Asharah Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Witam, Przeczytałam wcześniejsze wpisy jednak wszelkie aktualne w miarę dotyczą osób grających tylko i wyłącznie. Poszukuję monitora 23-24 cale dla grafika (ale bez szaleństw) w przedziale cenowym 800-1200zł (jeżeli będzie ciut powyżej 1200 to żaden problem). Aktualnie posiadam laptopa, który był niezbędny na studiach, piecyk jednak składany będzie gdy wejdą już DDR4 coby nie mieć starej platformy (już ostatnio wpakowałam się w 775). Pracuję na lapku, który rzecz oczywista ma małą i kiepską matrycę. Potrzebuję czegoś równie podświetlonego, IPS z konkretną czernią (nie znoszę szarości widzieć). Balans kolorów mogę sama sobie dostosować, żaden problem ale pokrycie przestrzeni RGB i Adobe RGB żeby było jak największe. Gram też w gry ale nie w strzelanki, więc reakcja nie jest dla mnie aż tak istotna i może być troszeczkę wolny. Znalazłam parę fajnych IIyamek ale powiem szczerze ich cena rośnie co ok. 150zł a w specyfikacji nadal to samo. W suchym opisie nie zauważyłam prawie żadnych istotnych zmian a wiadomo, że gdzieś muszą one być. Ciekawym modelem wydaje się być ProLite X2485WS a zaraz potem jest XB2485WSU ale powiem szczerze głośników nawet nie chcę (bo mam konkretny zestaw już a nie takie pierdziawki) a jakaś super regulacja nie jest mi potrzebna (monitor będzie stał na zwykłym biurku komputerowym bez bodwyzszenia). Będę wdzięczna za podane konkretne modele. Zależy mi na czymś, co się nie zepsuje po miesiącu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Eizo F2333. Jak do grafiki w tej cenie, to nic innego. Ma 8bit-ową głębię, a to podstawa. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asharah Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2014 O właśnie o nim czytam. Z tego co widzę w tym przedziale wygląda najlepiej. A jak z polskim serwisem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olddog Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) O właśnie o nim czytam. Z tego co widzę w tym przedziale wygląda najlepiej. A jak z polskim serwisem? Nie słyszałem o psujących się monitorach Eizo, po za tym dają 5 lat gwarancji "door to door" Szkoda że budżet niewielki, dla grafika to raczej coś z serii ColorEdge, no ale to już ok. 2500 zł. (najtańszy) Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez olddog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asharah Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Jestem jeszcze studentką, więc póki co i tak mam dużo wydatków (studia graficzne nie należą do tanich). Jak zacznę na tym poważnie zarabiać to się kupi coś lepszego, póki co chcę mieć cokolwiek zjadliwego bo matryca leniacza jest bardzo kiepska. Ok jest 5 lat door-to-door ale jak traktują ludzi? Bo akuratnie wiem, że różnie to bywa pomimo super długiego czasu czy d2d. Iiyama ma 30 dni na zero bad pikselów, jak to tutaj wygląda? Nie chcę d..y zawracać sprzedawcy i go testować na miejscu a to istotna sprawa (w stary monitorze miałam bezczelny zielony piksel). Czy jedyna możliwość to test na sklepie albo zakup internetowy (zwrot)? Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez Asharah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olddog Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2014 To jak traktują ludzi, tego nie wiem, mój jak na razie spisuje się świetnie Tutaj masz o warunkach gwarancji i bad pikselach http://www.eizo.pl/serwis-i-gwarancja/defekty-pikseli/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2014 Warunki gwarancyjne takie same jak w pozostałych ( Dell i/lub LG daje coś takiego jak 30 dni na piksele ), czyli normy na piksele wszędzie takie same. Dopiero serie CG mają bardziej restrykcyjne warunki, ale tam wiadomo jaka cena. Zaleta Eizo - 5 lat. Serwis jak serwis, jak mieści się w normach ( nierównomierności podświetlenie, mura itp. ) to nic nie zrobią, po rączkach całować też nie będą. Test na sklepie też Ci może nie wiele dać, bo piksele mogą wyskoczyć nawet do kilkuset godzin pracy. Do oceny równomierności podświetlenia przydałby się jakiś nie specjalnie oświetlony pokoik, a wątpię żeby ktoś dysponował i chciał się w takie rzeczy bawić. Opcje są dwie, zakup w sklepie który robi selekcję monitorów lub kupno przez neta i ewentualna odsyłka ( 10 dni na zwrot ). Budżet jest bardzo mały, nie da się w tym przedziale polecić nic sensownego nadającego się poważnie do grafiki. Polecony FS to monitor nastawiony na rozrywkę, klasa biurowa, do ogólnego użytku. Lepszy niż konkurencyjne "biurwy", ale nadal na poziomie absolutnego minimum. Pierwszy, sensowniejszy graficzny to CS230, ale budżet 2x. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2014 Budżet jest bardzo mały, nie da się w tym przedziale polecić nic sensownego nadającego się poważnie do grafiki. Polecony FS to monitor nastawiony na rozrywkę, klasa biurowa, do ogólnego użytku. Lepszy niż konkurencyjne "biurwy", ale nadal na poziomie absolutnego minimum. Pierwszy, sensowniejszy graficzny to CS230, ale budżet 2x. Dlatego zaproponowany został właśnie FS. W tej cenie nic lepszego pod względem wyświetlenia pełnej palety barw nie znajdziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...