Skocz do zawartości
thambush77

Problem z przegrzewaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dodam że jestem nowy i nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział - nie mogłem znaleźć takiego jak "pomoc" czy coś w ten deseń. Mam problem z chłodzeniem komputera, od dobrych kilku miesięcy, zmieniałem paste, czyściłem chyba z 4 razy, podobnie z formatem, też z 4 razy. Nic nie pomogło. Nie pamiętam dokładnie od jakiego momentu zaczęły się kłopoty, ale wcześniej ich nie było. Skoki temperatur są takie, że gdy mam odpalony jakiś lekki program to temperatura jest niska, gdy włączam grę, czy coś, skacze do góry. Wystarczy na chwilę włączyć lekki program (tzn nacisnąć aby on był wyświetlany jako pierwszoplanowy) i temperatura spada w dół do pewnego momentu. Zamieszczam screena z HWinfo : Co może być przyczyną? Komp grzeje się do ~120 stopni i się wyłącza (procesor tzn). Pozdrawiam i liczę na zainteresowanie tematem. Generalnie chodzi mi aby nie było takich sytuacji, nowy komputer mam już w przyszłym tygodniu, ale ten chciałbym sprzedać, aby chociaż coś pieniędzy odzyskać.  /edit - chciałem dodać, że przy chłodzeniu karty graficznej (jeden wentylator) czuje większy powiew niż od wiatraczka procesora, być może ma to wpływ na temperaturę?Dołączona grafika

Edytowane przez thambush77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD (Athlon) X2 DUAL CORE PROCESSOR 5000+ 2.60GHz

Być może procesor jest podkręcony, ale nie wiem czy sam na to pozwala i czy płyta na to pozwala. Od niedawna w ogóle wiem coś o sprzęcie komputerowym, jestem totalnym laikiem, więc proszę mi to wybaczyć.

Pozostałe parametry to Ramy 2gb jeżeli firma ważna mogę sprawdzić.

Dodam że w zeszłe wakacje ułamał mi się kawałek wiatraczka i poszła karta graficzna i sam wiatrak do wymiany. Być może to miało wpływ.

No i ta prędkość wiatraczka wydaje się być dziwna..

Co do napęcia, możliwe, że płyta wcześniej dawała mniej napięcia, a teraz daje więcej? I jak to obniżyć?

Obudowa jest dość stara, nie ma w niej wbudowanych wentylatorów. Komputer stoi pod biurkiem (nachodzi na niego szafka na górze, ale nie ma tam żadnych wylotów powietrza. Dodatkowo nie było nigdy żadnych z nim problemów i latał jak należy.

/W programie GPU-Z wykazuje mi na prędkość wiatraku (procesora?) na 40%, mamy winowajce?

Mógłby też ktoś pomóc mi znaleźć sterowniki do karty graficznej? Nie wiem jaką mam, w ustawieniach (rozdzielczość > wł. bla bla) nie mam wyświetlanej. w GPU-Z też mi nie wyświetla. Na samej grafice sprawdzałem ale nie ma nic napisane.

Edytowane przez thambush77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU-Z jest od karty graficznej. Pokaż jak możesz screeny z CPU-Z. Napięcie dla procka raczej jest ok.
Powiedz jak czyściłeś? Jak sprężonym powietrzem to kurz mógł się dostać do łożysk i wiatraczek nie kręci się tak szybko jak powinien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłby też ktoś pomóc mi znaleźć sterowniki do karty graficznej? Nie wiem jaką mam, w ustawieniach (rozdzielczość > wł. bla bla) nie mam wyświetlanej. w GPU-Z też mi nie wyświetla. Na samej grafice sprawdzałem ale nie ma nic napisane.

Mógłby, podaj system, Windows 7 pewnie, 32 czy 64 bit?

Daj też wspomniany screen z cpu-z, zakładka cpu i mainboard.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu chyba abyśmy tu wszyscy lali swoje wypociny. Dam komputer do informatyka w tym tygodniu, żeby zobaczył co jest. Jak dla mnie prędkość wiatraka jest niska i nie chłodzi wystarczająco radiatora. Nielogiczne jest, że wiatrak od karty graf chodzi szybciej niż cooler.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co masz dawać kompa do informatyka i płacić za coś co sam możesz sprawdzić i zrobić .

Najprawdopodobniej winę ponosi wentylator CPU , po tylu latach może już nie mieć swojej oryginalnej wydajności choćby z powodu łożyska , w takim przypadku czyszczenie radiatora/wentylatora czy wymiana pasty to tylko półśrodki .

Wymień wentylator na fabrycznie nowy i sprawdź jakie temperatury będzie miał procek .

Co do tego że wentylator karty ma inne obroty - nie wiadomo jaką ma średnicę , malec w rodzaju wentylatora 40 mm czy 60 mm będzie miał inne obroty niż wentylator 92 mm czy 120 mm .

Co do sterowników karty - z tego co widzę to masz HD6xxx w kompie , po liczbie SP wnioskuję że to HD6570 lub HD6670 , trochę dziwi mnie szyna pamięci 64-bit oraz sama pamięć GDDR3 .

Nazwa rdzenia , ilość tranzystorów i powierzchnia GPU pasuje do któreś z tych 2 kart .

Sterowniki masz tutaj , wersja dla W7 32-bit , jak masz W7 X64 to musisz ręcznie poszukać tutaj .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi