Skocz do zawartości
spindelnspi

Adapter DVI-HDMI do GTS450 JAKI ?

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu walczę z uzyskaniem obrazu na LG 19LS4R przez DVI lub HDMI. Telewizor ma wejścia:

- D-SUB

- HDMI

Natywna rozdzielczość to 1440x900 @ 60Hz.

Radeon HD5450:

Karta [D-SUB] -> TV [D-SUB] - jest obraz

Karta [DVI+ADAPTER DVI-D Dual Link] -> TV [HDMI] - jest obraz

Karta [HDMI] -> TV [HDMI] - brak obrazu

GTS 450

Karta [D-SUB] -> TV [D-SUB] - jest obraz

Karta [DVI+ADAPTER DVI-D Dual Link HDMI] -> TV [HDMI] - brak obrazu

Karta [HDMI] -> TV [HDMI] - brak obrazu

Udało mi się na GTS 450 następujący manewr, podłączyć D-SUB i  DVI+ADAPTER DVI-D Dual Link + HDMI, będąc na D-SUB utworzyć w panelu nvidia 2 monitory, na drugi dać 1920x1080 @ 60Hz, ustawić drugi monitor jako główny, ale w takiej rozdzielczości obraz jest tragiczny bo natywna to 1440x900.

Czy do GTS Adapter DVI-I Single Link HDMI załatwi sprawę ? Czemu Radek z adapterem daje normalnie obraz, a GTS nie ? Dla GTS musi być inny adapter DVI HDMI ? Sprawdzałem na Windows XP, 7 oraz Linux elementaryOS 0.2 z kernelem 3.2 i 3.11, na GTS z kernelem 3.2 jest obraz po tej przejściówce DVI HDMI do momentu zainstalwania sterowników własnościowych, na kernelu 3.11 nie ma obrazu.

Ewentualnie jak przestawić ten telewizor lub ustawienia sterowników ? Może działa w trybie HDMI-DVI TV zamiast HDMI/DVI-PC ? Przejściówka to 10PLN, na allegro bo w mojej okolicy nie ma sklepu, więc poczekam ze 2-3dni, ale może wclae nie jest potrzebna ?

Kupić DVI-I Single Link HDMI czy DVI-I Dual Link HDMI ?

Dołączona grafika

Edytowane przez spindelnspi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyna różnica pomiędzy single link a dual jest taka że dual obsługuje wyższe rozdzielczości/odświeżania. Do 1440x900 spokojnie single link wystarczy, zobacz sobie przykładowe rozdzielczości na http://en.wikipedia.org/wiki/Dvi#Digital

A odnośnie braku obrazu, dvi i hdmi są zgodne elektrycznie więc dziwne że takie problemy masz. Jedyne różnice pomiędzy adapterami dvi-hdmi jakie zauważyłem to niektóre przesyłają dźwięk a inne nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi