Skocz do zawartości
skaj

Zestaw komputerowy do 2500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Od pewnego czasu zbieram się do zakupu nowej jednostki. Głównym przeznaczeniem ma być płynna praca (przeglądanie stron, oglądanie filmów w wysokiej jakości, wszelakie programy obliczeniowe, słuchanie muzyki) oraz sporadycznie "granie w gry" (mile widziana możliwość grania na dość wysokich detalach w nadchodzące gry typu WatchDogs, Gta V :) Nadmienię, iż nie planuję bawić się w podkręcanie i rozbudowę sprzętu, chyba że jego możliwości będą niewystarczające (patrz: przestrzeń kilku następnych lat).

Będąc ostatnio w zaprzyjaźnionym sklepie IT otrzymałem od nich następującą propozycje sprzętu:

- Płyta główna:  MSI H81-P33

- Procesor: Intel i5-4440 3.10 GHz BOX

- Karta graficzna: MSI AMD Radeon R9 270X 2GB/256bit

- Pamięć RAM: GOODRAM DDR3 8192MB PC1600 CL11

- Dysk twardy: WD Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache

- Napęd: Samsung nagrywarka DVD 22x SATA bare bulk czarna 

- Zasilacz: Corsair zasilacz VS 650W ATX, 120mm wentylator, EU version

- Obudowa: CoolerMaster E430 Czarna

Po analizie kilkunastu tematów i testów mój sprzęt chcę oprzeć na procesorze i5 oraz na karcie graficznej r9 270x. 

Prosiłbym o analizę powyższego zestawu, dodanie swoich sugestii oraz pomocne rady za co serdecznie z góry dziękuje.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę zmień na zwykłego R9 270 - różnica 100 mhz na rdzeniu a ta wersja jest o jakieś 100 zł tańsza np. MSI R9 270 2GB DDR5 Gaming za 630 zł morele.net .

Zasilacz za mocny - do tego sprzętu spokojnie wystarczy wersja 450W .

Zmień sklep - ten twój "zaprzyjaźniony sklep" ma ceny z kosmosu - choćby procek - jakieś 70 zł droższy niż np. w morele.net , z kartami to samo - MSI R9 270 kosztuje tam o 100 zł więcej niż w morele.net , ceny wersji 270X to już w ogóle kosmos .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętajcie tylko, że modele 270X mają lepsze chłodzenie, lepszą sekcję zasilania, odblokowaną zmianę napięcia i więcej sond monitujących temperaturę. I to akurat wiem z doświadczenia. Mam w domu 270 i 270X od MSI. Wersje Gaming. Chłodzenie w 270X jest o wiele lepsze - 270X pod obciążeniem, żeby trzymać 65* kręci się z prędkością 60% rpm. 270 przy 100% rpm ma 69* ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za cenne sugestie. Jeśli chodzi o morele.net to mam trochę mieszane uczucia co do tego sklepu, wolę zakupić sprzęt w sklepie stacjonarnym do którego będę w stanie się zgłosić osobiście w razie problemu. 

Jeśli chodzi o specyfikację to widzę, że w miarę ok ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi