Skocz do zawartości
SuwerenSudoku

Artefakty graficzne

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka.

Jak temat wskazuje mam problem z artefaktami graficznymi. Pojawiły mi się w 1 grze i tylko 2 razy ( po wyłączeniu i włączeniu gry ). Po zresetowaniu komputera wszystko było cacy. Tylko pytanie - czy powinienem się martwić? Diagnoza kolegi brzmiała " grafa ci umiera " . Zasilacz to corsair 550 V a grafika to geforce gtx 770. Gra nie była wymagająca - path of exile jeśli ktoś zna. Nie przychodzi mi na myśl więcej użytecznych informacji. Czy ktoś może mi coś doradzić?

PS: Oprócz artefaktów graficznych występowały dziwne bugi czy nie bugi - moja postać była złota i uderzała złotymi prostokątami ;_;

PS2: Nie wiem czy to dobry dział - ten najbardziej pasował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ma centrum bezpieczeństwa do artefaktów? 0_o Trzeba było pisać w Podstawowych zagadnieniach.

Co do artefaktów to najwidoczniej karta. Testowałeś ją w furmarku, 3dmarku lub innych benchmarku, który ją rozgrzeje? Jeśli nie to przeprowadź testy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezpieczeństwo karty graficznej? Nw.

Nie testowałem jej. Zrobię to teraz.

Test zrobiłem. Temp sięgały 81 C a FPSy 25 co mnie trochę zdziwiło. Wszystkie gry mi płynnie chodzą. Tak w ogóle to czemu miał służyć ten test?

Edytowane przez SuwerenSudoku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tytuł działu brzmi

Centrum Bezpieczeństwa. Problemy związane z bezpieczeństwem systemów podłączonych do internetu. Tutaj wklejamy logi do sprawdzenia jeżeli podejrzewamy obecność w naszym systemie wirusów, spyware, trojanów - usuwanie wirusów.

Pewnie moderator przeniesie. Co do tematu  zrób testy i podaj dokładną specyfikację całego komputera.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test ma za zadanie wygrzać kartę aby sprawdzić czy pod obciążeniem nie sypie błędami. Jeśli test nic nie wykazał to ciężko coś doradzić, dla świętego spokoju sprawdź w innych benchmarkach. Spróbuj powtórzyć sytuacje w grze i zrób printscreen. Spróbuj innych sterowników do karty graf. Nic innego póki co nie przychodzi mi do głowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Napisałem, że testowałem w furmarku. Nie za bardzo wiem w jakim celu ale  zrobiłem to. 25 FPS przy rozdzielczości 1920x1080 i anty-alasing x4.  Po 2 minutach doszło do 81C i dalej żadnych zmian.

Jeśli kliknąłeś w Burn-in test, to nie dziwię się, że miałeś 81C , po 2-min. ( to test dla masochistów ;)) kliknij w Burn-in benchmark 1920x1080  15 min. , 

Sciągnij sobie Unigine Heaven Benchmark 4.0  i przetestuj kartę

Ja gram w bf4, far cry 3, metro i inne wymagające gry,i nigdzie żadnych artów, jednak niedawno zakupiłem na ori. starszą grę Mercenaries 2, i w jednym miejscu na mapie są arty jak diabli, więc niekoniecznie musi to być wina karty

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez 4 dni nie występowały artefakty aż do dziś. Zresetowałem komputer i znów było ok. Nadal nie wiem czy wymieniać kartę, skoro nie jestem pewien czy to jej wina. Może to wina zasilacza? Tylko 550w corsair.

Dodam, że w programie expert tool taktowanie rdzenia jest na czerwonych kreskach. Zmniejszyłem taktowanie do 940 ( nigdy nie zwiększałem ) i nadal jest po części na czerwonym w idle. Taktowanie pamięci 3300 jest na pomarańczowych kreskach.

Edytowane przez SuwerenSudoku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A temperatury sprawdzasz ?  

Jeśli nie masz, to instaluj GPU-Z  http://www.techpowerup.com/gpuz/    i sprawdz temp.  ew. http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/testowanie_i_diagnostyka/HWMonitor.html   , albo jedno i drugie

Edytowane przez olddog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi