pexerius Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Witajcie, znów potrzebuję waszej pomocy, ponieważ nie siedzę w sprzęcie na bieżąco.. Znajomy poprosił mnie o złożenie zestawu dla córki (głównie Facebook, GG, szkoła etc..). Na początku chciałem tradycyjnie coś z FX.. Ale zwróciłem uwagę na AMD APU a dokładnie: LINK1 oraz płyta LINK2. Problem w tym, że totalnie nie mam porównania co do samej wydajności tego CPU, czy jest porównywalny z FX x4 ?? Grafika to sprawa drugorzędna.. aczkolwiek czytałem, że jest przyzwoita. Do tego oczywiście ram 2x4GB, zasilacz (koniecznie XFX - moje preferencje ;) ), SSD 128GB - coś polecacie? reszta nie stanowi problemu :) Jeżeli możecie mi coś zasugerować to będę wdzięczny, ze wskazaniem na sklep z linka, bo mam go dosłownie pod domem. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez pexerius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyssp Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 AMD żre strasznie dużo prądu a jest mniej wydajny niż Intel - nie ma co się w niego pchać :) To nie jest moje fanboystwo, wystarczy zerknąć na testy http://pclab.pl/art50000.html od czasów testu wiele się nie zmieniło ;) SSD możesz wziąć Crucial M500. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pexerius Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 AMD żre strasznie dużo prądu a jest mniej wydajny niż Intel - nie ma co się w niego pchać :) To nie jest moje fanboystwo, wystarczy zerknąć na testy http://pclab.pl/art50000.html od czasów testu wiele się nie zmieniło ;) SSD możesz wziąć Crucial M500. Jakbyśmy się uparli na te AMD ;) to czy taki zestaw jest ok (i jak z tą wydajnością apu do FX ??): Procesor PROCESOR AMD APU A10-6790k 4.3GHz BOX (FM2) Płyta główna Asus A88XM-PLUS A88X s.FM2. Pamięć RAM Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Red KHX16C9B1RK2/8X. Dysk Twardy ADATA XPG SX900 SSD 2,5" 128GB ASX900S3 (Tu będzie zamiana jak zaproponowałeś) Obudowa Fractal Design Core 1000 (FD-CA-CORE-1000-BL). Zasilacz XFX Core Edition P1-450S-X2B9 450W. ?? Karta sieciowa TP-Link TL-WN881ND PCI-E Wi-Fi N. System operacyjny MS Windows 8.1 OEM 64-bit PL 1-pack. Cena w sprzedaży wysyłkowej: 1944,00 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Gratuluje - APU za 450 zł do facebooka... Za tyle można nowego pentiuma z płytą i będzie dużo wydajniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pexerius Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Wybacz Leon ale Twoja odpowiedź jest .. delikatnie mówiąc "bardzo pomocna". Napisałem, że nie wiem jaką ma wydajność APU i pytam o nią w każdym poście! i dalej się nie dowiedziałem.. Tak komp ma być do FB ale ja nie wiem czy będą oglądali filmy w HD, a może coś im kopnie i będą chcieli czegoś więcej - akurat twojej jakże rozwiniętej odpowiedzi: Za tyle można nowego pentiuma z płytą i będzie dużo wydajniej nie jestem w stanie zrozumieć? Rozwiń myśl proszę. Tzn, że APU nie jest wydajne ?? porównywalne do FX ?? Może jakiś link, opis. Po to jest chyba forum, żeby pomóc a nie trolować (719 postów..).. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShFil Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Polecam coś takiego, potem jeśli będzie miał służyć do gier wystarczy dorzucić kartę graficzną. Jeśli obudowa nie pasuje to zmień. http://www.morele.net/inventory/info/8HZxOA/ Edit: Próbowałem złożyć na fx, ale wtedy brakuje na ssd. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez ShFil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie opłaca się AMD do takich zastosowań razem za procek i płyte wyjdzie jakieś 650zł. Jak już tyle do wydania to lepiej kupić: Intel Pentium G3220 BOX - 200zł ASRock H81M - 180zł razem: 380zł zostaje 270zł można na allegro karty używanej poszukać typu HD7750 lub 7770 to jeszcze pogra w najnowsze gry lub nowej ale trzeba dołożyć Gigabyte R7 260X OC. Jeśli natomiast nie gra to samego pentiuma i ewentualnie dołożyć do lepszej płyty. Uważam też ze 4gb ramu wystarczy do facebooka szkoły itp i nawet wystarczy do gier przy takim sprzęcie. Zasilacz wybrałeś dobry natomiast wystarczyłby Aerocool VP-450 450W lub corsair vs . Nie sądzę żeby się szybko zużył jeśli na to zwracasz uwage mam modecoma carbon od 4 lat i nadal nie słychać go, nie piszczy a komputer stabilny Edit: zestaw z i5 dobry tylko niech się kolega zastanowi czy warto tyle kasy ładować jeśli nie będzie robił nic wymagającego jakieś programy lub gry to będzie się marnował. Jak już i5 to już dołożyłbym do płyty chyba żeby np mieć wyjście usb 3.0 na front, 4 sloty na ram itp Gigabyte GA-B85M-D3H ale to już zależnie od preferencji indywidualnych A i do filmów HD też wystarczy pentium ;) i do zintegrowanej grafiki warto brać szybsze pamięci oczywiście w nie za wysokiej cenie ale 1600mhz z cl9 powinna być taka sama cena Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Plusem APU jest mocna grafika ( najnowsza generacja Kaveri szczególnie ) , minusem - wydajność samego CPU i pobór prądu . Do FB czy neta spokojnie wystarczy Pentium G3220 za połowę ceny tego APU , do tego jakaś płytka mATX na H81 . Do tego to by nawet Celeron G1820 starczył - jak pod FB rozumiesz zwykłe czynności via FB a nie granie , Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Wybacz Leon ale Twoja odpowiedź jest .. delikatnie mówiąc "bardzo pomocna". Napisałem, że nie wiem jaką ma wydajność APU i pytam o nią w każdym poście! i dalej się nie dowiedziałem.. Tak komp ma być do FB ale ja nie wiem czy będą oglądali filmy w HD, a może coś im kopnie i będą chcieli czegoś więcej - akurat twojej jakże rozwiniętej odpowiedzi: nie jestem w stanie zrozumieć? Rozwiń myśl proszę. Tzn, że APU nie jest wydajne ?? porównywalne do FX ?? Może jakiś link, opis. Po to jest chyba forum, żeby pomóc a nie trolować (719 postów..).. OT - sam napisałeś, że jesteś uparty na amd więc nie rozwijałem argumentów bo dużo tu takich było co do nich żadne argumenty (przeciw ich "wizji") nie trafiały. Co do pentiuma to już koledzy rozwinęli temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pexerius Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzięki za podpowiedzi. REYDEN - powiem tak komp w 80% biurowy. Ale z doświadczenia wiem, że za jakiś czas będzie telefon i pytania - córka chce SIMSY &^%@&*@(.. Ja rozumiem wasze komentarze odnośnie cen, ale budżet nie gra tu aż takiej roli i części mają być nowe. MICHAELO - nie chce mi się bawić w szukanie sprzętu na allegro - do tego używanego! Jak coś się zepsuje to wróci to do mnie.. pewnie wiesz o czym mówię :) Wpadłem na te APU i gdzieś mi się lampka zapaliła, że może to i dobre - ale nie śledzę teraz co jest na topie bo nie mam czasu i takiej potrzeby. Reasumując - czy procesor APU i tą płytą będzie porównywalnie wydajny do FX4 FX6 z płytą na której jest jakaś integra.. To wszystko.. Wydaje mi się, że jeżeli tak to jest to godne polecenia. Ot to :) LEON - zgadza się, ja lubię AMD i gdzieś tam jestem uparty :) ale nie mówię nie, to nie dla mnie zestaw :) SHIFIL - rozważam :] Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez pexerius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Intel wypada lepiej od AMD i nie jest już taki drogi jak kiedyś - poczytaj sobie testy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Możesz lubić AMD i możesz kupić ale to nie jest opłacalne, Ja na przykład lubię alfy jeśli chodzi o samochody co nie znaczy że ją kupie, wole coś porządniejszego oczywiście zależy od kogo się alfe kupi.... ale to nie na to forum ;) Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Które simsy ? Kuzynka grała w 3 część na lapku ze integrą HD3200 od AMD , co prawda nie wiem na jakich detalach ale nawet to chodziło ( na tyle że wraz ze swoją siostrą były zadowolone z gry . Integra z tego Pentium powinna wystarczyć do Sims 3 czy nowszych wersji jak ktoś nie przesadzi z poziomem detali . A jak nie to dołożyć do tego Pentium normalną kartę graficzną np. R7 250X czy R7 260X . Cena podobna do APU a większa wydajność - R7 250X ma wydajność HD7770 GE , R7 260X to odświeżony HD7790 . Do tego platforma dużo bardziej rozwojowa w przeciwieństwie do FM2 . W przyszłości jak córka podrośnie to wymienisz tego Pentium na używkę I5 i dołożysz lepszą kartę i będziesz miał nadal super kompa . A jak byś teraz brał FM2 z jakimś APU to w zasadzie utkniesz w ślepej uliczce - nawet najmocniejsze APU nie dochodzi I5 , te procki mają problemy z dogonieniem I3 z 2 rdzeniami . Generalnie pakowanie się w AMD to kiepski pomysł obecnie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pexerius Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Dobra panowie - siła złego na jednego :), co sądzicie o tym (wzorowałem się na zestawie SHIFILa): Intel Core i5-4440 3,1 GHz 6MB cache s. 1150 Box Gigabyte GA-B85M-D3H B85 s.1150. Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Black KHX16C9B1BK2/8. ADATA XPG SX900 SSD 2,5" 128GB ASX900S3-128GM-C. Design Core 1000 (FD-CA-CORE-1000-BL). XFX Core Edition P1-550S-XXB9 550W TP-Link TL-WN881ND PCI-E Wi-Fi N. MS Windows 8.1 OEM 64-bit PL 1-pack. Cena w sprzedaży wysyłkowej: 2205,00 Dodałem mocniejszy zasilacz, zamiast 450 jest 550. I oczywiście SSD też będzie jak wspomniany wcześniej.. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez pexerius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShFil Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Tak jak w poprzednim zestawie. Zmień ssd na cruciala m500 albo goodram c50. Adata, którą masz w zestawie jest na sandforcse'ie. Jest odczuwalnie wolniejsza i mniej opłacalna. Druga zmiana, którą bym proponował to zmiana ramu na goodram'y. Jakiś czas temu wymieniałem znajomemu kość padniętą kość(adata) ramu, co z tego, że miała dożywotnią gwarancję, jeśli aby ją zrealizować trzeba było ją wysłać za granicę. Co z kolei przewyższało wartość pamięci. @up Sorki tesel, przed rozpoczęciem pisania nie odświeżyłem strony. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez ShFil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pexerius Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Witajcie, zamawiam coś takiego: MS Windows 8.1 OEM 64-bit PL 1-pack. Intel Core i5-4440 3,1 GHz 6MB cache s. 1150 Box. Gigabyte GA-B85M-D3H B85 s.1150. GOODRAM DDR3 PLAY 8192MB PC1600 2x4GB RED CL9 ADATA SP900 SSD 2,5" 128GB ASP900S3-128GM-C. /////// tu będzie ten dysk wskazany przez was M500, różnica kilku zł Obudowa Mesh CQ-01B-U3-OP USB 3.0. Aerocool PGS VP-450 OEM 450W. Cena w sprzedaży wysyłkowej: 2066,00 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Obudowę możesz zmienić na zalmana t1/t2/t4 wyjdzie taniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pexerius Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Jest drugi dysk, 500 GB. Zestaw zamówiony. Do odbioru we wtorek. Doradzili mi ten SSD. Wyszło tak: Intel Core i5-4440 3,1 GHz 6MB cache s. 1150 Box. Gigabyte GA-B85M-D3H B85 s.1150 Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Blu XMP KHX1600C9D3B1K2/8GX. ADATA SP920 SSD 2,5" 128GB ASP920SS3-128GM-C. Zalman ZM-T1 Plus Black, czarna obudowa Mini Tower. Aerocool PGS VS-500 85+ 500W Bulk. TP-Link TL-WN881ND PCI-E Wi-Fi N. MS Windows 8.1 OEM 64-bit PL 1-pack. Razem: 2135.00 Bardzo wam dziękuję za pomoc :) Znalazłem taki test SSD (256GB) - ten 128 jest wolniejszy w zapisie..: KLIK Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez pexerius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...