Boobeik Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Witam, posiadam problem iż podczas włączania komputera wyświetla się błąd "no bootable device--insert boot disk and press any key" próbowałem restart BIOSU poprzez wyjęcie baterii, jak i przywrócenie optymalnych ustawień i nic nie dało. zmieniłem też tryb dysku z AHCI na IDE i wtedy system startuje ale podczas ładowania systemu wywala blue screen. Dysk działa bo po podłączeniu do PC-ta jest on widoczny i jego pliki także, oraz gdy wkładam DVD z systemem to też widać dyski, wiec opcja nie działającego dysku nie wchodzi w grę. Proszę o pomoc, z góry dziękuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ratay Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Spróbuj uruchomić live cd z płyty lub z pendrive. Czy dysk jest wykrywany w BIOSie? może to być uszkodzony kontroler. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boobeik Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2014 na AHCI pisze HDD None a na ACI pisze model i wszystkie dane. wcześniej był używany cały czas AHCI i działało :C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ratay Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Coś jest z dyskiem, przełączając AHCI na IDE wiadomo że system nie wystartuje. Podłącz dysk do PC, uruchom program HD Tune i wrzuć zrzut ekranu z zakładki health. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boobeik Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 proszę, http://zapodaj.net/61b38d6d69c05.jpg.html dodam ze jeśli chcę zbootować ten dysk na pc to wyskakuje błąd: File: \Boot\Bcd Status: 0xc000000f Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) Moj przypadek z 2002 roku ktory kosztowal mnie prawdopodobnie finaly WCG w PL kiedy w trakcie meczu padl mi FDD. (Probojac znalezc przyczyne zjaralem HDD w polowie meczu -_^) Sprawdz w biosie boot devices, wylacz, wlacz i wylacz bootowanie FDD, bo jesli jakims cudem jest na pierwszym miejscu to wlasnie tym to sie objawia. Nie sadze zeby to byla przyczyna, ale lepiej potestuj booting devices i kolejnosc boota. Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...