Skocz do zawartości
humax5400

Zasilacz do HTPC oraz PC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuję 2 nowych zasilaczy ATX. Pierwszy z nich do komputera HTPC (obudowa OrigenAE S10V). Zasilacz o mocy 350 - 500 W. Ważne aby był bardzo cichy i najlepszej jakości. Musi mieć również modularne okablowanie. Najlepiej pełne.

Kolejny zasilacz potrzebuję do komputera PC ( mam w planach płytę na chipsecie Z97 + procek i7 z serii K , 8GB Ram, 1 dysk SSD). Obudowę już mam FRACTAL R4 Black. Zasilacz 500-700 W najlepszy jaki jest możliwy i cichy. Ważne jest aby był na dobrych podzespołach i miał modularne okablowanie.

Czytałem wiele opinii o różnych zasilaczach i każdy ma jakieś swoje wady i zalety i w sumie na tą chwilę nie wiem co kupić. Nie chciałbym podawać moich typów aby nie sugerować żadnych decyzji. 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ty będziesz robił na tym HTPC że potrzebujesz PSU o takiej mocy ?

Tutaj to dobra 350W wystarczy i to z powodzeniem , niestety ciche i modularne zasilacze o takiej mocy trudno dostać .

Co do pkt. 2 - do kręconego procka i jednej karty spokojnie wystarczy markowy PSU 550W .

Ad 1. ) Proponuję któryś z tych zasilaczy - Seasonic X-400FL 400W - 445 zł , Seasonic SS-450RM 450W lub SSR-450RM 450W - 367 zł lub 329 zł , Corsair RM 450W - 346 zł . , Be Quiet! STRAIGHT POWER CM BQT E9-CM-480W za 392 zł ostatecznie BQ Dark Power Pro 550W za 503 zł .

Seasonic XFL będzie bezkonkurencyjny jeżeli chodzi o ciszę - nie ma wentylatora , po nim to chyba BQ DP będzie najcichszy .

Ad.2 ) To przede wszystkim mocniejsze wersje powyższych PSU , choć BQ SP 480W CM może być .

Seasonic SSR550RM 550W kosztuje 398 zł , wersja 650W to koszt 445 zł , BQ DP to odpowiednio 591 zł i 689 zł za wersje 650W i 750W , BQ SP 580W i 680W to odpowiednio koszt 420 zł i 519 zł , na końcu Corsair - odpowiednio 377 zł / 405 zł / 418 zł za wersje 550W / 650W / 750 W .

Ceny z morele.net

A co do chipsetu Z97 - to nie ma sensu go brać ani samego HR - nic nie zmieni w stosunku do obecnych chipsetów i procków .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiadomo jak tam z kompatybilnością serii K. Ale do obecnych haswel bez różnicy.

Co do zasilacza, z tego co widzę bez limitu.

- XFX XTR, naprawdę jest OK i spełnia wszystkie wymogi

- Corsair AX - jeśli mimo wszystko ma być najlepszy

- Super Flower Leadex Platinum - po prostu mocniejszy XFX XTR, ogólnie podobna klasa, wtyczki podświetlane

- EVGA P2 to co wyżej, ale wtyczki nie są podświetlane

To moje propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,

1. Wiem, że do HTPC nie jest potrzebny taki mocny zasilacz ale innych nie ma :) a do OrigenAE S10V wchodzi ATX. Podoba mi się opcja z zasilaczem Seasonic X-400FL 400W ale obudowa jest słabo wentylowana i nie wiem czy rzeczywiście całkowicie pasywny zasilacz ma wtedy sens, chociaż urzekająca jest "zapowiedź" błogiej ciszy. Dobre są również jego wymiary. Może macie koncepcje na jakiś cichy zamiennik ? Ważne jest aby nie piszczały cewki (zero szmerów z zasilacza).

2. Co do zasilacza PC wg waszych opinii wytypowałem:

- XFX Black Edition XTR 550 W

- Corsair AX 760 (wersja z "i" czy bez ?)

- Seasonic Platinum-P660 P660 (SS-660XP2)

Co wg was będzie najlepsze z tych zasilaczy ? 

Nawiązując jeszcze do platformy Z97. Aktualnie posiadam Ivy B. z prockiem i5 3570K ale mam możliwość wymiany więc chciałbym to zrobić, chyba że jest to mocno nieopłacalne ? Wracając do meritum i tak potrzebuję zasilacza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest opłacalne, na HW zyskasz wydajność rzędu kilku procent a sporo się z kasy spierzesz. Nie opłaca sięzmieniać nawet z SB na haswella.

Do mocnej grafiki i i7 550 będzie na styk. Lepiej 650 kupić. Mimo wszystko - ja bym wybrał XFX XTR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi