Belmondo Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Witam was, zastanawiam się nad kupnem zestawu komputerowego z peryferiami za ok 3000zł lecz dawno wypadłem z obiegu nowinek technicznych i ciężko coś sensownego sklecić. Zatem prosiłbym was o złożenie konkretnego zestawu wraz z monitorem, klawiaturą i myszką- gdyż do tej pory od paru lat użytkowałem laptopa i takowych części nie posiadam. Komputer miałby służyć do normalnego użytkowania, nie jestem jakimś maniakiem gier- lecz nie pogardziłbym, jeżeli wyszłoby coś ciekawego (np. Thief) by w to móc zagrać. Oprócz tego komputer będzie służył do obróbki w AutoCAD, wykorzystywany w środowisku LabView. Oprócz tego fajnie by było jakby pełnił funkcję dodatkowego telewizora z kanałów naziemnych. Komputer ma mi służyć przez co najmniej następne 5 latek- zatem fajnie by było, by się za szybko nie zestarzał, bądź by była możliwość niedrogiej wymiany podzespołów. Zatem wymagania jakie bym stawiał (oczywiście są one do negocjacji, bądź też słucham sugestii od ludzi co znają się na PC'tach i użytkują je na co dzień): Monitor ok. 24cali FHD (z tunerem lub bez) Procesor min. 4 rdzenie chyba by się nadał do obróbki 3D w AutoCAD ( potrzebna byłaby i7?) mysz+klawiatura bezprzewodowe karta wi-fi na pokładzie obowiązkowa Dysk najlepiej SSD, ale jak co to mógłbym w przyszłości takowy zakupić, więc nie jest on priorytetem. Chciałbym przy okazji otrzymać możliwe porady do podkręcenia danych podzespołów- jak już wspomniałem, dawno się w to nie bawiłem. Albo czy w ogóle byłby sens ich podkręcania jeżeli stracić by na tym miała żywotność sprzętu. Z góry dzięki za odpowiedzi. Wiem, że wymagania spore, lecz oczywiście mogę zejść z tonu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dickachu Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) W tej cenie to: Intel core i3 4130 Msi b85m-g43 Msi geforce gtx 750ti 2gb Crucial ballistic 8gb ddr3 WD blue 500gb SilentiumPC vero L1 500w Zalman Z3 plus Jakaś nagrywarka DVD Karta Wifi TP-link Monitor: Jakiś 1366x768, do takiego komputera starczy, jak chcesz możesz dołożyć do FHD Windows 8 x64 PL Klawiatura: Logitech k360 Myszka: Gigabyte ECO600 I zostanie jeszcze kasy na Thiefa :) Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez Dickachu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyssp Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Jeżeli monitor ma być do pracy, i "przyszłościowy" to ja jednak zostawiłbym więcej pieniędzy na monitor, bo to jest akurat dość droga rzecz do wymiany na lepszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanZ Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Jeśli nie musisz teraz kupować systemu operacyjnego to masz znacznie większe pole do popisu niż zaproponował kolega wyżej. Powinno starczyć na procesor i5. Do tego kartę msi r9 270, z dużym potencjałem OC. Monitor polecam z matrycą IPS 24cale. Co do reszty , to zestaw ma potencjał jeszcze do rozbudowy.W przyszłości można by dorzucić kolejną kość pamięci do kompletu, przy napływie gotówki zakupić ssd. Obudowa jest bardzo przewiewna jak na tak małą konstrukcję, Nie powinno być problememu z podgonieniem tego radeona do wersji X. Całość: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJxtUEEOwiAQ$AvnxrCFheIfjEcPxgNpOTStrSltjBr$LiAosR5gdmYnM4QHuUxjs3Qz2R4JSgakcADSAY2HgwrAEKOCVRg558IzpMkOSqYRBTIHTCmWZX3PqSBtP9ra9$pSyLY5hz$817NKrs2gQ3DlJSFyA$D3SxMXGDgLN02q$KzDhOuaWGWXs6siZRViJz3rfTcZ6yQoo7BrjW1NfR!CUeCG!m!7dr1uDr22w83JlDxfpU1QrQ** Zostawiłem 160zł do rozdysponowania na myszkę i klawiaturę. Odradzam zakup bezprzewodowych urządzeń, zwłaszcza jeśli masz zamiar grać. Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez KapitanZ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dickachu Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2014 Kolega zaproponował bardzo dobry zestaw, jednak zasilacz będzie za słaby do późniejszej rozbudowy. Najlepiej kupić np. Corsair VS 550w :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belmondo Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2014 zapomniałem, że system mi nie będzie potrzebny, gdyż posiadam oryginalną wersję. Pytanie czy i3 uciągnie spokojnie autocad'a 3d? wolałbym chyba jednak coś mocniejszego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2014 (edytowane) Przy tym budżecie żadne i3 tylko i5 http://www.morele.net/inventory/info/JUBUHw/ Jak potrzebna myszka i klawiatura to wyrzuć ssd (dokupisz w przyszłości) i weź peryferia jakie tam chcesz Edytowane 4 Maja 2014 przez kaijitsu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...