ma1y Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 Hej, Posiadam wystarczający dla mnie ale ciut głośny i nie modularny zasilacz P6 Topower 420W. Wystarcza mi do: i5 4570k gryphone z87 4-5 wiatraków 120mm pewnie kiedyś jakaś karta graficzna, gdy Lightroom/Photoshop nauczą się z tego korzystać bardziej. teraz HD4600 może tuner niedługo 3 dyski w środku, 2 sztuki 3.5cala + SSD uzywam do fotografii i internetu, muzyki. Wybrałem Corsair RM, półpracywny: http://www.agito.pl/S/zasilacze.221/sort.price_asc/%20Corsair%20RM w teorii 450W by wystarczyło ale cena 650W nie wiele większa. Opłaca się w ogóle brac na zapas i brać nawet 850W? Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 Ja mam do zestawu jak nizej RM550. Nieslyszalny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 No masz mocniejsza konigurację. Ja jeszcze bez OC, ale zamierzam. czyli wychodzi, że tak jak Topower 420W z 8 letni mi teraz wystarcza to te 650W wystarczy na kolejne 5 lat. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 Ale po co RM na capxcon ? Nie lepiej xfx xtr? Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 Jak najbardziej jeżeli różnica w cenie jest niewielka to opłaca się brać mocniejszy. Taki zasilacz można wykorzystać w przyszłości nie tylko w komputerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 Ale po co RM na capxcon ? Nie lepiej xfx xtr? Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka A czemu nie? w czym XFX bedzie lepszy? cieżko jego testy znaleźć. Co to capxcon? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 XFX ma przede wszystkim lepsze kondensatory. Cena podobna. W środku siedzi seasonic G Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) Aha. OK. A głośność? RM jest półpasywny. Edytowane 31 Marca 2014 przez ma1y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 Xfx też jest. Wentylator porządny. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qulaa Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 Różnica jest jeszcze taka, że XFX ma tryb pasywny do ~20% obciążenia a Corsair do ~40% obciążenia. XFX vs Corsair + to co pisał kolega wyżej. Trzy tygodnie temu stałem przed wyborem XTR vs RM, wybrałem RM ze względu na większy 'zapas' trybu pasywnego. Miałem wybrać wersje 550W, ale wtedy różnica miedzy 550 a 650 wynosiła ~15zł, więc skończyło się na RM650. Corsair jak i XFX mają po 5 lat gwarancji więc nie ma co się bać :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 Tylko ten większy zapas trybu pasywnego = dłużej działające kondensatory :) Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Ciut chyba bez znaczenia co wybiorę patrząc na to co piszecie :) Wziałem więc RM650 :) Nie gram, grafik/fotograf amator :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Jeśli dla Ciebie nie ma znaczenia ile będzie działał zasilacz to faktycznie, RM nie jest głupim pomysłem. http://products.xfxforce.com/pl/Power_Supplies/XTR_Series_650W_PSU/P1-650B-BEFX Nie wiem kto pisze o tych 20%, ale sam producent podaje, że jest to od 30%, przy czym tolerancja wynosi +/-5% (w zależności od temperatury w obudowie). Co RM też ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Jeśli dla Ciebie nie ma znaczenia ile będzie działał zasilacz to faktycznie, RM nie jest głupim pomysłem. http://products.xfxforce.com/pl/Power_Supplies/XTR_Series_650W_PSU/P1-650B-BEFX Nie wiem kto pisze o tych 20%, ale sam producent podaje, że jest to od 30%, przy czym tolerancja wynosi +/-5% (w zależności od temperatury w obudowie). Co RM też ma. No bez jaj, oczywiście że ma znaczenie. Mam teraz topowera P6 420W, 8lat, nadal dziala. Chcecie mi powiedzieć, że ten RM ma tyle gorsze kondensatory od XFX że podziała 2 lata a ten 5 lat? Jeśli tak to macie racje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 W środku siedzi seasonic G który jest lepszą platformą od corsair RM. Kondensatory w RM to capxcon (zwykłe, chińskie, najtańsze). W xfx xtr, wszystkie chyba są japońskie (a z pewnością lepsze niż w RM). RM też pewnie podziała z 5 lat, ale w tej cenie o wiele lepszym pomysłem jest kupno xfx xtr. Słyszałeś pewnie nie raz o spuchniętych kondensatorach? To właśnie, stanie się prędzej w RM niż w XTR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 W środku siedzi seasonic G który jest lepszą platformą od corsair RM. Kondensatory w RM to capxcon (zwykłe, chińskie, najtańsze). W xfx xtr, wszystkie chyba są japońskie (a z pewnością lepsze niż w RM). RM też pewnie podziała z 5 lat, ale w tej cenie o wiele lepszym pomysłem jest kupno xfx xtr. Słyszałeś pewnie nie raz o spuchniętych kondensatorach? To właśnie, stanie się prędzej w RM niż w XTR. I to było konkretne :-) Rozumiem z jak się kręci to tak samo cicho? Sent from my Nexus 4 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Nie znam się w ogóle na wentylatorach. Z tego co wiem, to w RM jak zacznie się kręcić to wcale taki cichy nie jest (ale też tragedii nie ma). W XFX XTR jest dość dobry wentylator, z pewnością lepszy niż w jego tańszych modelach. Ja bym na wentylator nie patrzył, szczerze mówiąc. Podejrzewam, że w obu jest wentylator podobny, a jak nie jest - to raczej na korzyść XTR. Ale pamiętaj, słabo się znam na wentylatorach w zasilaczach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qulaa Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Jeśli dla Ciebie nie ma znaczenia ile będzie działał zasilacz to faktycznie, RM nie jest głupim pomysłem. http://products.xfxforce.com/pl/Power_Supplies/XTR_Series_650W_PSU/P1-650B-BEFX Nie wiem kto pisze o tych 20%, ale sam producent podaje, że jest to od 30%, przy czym tolerancja wynosi +/-5% (w zależności od temperatury w obudowie). Co RM też ma. Też nie wiem kto o tym pisał na stronie producenta, ale pod wykresem jest napisane- "Hybrid mode, when activated, allows the PSU to operate silently until it reaches 20% load or 25'C ". Jeśli długowieczność jest priorytetem to wybrałbym XTR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Tylko wykres reprezentuje co innego. A raczej fakt, że wentylator może się na chwilę włączyć. Chociaż fakt, wentylator jest bardziej agresywny. Ale moim zdaniem to lepiej. Mam w domu super flower leadex 1000w platinum. Zasilacz poza obudową przy poborze energii 40-60 watt był mocno ciepły. Od razu ustawiłem wentylator na auto bo aż szkoda mi go było. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Mam zasilacz mam od 2 miesiecy, procek ustawiony na 4,5 GHz, nie mam jeszcze k. graficznej - wentylator w zasilaczu jeszcze sie nie wlaczyl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Nie znam się w ogóle na wentylatorach. Z tego co wiem, to w RM jak zacznie się kręcić to wcale taki cichy nie jest (ale też tragedii nie ma). W XFX XTR jest dość dobry wentylator, z pewnością lepszy niż w jego tańszych modelach. Ja bym na wentylator nie patrzył, szczerze mówiąc. Podejrzewam, że w obu jest wentylator podobny, a jak nie jest - to raczej na korzyść XTR. Ale pamiętaj, słabo się znam na wentylatorach w zasilaczach ;) OK :) Dzięki za pomoc! Mam zasilacz mam od 2 miesiecy, procek ustawiony na 4,5 GHz, nie mam jeszcze k. graficznej - wentylator w zasilaczu jeszcze sie nie wlaczyl. Ooo i niech tak zostanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...