Skocz do zawartości
sasek

z Phenom II x4 965 po OC na?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowicze.

Obecnie siedzę na:

Phenom ii x4 965
MSI 870 C45
6GB DDR3
PSU Delta 460W (dwie mocne 12v)
Radeon HD7870 2GB po duzym OC

Od jakiegos czasu chodzi mi po glowie wymiana podstawki wraz z CPU, bo jak wiadomo, AM3 jest juz martwe od dlugiego czasu i pomimo tego, ze phenom caly czas daje rade, to cieplo oraz pobor pradu nie daja mi spokoju.

Chcialbym przesiasc sie na Intela. a konkretnie na Core i5.

Chcialbym zrobic to jak natanszym kosztem oraz z zaznaczeniem tego, ze fajnie, gdyby proc i mobo posluzyly okolo 3 lat bez potrzeby ich upgrade.

Do wyboru mam albo Ivy, a`lbo Haswell, a konkretnie chodzi mi o Core i5 4570 lub 3470. Wydajnosc jest na podobnym poziomie, jednak nurtuje mnie pytanie: czy do nowych gier i spokojnej pracy w Office i Chrome przez 3 lata takie procki stykna?

Czy radzicie wymieniac platforme, czy zostac przy Phenomie (OC juz robilem - 4.0ghz) i poczekac na...no wlasnie, na co? Haswell Refresh (podobno tylko 100mhz roznicy w taktach, nic wiecej). Dalszych perspektyw nie widze?

Licze na pomoc w moim "dramacie" Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej - przesiadka na I5 4440*/4570 + płyta na H81/B85 .

I5 4570 + MSI H81-P33 to koszt ~850 zł .

Ceny z morele.net

A jak 850 zł to za dużo dla ciebie to proponuję szukać na allegro używek I5 2400 , wraz z płytą na H61 koszt całości to mniej niż 700 zł .

* - Czasami niektóre podzespoły mają dziwne wahania cen w morele.net , na chwilę obecną I5 4440 kosztuje tam 739 zł , normalnie ten procek kosztuje 650-670 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I5 4570 będzie o kilka % szybszy niż I5 3470 .

Jak chcesz kręcić to zmień płytę np. na Asrock B85 Killer czy nieco droższy Asrock H87 Fatalyty choć obie płyty to koszt > 300 zł .

I5 4570 na obu płytach podkręcisz gdzieś do 4 Ghz , z I5 3470 było by podobnie .

Choć wyjdzie to trochę taniej niż S1150 - I5 3470 za 695 zł + Asrock P67 Pro3 za 298 zł , choć nadal ponad budżet .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

Reyden, jedno pytanie: czytalem, ze Haswelli nie da sie krecic w zaden sposob? Wiec pomyslalem, ze do i5 4570 mozna zaoszczedzic troche na mobo i kupic cos pokroju Gigabyte b85m za 230zl.

Dlatego tez wczesniej zadalem pytanie, czy nie lepiej brac Ivy i podkrecic do tych 4.0ghz? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi