Skocz do zawartości
Wawelski

CopperShim - dlaczego z miedzi??

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

nie no, to mi się bardzo podoba. super sprawa :!: i tylko połaczenie copper-rdzeń przesmarować sreberkiem, całość sreberkiem i na pewno temperaturka spadnie.

tylko co to za procek że w przelotce siedzi ?

Pewnie jakiś celeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuje tak nie zdejujcie tej foli z CS i będzie ona izolowała ciepło . Ale pamiętam ze kiedyś czytałem gdzieś ze jak był założony cs z foliom to były wyższe temp niż bez cs a jak założył cs to temp nieznacznie spadły ~1°C

Nie czepaijać sie jak to napisałeś, to jest normalne :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Coz ci moge powiedziec, w hurtowni w 3city miedz kosztuje od 15-17PLN netto za kg (rozne dla roznych plaskownikow), blacha miedziana 0.55mm natomiast to koszt 16PLN/kg netto, skoro masz taniej, ciesz sie ;)

2. No wlasnie, obrobka jest drozsza od ceny materialu ;) bo tak jak wybijania otworow mozna przyblizyc do 1mm tak grubosci nie bardzo  :P 

3. a tym przeczysz ktorej mojej wypowiedzi dokladnie :roll:

1. Ja mówię o cenie jaką dostają producenci różnego rodzaju wyrobów prosto z huty, a nie z hurtowni. Jak chcesz ok. 1 tony płaskownika na. 40, 50, 60, 80, 100x10 to mogę Ci załatwić po 12,5PLN, ale w tej cenie liczony jest tzw przerób + cena miedzi (obecnie 7,34PLN) + moja marża.

2. Jak to grubości nie bardzo ? Nie rozumiem, w dzisiejszych czasach urzywa się pras walcowych które są naprawdę bardzo dokładne.

3. Niczemu nie przeczę, tak sobie dopisałem i pokrywa się to z twoją wypowiedzią.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Coz ci moge powiedziec, w hurtowni w 3city miedz kosztuje od 15-17PLN netto za kg (rozne dla roznych plaskownikow), blacha miedziana 0.55mm natomiast to koszt 16PLN/kg netto, skoro masz taniej, ciesz sie ;)

2. No wlasnie, obrobka jest drozsza od ceny materialu ;) bo tak jak wybijania otworow mozna przyblizyc do 1mm tak grubosci nie bardzo  :P 

3. a tym przeczysz ktorej mojej wypowiedzi dokladnie :roll:

1. Ja mówię o cenie jaką dostają producenci różnego rodzaju wyrobów prosto z huty, a nie z hurtowni. Jak chcesz ok. 1 tony płaskownika na. 40, 50, 60, 80, 100x10 to mogę Ci załatwić po 12,5PLN, ale w tej cenie liczony jest tzw przerób + cena miedzi (obecnie 7,34PLN) + moja marża.

2. Jak to grubości nie bardzo ? Nie rozumiem, w dzisiejszych czasach urzywa się pras walcowych które są naprawdę bardzo dokładne.

3. Niczemu nie przeczę, tak sobie dopisałem i pokrywa się to z twoją wypowiedzią.

Pozdr.

1. No fajnie, ale moze zejdzmy na ziemie, cieszy mnie ze przy kupnie 1 tony miedzi cena jest taka niska, zreszta wogole nie wiem o czym dyskusja, sam 16pln jest niska, wiec 7 tymbardziej

2. Grubosc nie bardzo w sensie, ze taka jak moza sobie pozwolic na milimetrowa odchylke w wycinaniu dziury na powiedzmy tranzystory, tak odchylka w grubosci takiego shima musi byc max rzedu ja wiem, 0.05mm? Ja tylko mowie, ze koszt wykoniania takiego shima jest drozszy od ceny samej miedzi...

3.

Pierwszy raz nie zgodzę się z tobą: (..) 

3. Łatwiej jest sprzedać kawałek miedzi za ok. 20PLN niż taki sam kawałek tworzywa, marketing

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. No fajnie, ale moze zejdzmy na ziemie, cieszy mnie ze przy kupnie 1 tony miedzi cena jest taka niska, zreszta wogole nie wiem o czym dyskusja, sam 16pln jest niska, wiec 7 tymbardziej

2. Grubosc nie bardzo w sensie, ze taka jak moza sobie pozwolic na milimetrowa odchylke w wycinaniu dziury na powiedzmy tranzystory, tak odchylka w grubosci takiego shima musi byc max rzedu ja wiem, 0.05mm? Ja tylko mowie, ze koszt wykoniania takiego shima jest drozszy od ceny samej miedzi...

1 i 2. Może przesadziłem że przy kupnie tony, powiedzmy 200-300 kg też można taką cenę utrzymać. A ten kto produkuje te SC zamawia tego podejrzewam że znacznie więcej (inne wyroby). Ale faktem jest że cena wyprodukowania może być wyższa od ceny miedzi która na niego została zużyta.

3. Zostawmy już.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w warszawie przy hucie na bielanch cena za kilogram miedzi wynosi 20zl.

co do wykonania cs to moj na przyklad nie jest z miedzi (czystej miedzi) tylko z mosiadzu(mosiadz to stop miedzi z innymi metalami)- dla niepoznaki pomalowali go czyms co w 100%wyglada jak miedz.aha i wczesniej ktos napisal ze aluminium jest twarde, , duzy lol . aluminum jest mega miekie , patent tylko polega na tym ze czystego alu praktycznie sei nie uzywa , a to co jest dostepne na rynku poprostu stopy - czasami bardzo drogie i do tego wlasnie twarde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...aha i wczesniej ktos napisal ze aluminium jest twarde, , duzy lol ...

jezeli odnosisz to do mojej wypowiedzi to sam sobie zaprzeczasz :P

...aluminum jest mega miekie , patent tylko polega na tym ze czystego alu praktycznie sei nie uzywa , a to co jest dostepne na rynku poprostu stopy - czasami bardzo drogie i do tego wlasnie twarde

dobrze wiesz ze jako pierwiastek okresla sie jako GLIN a gdy mowa o ALUMINIUM to mowa o stopach w ktorych sklad wchodza nastepujce pierwiastki (nie zawsze wszystkie na raz)

- glin

- krzem

- miedz

- nikiel

- zelazo

- magnez

- mangan

caly watek o tym (tak od polowy) http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=24641

sokro porownywalem MIEDZ z ALUMINIUM to napisalem ze to 1 jest bardziej miekkie/elastyczne niz to 2 i tyle chcesz mozesz sie nie zgdzac Twoja sprawa - powiem tylko ze jak bawilem sie blacha miedziana i aluminowa obie 0.5 to miedz latwiej bylo wygladzic a w aluminium zawsze pozostawaly jakies zalamania a konkretna proba ich wygladzenia konczyla sie zazwyczaj peknieciem/ukruszeniem

:!:

PS co do tego procka w przelotce http://www.benchtest.com/images/wc7-8.jpg to zapomnialem wrzucic link (choc IMO malo wazny) ale teraz wrzucam dla tych bardziej leniwych http://www.benchtest.com/wcooler7-2.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nei moge sie zgodzic do konca z toba bo chociaz "alu" moze byc twarde to w zasadzie potocznie mowi sie na to twarde jeszcze aluminium , ale im ono jest bardziej wytrzymale , twarde , itp to zatraca wlasciwosci pierwotene(glinu) wlasnie przez te domieszki uzyskuje sie pozadane efekty sztywnosci. miedz jaka sei kupoje jest bardzo czysta , a ty porownywales stopy alu z czysta miedzia , wiec z tad moje zdanie o nieprawidlowosci w twoim mysleniu. swoje doswiadczenia o aluminum czerpalem przez dlugie lata ,jezdzac na rowerze gorskim ,w ktorym znakomita wiekszosc elementow jest wykonana ze stopow alu.dodam ze nawet ramy magnezowe i tytanowe maja domiszki glinu ale nazywaja sie tak ,jakiego materialu procentowo maja naj weicej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie da, ja kupiłem właśnie i zerowy spadek, przynajmniej niezauwazalny. ale czuję się pewniej że jak coolerek zmieniam to nic nie pierdyknie. tylko musiałem sticker gwarancyjnu usunąć.

na szczęście żyletkę miałem i teraz przykleiłem go z drugiej strony procka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś na allegro odrwałem 2 takie żeczy:

SilverShim ze srebra jeszcze lepiej niż miedź przewodzi ciepło, co o tym sądzicie ??

Dołączona grafika

BlueShim to jest "normalny" miedziany shim tylko został anodyzowany tlenkiem aluminium, co o tym sądzicie ??

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oba mają szansę obniżyć temp bo są mało wycięte. ten srebrny to do starszych athlonów chyba, sądząc po wycięciach. ale może akurat się nada ? w każdym razie dobrze że jest blisko rdenia bo można go zaprzęgnąć do odbierania ciepła.

ten drugi podobnie, kolor ma dla picu, ładna ozdoba jesli jest widoczny (np pod zalmanem 7000).

taki jak ten niebieski chciałem kupić ale przysłali inny :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

peltier shim - to jest cos - jakby zrobic cos takiego to by byla jazda - wiecie przynajmniej o co mi chodzi?

Doskonale ;)

Ja sam nei rozumiem pewnej rzeczy.. jjesli jądro nagrzew sie do tak wyslkich tempertur to i ta cała obudobwa pewnie niezle sie grzeje.. CS wykonany z miedzi na pewno ułatwia odprowadzanie nadmiaru tej teperatury do bloku.. TAk mi sie zdaje :?

A z peltierem to było by własnie bardzo dobre rozwiazanie.. Wystarczyło by umiescic go wogoło rdzenia i na ewno temperatura by spadła. nie musiał bo to byc "mocny" peltier.. bo jak wiadomo sam tez sie nieco grzeje.. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie syskam, to tylko i wyłącznie ochrona. na spadek temp nie liczę nawet.

spadek temp mają tylko ci, którzy sprzedają coppery na allegro ;) 

i to 10*C :!: kit wciskają lamom.

Na allegro zawsze kit wciskają ale 1°C zyskasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi