Skocz do zawartości
effectowow

Płyta główna a procesor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam bardzo ważne pytanie. Czy do płyty głównej 

ASRock 970 Extreme3 R2.0, 970, DualDDR3-1333,

będzie pasował procesor

AMD FX-4130, socket AM3+, 64bit, 3,8GHz, 125W

???

Pytam bo poprzedni procesor nie pasował i musiałem zwracać. Różnił się jednym pinem i [gluteus maximus].

LINKI:

http://www.kurtmedia.pl/product-pol-196675-AMD-FX-4130-socket-AM3-64bit-3-8GHz-125W-.html

http://www.kurtmedia.pl/product-pol-321219-ASRock-970-Extreme3-R2-0-970-DualDDR3-1333-.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co to wyglądało tak że kupiłem z FM2 procek bo się nie znałem i nie wiedziałem i on w ogóle nie pasował a kolega miał jakiś stary amdek i chcieliśmy go wrzucić to się różnił jednym pinem ale bardzo możliwe że tamto było AM2 albo coś bo to 2 rdzeniowy jakiś był :) chciałem się tylko upewnić bo nie chce znowu im zwracać procka ;) dzięki wielkie za pomoc 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zawsze .

Pentium G3220 + płyta na H81 to koszt ~360 zł , Pentium ma w grach zbliżoną wydajność co ten FX-4100 .

W cenie tego FX-a jest I3 4130 , nieco szybszy - w praktyce to Pentium z dodanym HT .

Dopiero I5 już jest droższy ale to klasa sama w sobie , I5 4440 robi ci chce praktycznie z każdym FX-em .

I5 4440 + płyta na H81 to koszt ~800 zł .

Do tego procki są sporo chłodniejsze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytaj kolege dlaczego intele sa przereklamowane i do gier oplaca sie kupowac wylacznie i7. i3/i5 sie nie oplaca a wolnego amd sie oplaca? Swietna teoria. To ze kolega ma amd i jest zadowolony nie znaczy ze to dobry wybor. Sam mam amd ale nie wciskam nikomu bzdur, ze jest wystarczajacy. Sluchaj kolegi a daleko zajedziesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kolega widział  w ogóle na oczy obecne procki Intela , czytał ich testy i recenzje czy tylko bazuje na tym co kiedyś słyszał .

W zamierzchłych czasach ( Czasy Pentium 4 ) Intel faktycznie był przereklamowany i drogi , AMD robiło co chciało w grach .

Role się odwróciły w czasach kiedy weszły C2D , choć wtedy AMD walczyło ceną i czasami wydajnością CPU ( Phenomy II / Athlony II ) , do tego płyty AMD miały solidnego plusa w postaci wydajnego układu graficznego .

AMD wpadło w momencie kiedy wydali platformę Bulldozer , od tego momentu AMD praktycznie nie jest w stanie nawiązać walki na żadnym polu - czy to wydajnościowym czy cenowym , iGPU też nie są dobre - owszem dalej wydajne ale za cenę platformy masz platformę Intela i normalną kartę zewnętrzną .

A Intel także ma już wydajne iGPU .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to wszystko przez to że uparli się na apu. A10 jest dobrym procesorem z wydajnym układem graficznym ale cena ? to już jakiś żart. Mam tylko nadzieje ze następna generacja fm będzie bardziej wydajna i tańsza oraz ze będzie 8 rdzeni, bo fx serii 9 to już ostatni proc bez grafy jaki chcą robić. Tak wiec czas pokarze, jak zalicza wtopę z apu to będzie już tylko intel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@effectowow

A kto tu mówi o wydawaniu 800+ zł na procka i płytę .

Zestaw Pentium G3220 + płyta na H81 to koszt ~350 zł a procek równie dobry co ten FX-4130 , czasami nawet lepszy .

@sammy69

A10 to nie jest dobry procek ( nie napisałeś jaki to dokładnie model ) - jedyny plus to wydajne iGPU .

Wydajność samego CPU nadal leży i kwiczy i 8 czy więcej rdzeni nie wiele zmieni , pomijam samą budowę APU czy FX-ów - moduły to nie rdzenie .

Więc takie FX8xxx czy inne pseudo Octa to w rzeczywistości  4C/8T .

A jak już jesteśmy przy Octa - 8 rdzeni na dzień dzisiejszy w ogóle nie nadaje się do konsumenckiego PC ( praca biurowa , net , gry ) .

6 i więcej rdzeni to do kompa który będzie robił coś wymagającego .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi