kostek8 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) Aktualne podzespoły: Buda Bitfenix Prodigy M i5-2500K s.1155 (obecnie @4400) Płyta P8Z77M-Pro Xonar STX MSI HD6850+Accelero PLUS Zasilacz Bequiet 620W Powerzone SSD Vertex4 120GB Proszę o wasze podpowiedzi rozwiązań chłodzenia buildu który sobie przygotowuję opartego na Bitfenix Prodigy M. Założenia w kolejności wg. priorytetów: prosty wygląd zewnętrzny, cisza, niski pobór prądu, wydajność. Układ wentyli: w tej chwili 2 i 3 kierują powietrze w dół, 4 i 5 w prawo 6 do góry spod budy. Zastanawiam się czy nie dać tego dysku 3,5" na tą belkę boczną która była seryjnie założona a na miejsce dysku wrzucić wentylator kolejny na dół który zasysał by powietrze czyli nie dać kierunku całości przepływu z dołu do góry czyli Scythe 800rpm 6,7; 4(800rpm) i 5(14 800rpm) bez zmian, 3 dać za spód karty a nie top biorąc pod uwagę, że będzie krótsza karta, 1 i 2 wywiew do góry. Karta graficzna pójdzie do zmiany z HD6850 - wybiorę chyba GTX750Ti i przeprowadzę modyfikacją chłodzenia. Potrzebna mi wersja karty z jak najmniejszą płytą PCB i możliwością montażu Accelero S1 Plus bez utraty gwarancji. Wolę też kartę która nie będzie miała dodatkowego kabla do dodatkowego zasilania. Gdyby karta nie miała być modowana bez wahania brałbym Palita który najlepiej wypada w testach ze względu na firmowe OC ale z tego co widziałem ma sticker na śrubie mocującej chłodzenie. Kolejny kandydat to krótki Zotac (http://www.zotac.com/products/graphics-cards/geforce-700-series/gtx-750-ti/product/gtx-750-ti/detail/geforce-gtx-750-ti-5.html) ze względu na najmniejsze PCB (a może jest jakaś inna tania karta ?) jej wadą jest to że nie ma dużego HDMI. Dodam, że zależy mi na niskiej temperaturze karty i OC ale nie kosztem wzrostu hałasu. Podsumowując: 1. Jaki układ wentyli zapewni efektywne chłodzenie grafy ? 2. Który GTX750TI do tego buildu ? 3. Ogólnie jest już dość tłoczno w obudowie, może macie jakieś pomysły ? Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez kostek8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajayeti Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Układ chłodzenia, który masz teraz jest optymalny pod względem chłodzenia GPU oraz kierunku chłodzenia CPU.Tutaj było to poruszane w podobnej konfiguracji.Trochę bez sensu jest ten nawiew od góry, który trafia na Xonara i od razu odbija się od niego - może przenieś go na 1? Jakie masz teraz temperatury?Z racji tego, że dużo wwiewu mało wywiewu, ja bym wymienił tył na 140mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek8 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Wierząc GPU-Z jakieś 46 w windzie i po dłuższym graniu 74 stopnie w stresie na grafice. Wiatrak z tyłu to odmiana Scythe 14 tylko ma mocowanie 12. Tu na zdjęciu widać, że część powietrza dostaje się w kierunku grafy mimo xonara. To akurat z wiatraka 500rpm. Myślę, że jak będzie jeszcze krótsza ta grafika to troszkę to też powinno dać. W każdym razie w miejsce 1 planowałem dołożyć kolejne 800 rpm i tak samo w miejsce 7 jeśli bym HDD przełożył na tą belkę mocującą. To mocowanie jest widoczne na jednym ze zdjęć ze strony: http://www.eteknix.com/bitfenix-prodigy-m-micro-atx-chassis-review/3/ Myślałem jeszcze żeby po prostu zapakować tam najcichszego GTX750 (chyba MSI) - zyskałbym wtedy większy odstęp od Xonara ale boję się wzrostu hałasu podczas grania 0 idea przewodnia jest jednak taka żeby był maksymalnie cichy. To moje 6850 to MSI i też miał być praktycznie niesłyszalny ale podczas grania na standardowym chłodzeniu wiatrak się trochę słyszalny nawet w poprzedniej mojej budzie Bitfenix Ghost. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...