Skocz do zawartości
CriXu

HyperX Beast 2400MHz pod SandyBridge z68

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, trafila mi sie okazja to kupilem pamieci do kompa Kingstona HyperX Beast 2400MHz CL11 , 2 komplety 2x4GB (czyli razem 16GB). Choc nie byl to zbyt przemyślany zakup to jednak mam nadzieje ze sie opłacało.

procka mam i7, na płycie z podpisu z68, ustawienia w chwili obecnej na auto ale zastanawiam sie jak ustawić pamieci aby wycisnąc z nich jak najwiecej...

na ustawieniach auto Cpuz widzi pamieci tak:

1. Dual Channel (nie wiem czy czasem nie powinno byc Quad channel?) powinny same sie ustawić na quad czy sam musze w biosie?

2. 1064MHz / FSB:DRAM 1:8

3. CL 10/12/12/27 2T

4. 1.5V

Pamieci ida na 2400 przy CL11 ale napięciu 1.65. W chwili obecnej napiecie 1.5V 2133MHz CL10

jest szansa na lepsze ustawienia czy zostawić tak jak jest??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sandy Bridge ani żadna inna konsumencka platforma Intela nie ma trybu Quad Channel , tylko procki na LGA 2011 mają 4-kanałowy kontroler pamięci .

Problemem może też być liczba modułów - zapełnione wszystkie gniazda DIMM nie zawsze działają dobrze , może dlatego nie chcą iść wyżej jak 2 133 mhz na 1,5 V .

Zresztą takie ustawienia to tylko dla sportu / syntetyków , realnie nic z tego nie masz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ahh wczesniej mialem jedna kosc, przy wlozeniu dwoch pojawilo sie dual, myslalem ze przy czterech bedzie quad channel.

a z tym kreceniem wyzej pamieci na Mhz i tak mi chyba nie zalezy, kupilem takie pamieci bo byly w sklepie w promocji tansze od mojej starej kosci Corsaira 1600Mhz.

Pamiec mi tylko do obróbki video potrzebna byla do Ediusa, i ewentualnie photoshopa :P

PS. a nawet nie wiem czy moge na mojej platformie napiecie podniesc, czy nie zaszkodzi CPU czy cos...

Edytowane przez CriXu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ustawilem 10/11/11/29/1T przy 2133MHz i jest ok

na 9/11/11/29/1T przy 2133MHz juz nie startuje.

Mam profil 2 XMP w ustawieniach biosu, i ustawienie jego daje: 9/9/9/23 1T 1.65V  przy 2133MHz   - ale czytalem ze nie zaleca sie podbijania napiecia ramu na IvyBridge i SandyBridge wiec poki co trzymam sie zdala od podbijania napecia... czy to prawda?? czy mozna podbijac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy vtt 1.1v możesz siekać i 1.75v , przy zachowaniu różnicy vtt a vmem do 0.65v jest ok. W zależności od sztuki to sandy potrzebuje min 1.1v by złapać stabilność na 2133mhz , mój łapał przy 1.14v na 2133 cl9/10/10/27 1T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie umiem zmusić do pracy mojego kompa z 1T. 

nie wiem w którym kierunku iść. napięcie dawałem na pamięciach na 1,750, alphy mam ustawione podobnie jak kiedyś pokazywałeś ale nie wiem co przestawić żeby zmusić je do pracy na 1t

8fNN4Ze.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

roznica w wydajnosci zdecydowanie na korzysc 2200 2t. na 2000 1t i tak wywala whea. chcialbym zmusic je do pracy na 2200 1t ale metoda na skroty bo nie mam czasu nad tym slenczec.

Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi