Skocz do zawartości
Nader

Mini ITX do AutoCADa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ponieważ to mój pierwszy post to chciałbym się przywitać.

Mam do złożenia komputer dla siebie do pracy i rozrywki, przygotowałem zestaw jak poniżej i mam kilka wątpliwości.

Warunki wyjściowe:

- budżet 1800 zł,

- standard mini ITX,

- Internet na WIFI,

- bez OC,

- szybkość,

- niewielkie rozmiary obudowy,

- możliwość dołożenia drugiego monitora w przyszłości.

Mam HD (złącze SATA), monitor, myszkę, głośniki, kamerkę 720p i biurko :)

Komputer będzie wykorzystywany głównie do:

- AutoCAD LT 2D,

- MS Office,

- oglądanie fimów z DVD

- YouTube, kinomaniak itp. w wersji HD

- Video na Skype

Złożyłem taki zestaw:

Procesor:          Intel i3-4130 3,0 GHz,                         399 zł

Płyta główna:    Asrock B85M-ITX,                               282 zł

RAM:                Kingston HyperX Blue 4GB 1600 Hz,   139 zł

Dysk 1:             SSD Crucial M500 120 GB                  256 zł

Dysk 2:             ze starego kompa,

Obudowa:        CHIEFTEC FI-01B-U3,                         217 zł

WIFI:                ASUS PCE-N10 - PCI-E,                      50 zł

Klawiatura:       Natec Starfish,                                    29 zł

DVD:                Samsung SN-208 slim                         74 zł

System:            Windows 8.1 64 bit OEM                    339 zł

Razem        1820 zł

I tu pojawia się kilka pytań:

1. Czy ten procek to nie jest na wyrost i czy nie wystarczy tu Pentium G3420? Czytam różne porównanie i wszędzie wychodzi, że między i3 a Pentium różnica jest kosmetyczna jeżeli chodzi o moje zastosowania. A co Cada to producent podaje jakieś śmiesznie niskie wymagania. Może lepiej zaoszczędzone pieniądze na na Procku przeznaczyć na dodatkową kostkę RAMu?

2. Płyta główna na chipsecie B85, bo w H81 można podłączyć tylko 2 dyski/DVD, a ja potrzebuje podłączyć 3 dyski/DVD,

3. Czy ten RAM też nie jest na wyrost? Może wystarczy jakiś Crucial albo Goodram?

4. Zasilacz ma dwa kabla SATA i 2 kable MOLEX. Na Sacie podłączam HD i SSD, czyli do podłączenia DVD zostaje mi tylko Molex. Dodatkowo DVD ma końcówkę SLIMSata. CZy taka przejścóka będzie ok: http://www.morele.net/delock-adapter-sata-slimline-zenski-2pin-power-sata-7-264212 ?

5. Czy grafika wbudowana w procek będzie wystarczająca?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem ta obudowa i zasilacz to kompletny szrot i na pewno pod obciążeniem będzie to głośne i gorące, a być może awaryjne.

Zaoszczędzoną na procesorze kasę polecam dołożyć do Silverstone SG-06 i Bequiet SFX Power 2 400W. Poza znacznie lepszą jakością i ciszą będziesz miał otwartą furtkę do montażu GPU (wtedy wifi pod usb).

Jeżeli zależy ci na totalnie kompaktowych wymiarach to polecam obejrzeć Lian-Li PC-Q02.

Jeżeli to ma być do renderingu 3D albo bardziej rozbudowanych projektów to odkładałbym powoli na i5.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może takie coś jak pisałem ostatnio w podobnym wątku? Jakbyś się zmieścił ze swoimi plikami w 240GB to wziąłbym Cruciala M500 240GB, talerzowca wywalił i poszedł w stronę faktycznie małego mini-itx z zewnętrznym zasilaczem. A wtedy jedyny wentylator to ten na CPU....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producent twierdzi, że ten konkretny zasilacz jest 'brązowy', więc nie powinno być źle. Osobną kwestią jest to, czy można wierzyć danym ze strony www... http://www.chieftec.eu/pl/zasilacze/seria-smart/gpf-250p.html

Niemniej lepsza obudowa to zawsze dobry pomysł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@humanoidal, Silverstone jest poza zasięgiem. Natomiast Lian Li wygląda świtenie, tylko ma dwie wady: cenę i nie ma możliwości montażu karty rozserzeń, czyli Wifi musi iść na USB. Ta obudowa Chifteca naprawdę jest taka fatalna?

Co do renderów, to ja tylko proste rysunki robię, czasami jakaś plik rastrowy się trafi i to wszystko. Dlatego sądzę, że Pentium powinien wystarczyć.

@abes99 - czytałem ten wątek. Co do dysku, to nie ma możliwości, żeby się zmieścić ze wszystkim na SSD nawet 240 GB. W swoim wątku pokazujesz obudowę bez DVD - jak wygląda sprawa instalacji np. Windowsa? Muszę mieć DVD na USB?

@rzymo - w sklepach pokazane jest, że zasilacz jest 200W, a na stronie producenta, że 250W - może coś ulepszyli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już do dłuższego czasu montuję kompy bez DVD, przeważnie zawsze gdzieś w pobliżu jest jakiś sprzęt (np. lap) z DVD i zawsze można zrobić ISO albo wypalić płytę jak trzeba. Windowsa można spokojnie zainstalować z pendrive'a, jak i praktycznie cały inny soft zainstalować z dysku (chociażby montując obraz płyty instalacyjnej). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rzymo - w sklepach pokazane jest, że zasilacz jest 200W, a na stronie producenta, że 250W - może coś ulepszyli?

Kliknąłem w parę wyników wyszukiwania i jest różnie - jedne sklepy podają 200W, inne 250W. Możliwe że są dwie wersje tej obudowy, przed zakupem warto się dopytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro ten Chieftec taki słaby to może ten INWin będzie lepszy? http://techplanet.pl/produkty/obudowy/in-win-bm-639-160w,29465.html . Wydaje mi się, że zasilacz 160 W do kompa bez karty graficznej powinien starczyć.

Jeszcze zastanawiam się nad Lian Li: http://www.morele.net/obudowa-lian-li-pc-q07b-mini-itx-cube-czarna-pc-q07b-505071/

Wygląd i cena kuszące, tylko muszę znaleźć jakiś sensowny zasilacz do niego w okolicach 100 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten dysk talerzowy to musi być 3.5"? Jak nie to jest np. taki Antec: http://www.morele.net/obudowa-antec-isk-300-150-ec-mini-itx-czarna-0761345-08174-0-337696/?ceneo_spo=true - b. dobra jakość wykonania, porządny zasilacz. Tyle że musiałaby być kombinacja SSD + 2.5" HDD.

Lian-Li to też jakaś opcja, zwłaszcza że zasilacze ATX są tańsze i normalnie się mieści duży dysk.

(aktualnie walczę z taką obudową, z tym że upycham jeszcze osobną k. grafiki i zasilacz SFX w niestandardowym miejscu; przy okazji całość ma być jak najcichsza)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze jedno pytanie związane z promocją w morele.net.

Po wpisaniu Waszego kodu, za złotówkę moge mieć kartę sieciową na USB - http://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-usb-n10-nano-621331/

Ile warta jest ta karta? <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ją zamiast wybranej przeze mnie kary na PCE?: http://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-pce-n10-bezprzewodowy-adapter-wifi-n150-ieee-802-11b-g-n-pci-express-transfery-do-150mbit-s-64-128-bit-wep-wpa-wpa2-psk-obsluga-wps-low-profile-412498/.

Zależy mi na płynnym połączeniu, bez zrywania. Od routera Wifi do kompa będzie około 10 m i 2 ściany :). Da radę ta karta na USB?

Edytowane przez Nader

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karty na pcie bym nie bral bo ona moze byc tylko w jednym miejscu i zazwyczaj gdzies w kacie i jest na niej problem z zasiegiem. Ten dongiel na usb jest ok tylko jak masz bardzo dobry zasieg. 10 metrow i sciana to zbyt malo precyzyjne okreslenie. Musisz sam porownac to z czyms, np laptopem jakims. Jak na w miare nowym laptopie z karta sieciowa n jest dobry zasieg to na donglu od asusa bedzie podobny. Jak karta na pci bedzie w strone routera to na niej bedzie lepszy ale jesli miedzy antenom a routerem bedzie buda komputera  to zasieg mocno spadnie. Sam to ostatnio przerabialem niestety. Nie patrz tez na przedluzki antenowe bo im dluzszy kabel tym wieksza strata na sygnale. Najlepiej karta z antena na usb i w razie koniecznosci dluga przedluzka usb albo repeater. Osobiscie polecam repeater: http://www.morele.net/access-point-tp-link-tl-wa801nd-326391/?ceneo_spo=true sam posiadam ten wlasnie. Po wielu kombinacjach z routerem i moja sieciowka repeater dzialal doskonale i moglem w awaryjnej sytuacji pozyczycneta sasiadce z mieszkania obok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W laptopie mam takie coś: The Intel® PRO/Wireless 3945ABG Network Connection i całkiem nieźle działa.

Co do usatwienia kompa to będzie stał w narożniku ściany, więc to chyba najgorsza możliwa pozycja dla anteny.

Edytowane przez Nader

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw złożony i śmiga nieźle, również AutoCad. Co do Wifi na USB to ten dongiel okazał się kompletną klapą. Czasami działał wyśmienice, ale głównie to prędkośc miał modemową i często zrywał połączenie. Musiałem go wymienić na coś lepszego i stanęło na tym:

http://www.morele.net/karta-sieciowa-tp-link-tl-wn722nc-150mb-s-stojak-odrecana-antena-1x4dbi-rp-sma-355457/

Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi