6 z przeplotem, to byłaby naprawdę świetna jednostka. Brak migotania, nisko schodzi z jasnością, rewelacyjnie wykonany (niemal zero "wycieków"), mało srebrzy pod kątem. Jest też tańszy, niż swój poprzednik (u2412), ponieważ kosztuje ok 900-950zł.

Całkiem spoko monior ale zależy mi na płynności gry a reakcja 8 m/s wyklucza go. Posiadam monitor acer od 5 lat i ma reakcje 5 m/s więc to jakoś zniechęca mnie do tego modelu. 

Mam jeszcze pytanie do tego Eizo niby wszystko spoko dobry do grania ale tylko 60hz porównując że nie które monitory w podobnej cenie mają 120hz a to jest duża różnica.

Edytowane przez AngryY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten czas reakcji 5ms czy 2ms to tak naciągany parametr, że nie zwracałbym na niego nawet uwagi.

I co Ci przeszkadza 60Hz w graniu? W zupełności wystarcza do płynnej rozgrywki. No i zobacz w tej recenzji Della test na smużenie - jest tam porównanie ze 120Hz Benq - widzisz jakąś różnicę? Ja nie.

EDIT: - poza tym ja wolałbym poświęcić tę absolutnie ledwo zauważalną różnicę w płynności dla znacznie lepszych kolorów, kątów widzenia itp...

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten czas reakcji 5ms czy 2ms to tak naciągany parametr, że nie zwracałbym na niego nawet uwagi.

I co Ci przeszkadza 60Hz w graniu? W zupełności wystarcza do płynnej rozgrywki. No i zobacz w tej recenzji Della test na smużenie - jest tam porównanie ze 120Hz Benq - widzisz jakąś różnicę? Ja nie.

EDIT: - poza tym ja wolałbym poświęcić tę absolutnie ledwo zauważalną różnicę w płynności dla znacznie lepszych kolorów, kątów widzenia itp...

Coraz bardziej mnie do niego przekonujesz bo jest tańszy od eizo, ma ładne kolory i wgl tylko nie zbyt wydaje mi sie że monitor nadaje się dla graczy czytałem kilka specyfikacji monitor i nigdzie nie pisało że ma jakieś funkcje do gier czy coś w tym stylu do tego ten czas reakcji mnie trochę niepokoi nadal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co Ci "funkcje do grania"? Ja mam od prawie 5-ciu lat to coś i nigdy na niego nie narzekałem, wręcz przeciwnie, jestem zadowolony, a gram bardzo dużo. Zmienię go dopiero wtedy, gdy padnie, lub gdy wejdą porządne oledy (lub inna technologia) w przyzwoitej cenie.

Cały dopisek "dla graczy" w peryferiach, monitorach itp. wymyślili marketingowcy, by wcisnąć ten sam produkt za o wiele większą cenę. Gdyby te monitory nie miały dopisków "120Hz", "144Hz", to nikt by ich nie kupił, bo po co płacić 1k za badziewną TN? A jak jeszcze rozpuścili wieści, że niby "bez tego nie da się grać i każdy maniak gier musi mieć taki monitor", to mieli od razu zapewniony rynek zbytu.

Input laga na poziomie 25ms już nie zauważysz, ponieważ Twoje oko nawet nie będzie w stanie tego zarejestrować, nie mówiąc już o reakcji rąk i palców, a smużenia w tym Dellu dopatrzysz się tylko wtedy, jak wlączysz jakąś bardzo szybką grę i na siłę zaczniesz go szukać wpatrując się w jeden punkt na ekranie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo ładniej wygląda ten dell i jest 400 zł tańszy ale ten eizo jest zrobiony specjalnie pod gry a ja właśnie takiego szukałem tylko te 400 zł różnicy dają mi dużo do zastanowienia.Ten dell nada się do bf4 na ultra ? Co byście na moim miejscy woleli wziąć kupić lepszy ale 400 zł droższy czy kupić tańszy ale gorszy oszczędzając tą kasę i mógłbym wydać ją na nową klawiaturę i głośniki które mam w kiepskim stanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi