Skocz do zawartości
sammy69

Windows 8.1 tną sie filmy

Rekomendowane odpowiedzi

Zmieniłem win 7 na 8.1 i już jej nie lubię. Komp stary ale tylko do filmów podpięty w salonie pod tv. Kiedy miałem win7 wszystko było ustawione pod full hd nigdy nie lagowały filmy a tu na 8.1 lagiiii. Mam VLC i Allplayer do tego 2 kodeki k-litle cos tam i jeszcze mały kodek do mkv ale dalej tnie. Dlaczego się tak dzieje skoro 7 brało 2x tyle sprzętu na działanie i wszystko chodziło płynnie a na 8.1 tak jak by buforowanie filmu nie domagało.Jakieś pomysły ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VLC nie potrzebuje kodeków , ma własne .

Jakie filmy się dokładnie tną - zwykłe DivX/XviD , X264 lub inny kodek , rozdzielczość TV czy 720p/1080p ?

Dla FHD sprawdź w VLC czy jest ustawione wspomaganie DXVA ( o ile masz odpowiednią kartę ) .

Nic nie podałeś na temat samego sprzętu na którym odtwarzasz filmy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to podaje

Proc- AMD Athlon 5600 x2 2.8 am3

Płyta- MSI K9A2 Platinum V2

Grafika- Radeon HD6870 Shappire 1GB

Ram- 2x2GB DDR2 800Hz Corsair

Zasilacz- Tracer 520W

Karta dźwiękowa  Asus Xonar ds

2 dyski twarde i nagrywara dvd

Rozdzielczość full hd podłączone kablem DVI na HDMI do telewizora 47'' full hd

Filmy jakie odtwarzałem podczas sprawdzania to Hobbit 2, kopia .mkv 31giga i Thor 2, też .mkv i 13,5 giga

ustawione na full hd

wczoraj jeszcze na win 7 odladalem tego Thora z kobietą i nie było żadnego laga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra nie mogę tego rozwiązać przekopałem dużo internetu nawet w angielskich forach, to jest dość sporawy problem, ale nikt nie wyszedł z rozwiązaniem, podobno to jakaś aktualizacja która powoduje ze starsze maszyny maja problemy. Podobno Microsoft nad tym pracuje, ale nie będę czekał wracam na win 7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi