liechmaster Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 witam , mam laptopa i che na niego wladowac jakiegos linuxa obok win2000, teraz wladowalem mandrake 9.1 ale to kde3 troche wolno dziala i nie podoba mi sie ten graficzny interfejs podczas uruchamiania moze ktos wie jak go wylaczyc?, poszukuje systemu szybkiego i w miare nowego(obsluga sprzetu , usb itp), czy do tego madnrake 9.1 mozna wladowac kde2? bo sadze ze dzialalo by szybciej niz ta 3. a wy na stwoich laptopach co macie za systemy?(z rodziny linuxa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 A może się podzielisz z nami jaki hardware masz w laptopie? Poza tym polecam linuxa 2.4.20/21, dystrybucje: slack, debian, ew. knoppix (może być ciekawy; nie próbowałem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 slackware 9.0, knoppix 3.2 zainstalowany na hdd (zreszta to debian w wersji plug&play) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 2 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2003 Hmmm, jak moze wolno dzialac system na PIV 2.4 nawet w wersji mobile? Kwestia jeszcze definicji slowa wolno... Dobrze by odchudzic jadro poprzez jego konfiguracje i wywalenie niepotrzebnych skladnikow i rekompilacje, moze dla dysku trzeba tryb UDMA ustawic, skrypty startowe przeedytowac i wyrzucic niepotrzebne uslugi. Podobno KDE po rekompilacji dziala szybciej niz takie instalowane z pakietow binarnych. Mi na notebooku z PII233 i na 128MB RAM KDE 3.1.2 dziala calkiem calkiem, tyle ze pamieci juz nie zostaje za wiele :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liechmaster Opublikowano 2 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2003 co do knopixxa. odpalalem go z cd i jest bardzo sympatyczny nawet chcialem go wrzucic na hdd ale jak go wrzucilem to nie moge zmienic rozdzielczosci ekranu, jak odpalam z plytki to daje lang-pl screen=1024x768 (chociaz sprobowalem bez tego i tez odpalil w 1024) a po instaliacji obsluguje tylko 640x480 :( . w centrum sterowania nie daje sie zniemic , znazcy mozna ale niby zapisuje zmiany a jednak zawsze powraca do 640x480. probowalem nawet grzeabc w plikach ale skonczylo sie to ze nie odpalal x-ow. a system bardoz fajny wykryl mi wszystko nawet dzwiek ktory nie dzialal pod mandrake. mandrake dziala natomiast wolno , dlugo sie laduje , a na x-y tez trzeba czekac. nie znam sie prawie na linuxxe wiec nie potrafie go dobrze skonfigurowac zeby pozbyc sie wszelkich bajerow. jeszzce powalcze z tym knoppixem bo czysty debian to juz wyzsza szkola ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 2 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2003 Z tego co pamiętam niedawno był post o rozdzielczości w knoppixie. Poszukaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 6 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2003 Aaaa. Chwilami mnie trafia, jak widze, ze ktos napisal, ze Debian to trudniejszy a Mandrake latwiejszy. Ludzia, o co Wam chodzi? Chcecie sie czegos nowego nauczyc czy wciaz porownywac taka czy inna dystrybucje do Windowsa? Nie tlumaczcie sie zaraz tym, ze to trudno sie tak przesiasc i tak dalej. Czasem trzeba troche sie przestawic, poczytac i pomyslec. Zdarzalo mi sie Debiana recznie instalowac bez pomocy dselecta i apt, NetBSD nie ma graficznego instalatora etc. etc. Linux to przeciez Linux a taki czy inny sposob instalacji moze byc co najwyzej mniej lub bardziej uciazliwy, tak samo z zarzadzaniem pakietami. Dystrybucja to po prostu inny sposob zlozenia systemu operacyjnego z tych samych klockow i inna polityka zarzadznia tymi klockami, ich aktualizacja etc. Odstrasza Was koniecznosc przeczytania dokumentacji? Wezta sie w garsc i nie narzekajcie, ze to latwiejsze a to trudniejsze. Gdybym teraz zadal kolegom z pracy zajmujacym sie unixami jakies pytanie trywialne, to by na mnie dziwnie popatrzyli i sie usmiechneli. Panowie, trza szukac, trza czytac. Eskpert to ktos, kto w waskiej dziedzinie popelnil wszystkie mozliwe bledy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...