rafal328 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam, wlasnie zrobilem formata. Mam w laptopie 2 dyski hdd. Jeden (ten na ktorym byl windows) calkowicie sformatowalem, usunalem partycje, potworzylem do nowa. Drugi byl na dane z jedna partycja. Teraz w zarzadzaniu dyskami ten z jedna partycja na dane jest opisany jako Dynamiczny - nieprawidlowy, nie widac na nim zadnych partycji, zadnego nie przydzielonego miejsca, nic sie nie pokazuje po prostu. W moim komputerze jest jakas partycja F, ktorej tez nie widze w zarzadzaniu dyskami - podejrzewam, ze jest ona wlasnie na tym nieprawidlowym dysku, ale ma tylko 1,46GB pojemnosci, a powinna miec 500GB. Da rade jakos odratowac dane z tego dysku? Bylo ich okolo 300-350GB Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez rafal328 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2014 TestDisk, instrukcje w sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal328 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzieki, partycje sie pokazaly, po odzyskaniu (mimo ze mialem wczesniej jedna teraz mam 3 obszary w nast. kolejnosci) partycja F - NTFS 1,46GB (nie wiem skad sie wziela), 100GB wolne miejsce, 364 GB - RAW, podjerzewam, ze po prostu zrobila sie taka partycja, bo tylko tyle bylo zajetego miejsca. Ale RAW nie da sie otworzyc w moim komputerze, kaze sformatowac, co teraz mam zrobic? Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez rafal328 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2014 W żadnym wypadku go nie formatuj. Co do tego TestDisk, nigdy nie musiałem go używać, wiem że pomaga w takich trudnych sytuacjach. Uruchomiłeś go z uprawnieniami administratora? Dawałeś mu te quick search? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal328 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Tak, po quick search znalazlo partycje, ktore byly wyswietlane na zielono, robilem wg opisu "Na przykładzie testdiska 6.3 pod Windowsa.Uruchamiasz -> Wybierasz dysk (jk masz więcej niz jeden fizyczny) -> Proceed -> wybierasz Intel/PC partition -> wybierasz Analyse -> Proceed -> po zakończeniu podawana jest lista partycji - przejeżdżasz strzałeczką na "zgubioną" partycję i literke "P" wciskasz - jak pooglądasz to literke "q" wciskasz (powrót do listy partycji) -> Enter i w nastepnym okienku [Write] jak było wszystko w porządku albo [search !] aby szukać dalej" teraz robie drugi raz quick search, moze cos skopalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Uruchom testdisk z prawami administratora. Inaczej może nie mieć możliwości zapisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal328 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) tak zrobilem, ogolnie nie wiem co sie moglo stac, ze skopaly sie partycje na dysku, ktory nie byl formatowany podczas instalacji systemu... znalazlem obszerniejszy opis http://traxter-online.net/testdisk-photorec-odzyskiwanie-danych/ jak teraz znajdzie partycje to sprobuje zmienic ich typ, bo tego nie robilem, moze samo ustawilo sie na raw. teraz mi po deeper search wyszlo takie cos Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez rafal328 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...