Skocz do zawartości
al23

router pirelli drg a125g nie blokuje adresow www

Rekomendowane odpowiedzi

Mam tego pirelli gdzieś w szafce, porządny sprzęt, acz już przestarzały.

Soft fajny, acz nieintuicyjny i już nie rozwijany, bo od kiedy cisco wciągnęło jungo, jakoś priorytety się chyba po zmieniały.

Do rzeczy: spróbuj wpisać *.facebook.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To metoda prymitywna: ten router ma serwer DNS, skonfiguruj na nim zewnętrzne DNS, DHCP skonfiguruj tak, żeby przydzielało adres routera jako DNS, a na DNS routera przekieruj adres facebook.com na jakieś debilne IP (np. loopback albo nieistniejący host w LAN). Tyle, że jak potomek jest bystry, to skonfiguruje sobie własne DNS i po zabawie.

Coś mi się mgliście przypomina, że próbowałem na nim w ramach psikusa do zrobienia mojej ładniejszej połowie zablokować jej forum o seterach, ale też mi to chyba nie działało w ten sposób. Bardziej nie pomogę, bo nie pamiętam hasła admina, a jak go zresetuję, będę musiał od nowa ustawiać vlan'y (używałem go jako routera ethernetowego, nie ADSL), a za cholerę nie pamiętam, jak się to robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wciąż nie znalazłem hasła do pirelli, ale znalazłem manuala.

W manualu przykład ma formę: www.facebook.com - może to jest problem?

BTW:

dx@R61i ~ $ nslookup facebook.com
Server:         127.0.0.1
Address:        127.0.0.1#53

Non-authoritative answer:
Name:   facebook.com
Address: 173.252.110.27

dx@R61i ~ $ nslookup www.facebook.com
Server:         127.0.0.1
Address:        127.0.0.1#53

Non-authoritative answer:
www.facebook.com        canonical name = star.c10r.facebook.com.
Name:   star.c10r.facebook.com
Address: 31.13.64.97
facebook.com i www.facebook.com to inne adresy, facebook.com w przeglądarce przekierowuje na www.facebook.com - to też może nie być bez znaczenia. W manualu stoi, że jeżeli pod danym url zarejestrowane jest więcej, niż jedno IP, to router powinien rozwiązać i zablokować wszystkie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najnowszy soft jest jak pamiętam z 2008 lub 2010 - openRG już chyba nie jest rozwijane - w sensie jungo go nie rozwija, źródła były otwarte, ale jakoś nikt nie podjął tematu (bo w sumie i po co)

Da się openwrt, ale nie jest wspierany web update - tylko przez serial lub jtag, które sobie trzeba przylutować.

http://wiki.openwrt.org/toh/pirelli/a125g

Ale to gra nie warta świeczki, ceny tych routerków są w okolicach 20zł na popularnym portalu aukcyjnym. Router ma mało RAM, słaby proc i symbolicznego flash'a jak na dzisiejsze czasy. Pracując u mnie jako router WAN z wyciągał z NAT max 2.7MB/s, później odpadał interfejs webowy i obsługa pozostałych połączeń - można było tylko czekać, aż transfer z danego hosta się skończy albo resetować urządzenie - CPU nie wydalało. Więc jeżeli nie filtrowanie URL, to coś innego Cię w końcu doprowadzi do szału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi