Skocz do zawartości
andriu

nForce2, Radeon 9000 i czary mary

Rekomendowane odpowiedzi

MSI K7N2-L + XP 1700+ DLT3C JIUHB0310XPMW + MSI G4MX 440

- ---- wynik podkrecenia procesora to 1466@2266 1,55V @2466 1,7V @2500 MHz (max na co mobo pozwoli) 1,8V

po wymianie grafiki:

MSI K7N2-L + XP 1700+ DLT3C JIUHB0310XPMW + Radeon 9000

- ---- wynik podkrecenia procesora to 1466@1910 MHz

co to do KU....WY ma być, czyżby nVidia znowu jakiś przekret uskuteczniała ????

8O 8O 8O 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jabym jeszcze raz podlaczyl gf i sprobowal podkrecic tak jak miales, jak sie uda, to spowrotem radka i cos moze w ustawieniach od grafy w biose? ale niezly trik z tym radkiem :)

a moze faktycznie zasilacz nie daje rady jak wyciskasz tak proca, ale te 9000 chyba nie sa az tak prado-zerne?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli wczesniej proc chodzil na 2.4GHz to teraz tez MUSI chodzic.Grafa nie ma przecieztu wiele do gadanie.Roznice w poborze pradu miedzy GF4MX a R9000 jest znaczna ,wiec wymiana zasilki moze dac jakis rezultat jak juz wczeniej koledzy pisali.

Jak masz mozliwosc to sprawdz procka wraz tym R9000 na innej plycie glownej moze problem lezy po stronie tego MSI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moze pozycz jakiegos radka od kogos i potestuj, moze twoj jest cos nie tak? a jak nie, to??? skoro na gf chodzili super, zostaje jeszcze zasilka.

zmien zasilacz i sprawdz. jak radek normalnie nie sprawia problemow to znaczy ze jest ok. mozesz jeszcze napiecia sprawdzic pod 3dmarkiem np. to moze nieco rozjasnic sprawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po włożeniu radosława i pierwszym uruchomieniu komputer wstał, ale po restarcie już  qpa

a tego gfa juz niemam

Taki objaw (kłopot z drugim wstaniem) typowy jest dla problemów z zasiłką. Jak możesz pomierz miernikiem 3,3V i może to Cię jakoś naprowadzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moze pozycz jakiegos radka od kogos i potestuj, moze twoj jest cos nie tak? a jak nie, to??? skoro na gf chodzili super, zostaje jeszcze zasilka.

zmien zasilacz i sprawdz. jak radek normalnie nie sprawia problemow to znaczy ze jest ok. mozesz jeszcze napiecia sprawdzic pod 3dmarkiem np. to moze nieco rozjasnic sprawe.

zrob wlasnie tak zloopoj marka na 30 minut i sprawdz jak sie ma zasilanie

dla porownania - tez mam enlight 300W

przy 3dmarku 2003 zadne z napiec nie spadlo ponizej wlasciwego - tzn idealu - nie tolerancji - proporcjonalnie najnizej bylo 5 - spadlo z 5,10 do 5,02 - to bylo na karcie kreconej

podaj swije napiecia porownamy :-) liczylem ze jak wloze nowe mobo i procka to mi jeszcze enlajcik styknie :? dopiero co go kupilem

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrob wlasnie tak zloopoj marka na 30 minut i sprawdz jak sie ma zasilanie

dla porownania - tez mam enlight 300W

przy 3dmarku 2003 zadne z napiec nie spadlo ponizej wlasciwego - tzn idealu - nie tolerancji - proporcjonalnie najnizej bylo 5 - spadlo z 5,10 do 5,02 - to bylo na karcie kreconej

podaj swije napiecia porownamy :-) liczylem ze jak wloze nowe mobo i procka to mi jeszcze enlajcik styknie :? dopiero co go kupilem

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po włożeniu radosława i pierwszym uruchomieniu komputer wstał, ale po restarcie już  qpa

a tego gfa juz niemam

Taki objaw (kłopot z drugim wstaniem) typowy jest dla problemów z zasiłką. Jak możesz pomierz miernikiem 3,3V i może to Cię jakoś naprowadzi...

to nie jest kłopot z drugim wstaniem, raz wstał po włożeniu radka, potem qpa

co do zasilacza to nie sądzę żeby enlight nie wytrzymał tego, kumpel ma podobną konfiguracje jak ja, z tym że ma cdrw i cdrom SCSI, radeona 8500, sb live dysk scsi, dysk IDE procesor 1800+@2400MHz i ciągnie to wszystko na codegenie 300W

u mnie 1910 MHz jest przy default vcore, procesor prime stable, na więcej, nawet na 1,8 V nawet nie pokazuje sie post

co do napięć to dzisiaj wieczorem sprawdze i jutro sie pochwale :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+3,3V  >>> jest średnio 3,27 V nigdy nie dochodzi do 3,3

+5V  >>> średnio 5,11 V

+12V >>> średnio 11,5 V

z tym że przy takich samych napieciach działał z g4mx440 na 2,5 GHz

dżizas +12V porazka... dziwne ze komp dziala ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze tak było i działało, co prawda mnie tez sie to wydaje troche dziwne, tak samo jest jak odepne wszystkie zbedne rzeczy typu hdd, cd powyjmuje wszystkie karty oprócz graficznej

powiedz jak napiecia mierzyles... tzn co bylo odpalone i jakim programem, jakie masz mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może być wina nie nforce tylko MSI z ich płytami od zawsze były jazdy.

Andriu z innej beczki:Skoro stać cię na Intela to czemu kupiłeś r9000 a nie Gf4ti?

Może on myślał o Celeronie??? 8O ;) :lol:

A wtedy podkręci go na 3Ghz tylko że to i tak nie będzie niało znaczenia :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andriu z innej beczki:Skoro stać cię na Intela to czemu kupiłeś r9000 a nie Gf4ti?

a po co wydawać kase na karte, która jest 2x droższa od tej na której wszystko działa miodzio ? poza tym ja raczej nie gram na komputerze, a 3dsmark mnie za przeproszeniem pier...doli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...