Skocz do zawartości
kparczenski

Restarty i głośna praca zasilacza, (Nowy zestaw za 3200 zł z Morelenet)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Problem wygląda następująco. Komputer restartuje się pod obciążeniem (WoT, Crysis 3). Dodatkowo zasilacz pracuje głośno, czasami terkota i zgrzyta tak że drgania przenoszone są przez biurko i odczuwam to grając. Terkotania i zgrzytanie nie ustaje po wyłączeniu gier. Restarty pojawiają się raz po kilku minutach gry raz po kilku godzinach.

Zestaw kupiony w morele, odebrany w czwartek w netpunkcie do JUTRA MAM CZAS NA 3 DNIOWĄ PRZYSPIESZONĄ REKLAMACJE.

Wstępnie zgłosiłem usterkę zasilacza przez internet.

Zestaw nie podkręcany. Temperatury najwyższe zarejestrowane: karty max 80 stopni,  procesora max 72. (CRYSIS 3 , 1080p, MAX detale)

Sterowniki podzespołów aktualne. sterownik karty graficznej 335.23.

System Windows 7 64 bity.

Zasilacz Corsair VS 550W ATX 120mm wentylator

Listwa zasilająca Hama ''STANDARD'' 6GN, 1,5M (BIAŁA)

Montaż komponentów - zestaw komputerowy (od trzech elementów)

Procesor Intel Core I5-4570 3.2GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I54570

Pamięć Team Group Vulcan Gold - DDR3-1600 CL9 - 8 GB (2x4GB) TLYD38G1600HC9DC01

Karta graficzna MSI GTX 770, 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DP, DVI GTX770 - (N770 TF 2GD5/OC)

Dysk SSD Crucial M500 120GB SATA3 2.5' 500/130 MB/s 7mm+9.5mm adapter CT120M500SSD1.PK01

Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX)

Płyta główna ASRock B85 PRO4 LGA1150 ATX : HDMI+DVI+VGA+SND+GLN+U3+SATA3 IN ( B85 PRO4 ) 

Co waszym zdaniem może być przyczyną restartu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewidentnie coś nie tak z zasilaczem. On nie ma prawa takich dźwięków wydawać podczas pracy - koniecznie reklamuj dziada.

Sprawdź jeszcze, czy wszystkie kable zasilania ciasno siedzą: 24-pin, EPS, zasilanie karty graf.

Optymistyczny scenariusz to taki, że to „tylko” zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam zasilacz i terkotanie wiatraka to bardzo denerwująca sprawa w nich. Ja go trochę postukałem i jakby wpadł na cichsze obroty. Sprawdź czy wszystkie kable masz podłączone, a najlepiej wyjmij włóż ponownie, bo lekki luz może powodować problemy. Jeśli możesz na szybko oddać to walił bym z wymianą zasilacza jednak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi