koparfild Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Witam, jestem na etapie składania komputera. Niestety po złożeniu okazało się, że nic nie hula. Zasilanie działa, wiatraki się kręcą zarówno na procesorze, obudowie jak i karcie. Dyski chodzą. Jednakże na płycie głównej cisza jeśli chodzi o diody i jakiekolwiek dźwięki. Odpiąłem wszystkie pamięci, dyski, grafikę, dalej zero efektu jeśli chodzi o jakiekolwiek dźwięki. Zastanawiam się czy jest to wina płyty głównej czy procesora. Doradzicie jak można byłoby to sprawdzić nie kombinując z innymi zestawami ponieważ nie mam takiej możliwości?Pozdrawiam serdecznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Jakbyś jeszcze podał dokładny config. Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparfild Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2014 wybaczcie, Procesor - Xeon E31245 v3Płyta Główna- Asrock H87 FatalityPamięci: Crucial Ballistix 1600 (2x8GB) x2Karta Graficzna: Asus GTX660Chłodzenie: Zalman PerformaZasilanie: Seasonic X-650KM3Dyski: WD Blue 1TB SATAIII x2SSD: Plextor M5P 120GBBuda: Fractal Define R4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Jakich dźwięków oczekujesz? Podłączyłeś głośniczek systemowy? Gdzie podłączyłeś monitor? do gtx'a czy do mobo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparfild Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2014 I do tego i do tego. Dioda biosa też się nie świeci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Wyjmij płytę z obudowy, podłącz samą płytę, monitor, procesor, chłodzenie procesora, jedna kość pamięci, potem próba na drugiej kości. Zasilanie procesor podłączyłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparfild Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Ok, Odpalone z biurka na podkładce i długopisu, krok po kroku udało się dojść do etapu gdzie podłączone jest chłodzenie, kości oraz karta graficzna. Udało się odpalić BIOS. Tutaj jednak powstaje kolejne pytanie. Wykrywa mi tylko 2 kości ramu, mam 4 dokładnie takie same. Przypominam:Płyta Główna- Asrock H87 FatalityPamięci: Crucial Ballistix 1600 (2x8GB) x2Dodatkowo, macie może jakieś rozwiązanie na nachodzący wentylator na ostatnie wejście kości? (chwilowo musiałem go zdjąć i 'położyć'). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Sprawdziłeś, że na każdej parze jest ok? Spróbuj zaktualizować bios, ustaw Command Rate 2T, podnieś napięcie na pamięci do 1,6V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparfild Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Witam ponownie, poszedłem krok do przodu w składaniu nowego komputera. Utknąłem w miejscu gdzie BIOS nie widzi dwóch pamięci.Próbowałem działającą kością przelecieć po wszystkich slotach zaczynając od tych z największym priorytetem. Okazuje się, że po sprawdzeniu wartości kości pokazywane są w BIOSie tylko naDDR3_A1DDR3_A2DDR3_B1DDR3_B2Po podpięciu dwóch kości na DDR3_A2 i DDR3_B2 (największe priorytety) dalej widoczne jest tylko na B2.Po podpięciu wszystkich czterech, sytuacja podobna - tylko na B1 i B2.Dodam jeszcze, że mam jedynie dostęp do Biosa, dopiero składam nowego kompa i systemu jeszcze nie postawiłem.Cały zestaw:Procesor - Xeon E31245 v3Płyta Główna- Asrock H87 FatalityPamięci: Crucial Ballistix 1600 (2x8GB) x2Karta Graficzna: Asus GTX660Chłodzenie: Zalman PerformaZasilanie: Seasonic X-650KM3Dyski: WD Blue 1TB SATAIII x2SSD: Plextor M5P 120GBBuda: Fractal Define R4Pomocy! Dodam, że pojawia sie wiadomość:The following channel memory did not pass cpu memory test. Please remove the memory then plug again. Oczywiście próbowałem, robilem też clr_cms i nic.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Wyjmij cpu i sprawdź, czy nie pogiąłeś pinów w podstawce cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruq83 Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2014 Witam ponownie, poszedłem krok do przodu w składaniu nowego komputera. Utknąłem w miejscu gdzie BIOS nie widzi dwóch pamięci. Próbowałem działającą kością przelecieć po wszystkich slotach zaczynając od tych z największym priorytetem. Okazuje się, że po sprawdzeniu wartości kości pokazywane są w BIOSie tylko na DDR3_A1 DDR3_A2 DDR3_B1 DDR3_B2 Po podpięciu dwóch kości na DDR3_A2 i DDR3_B2 (największe priorytety) dalej widoczne jest tylko na B2. Po podpięciu wszystkich czterech, sytuacja podobna - tylko na B1 i B2. Dodam jeszcze, że mam jedynie dostęp do Biosa, dopiero składam nowego kompa i systemu jeszcze nie postawiłem. Cały zestaw: Procesor - Xeon E31245 v3 Płyta Główna- Asrock H87 Fatality Pamięci: Crucial Ballistix 1600 (2x8GB) x2 Karta Graficzna: Asus GTX660 Chłodzenie: Zalman Performa Zasilanie: Seasonic X-650KM3 Dyski: WD Blue 1TB SATAIII x2 SSD: Plextor M5P 120GB Buda: Fractal Define R4 Pomocy! Dodam, że pojawia sie wiadomość: The following channel memory did not pass cpu memory test. Please remove the memory then plug again. Oczywiście próbowałem, robilem też clr_cms i nic.. Witam. Mam ten sam problem z tą samą płytą. W jaki sposb problem został rozwiązany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...