Skocz do zawartości
Pydzul

Monitor dla gracza 24" (ok. 1300PLN)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od pewnego czasu planuję zakup nowego monitora, ale słabo się na tym znam, a im głębiej drąże tym pojawia mi się jeszcze więcej pytań roll.gif. Zatem proszę o pomoc grono forumowiczów.

Baza:

1. Przeznaczenie: Praktycznie 100% gry, oczywiście dochodzi do tego jeszcze przeglądanie internetu, troche cad-a, itp.

2. Oczekiwania:

- min. 1920x1080,

- min. 24 cale,

3. Sprzęt:

- GPU: Gigabyte GeForce GTX 760 OC 2GB DDR5

- CPU: Intel i5 4670K (3,4GHz) BOX

- Crucial Ballistix Sport 8GB DDR3 1600MHz CL9 BOX

Hm może jeszcze wspomne w co gram:

- gry MMO (teraz szykuje się na Wildstara)

- strzelanki dla relaksu (BF4 i CS)

- inne (Crusader Kings, Mount and Blade, i jakieś inne popierdółki).

Na zakup planuje wydać ok 1300 PLN. Zastanawiałem się wpierw nad 3 modelami:

- Benq XL2411Z

- Eizo Foris FS2333 (IPS)

- Iiyama ProLite GB2488HSU-B1

Jednak nie wiem czy mój sprzęt w niedalekiej przyszłości będzie sobie radzić z osiągnięciem ok 120 fps, co spowoduje, że nie wykorzysta w pełni możliwości powyższych monitorów.

Szczerze to już nie wiem teraz czy jeden z powyższych monitorów, czy też coś na IPS a może czekać na monitor z G-sync (o ile monitory będą w podanym przedziale cenowym i technologia jest warta czekania). Dodatkowo od znajomego słyszałem, żeby szukać monitora z flicker free. Czuje się zagubiony i już naprawde nie wiem co wybrać cry.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

120-144 Hz robi różnicę, jeśli będzie miał kartę grafiki zdolną wyświetlić tyle na ekranie. Póki co ma tylko GTX 760, więc chyba niekoniecznie byłby to dobry wybór.

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wolę 60Hz przy bardzo dobrych kolorach, niż 120 przy średnich/kiepskich, tym bardziej, że tego smużenia i tak nie dostrzegę bez wpatrywania się na siłę w monitor. Tak więc ja jestem za EIZO.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy mówi że nie dostrzeże smużenia...ja tez tak mówiłem. Dziwnym trafem smużenie jest, i wkurza. Wystarczy kursorem przeciągnąć po ekranie czy próbować powoli, powtórzę -powoli obrócić się w dowolnej grze fps, i już wszystko sie rozmazuje. NIE zauważysz kolesia podchodzącego z boku, snajpera zmieniającego pozycję, wystarczy lekko przesunąć mysz i jest [gluteus maximus], bo ruch kolesi wspomnianych wcześniej rozmywa się w ogólnym rozmyciu tła...

Na crt, czy na tymże benqu, czy innym monitorze ze strobingiem ten problem odpada. I wcale nie trzeba mieć 120fps. Akurat tu można grać od 75+hz więc i fps może być taki. A nie wmówicie mi że nie uciągnie jego sprzęt 80+fps w głupim bf4 lub 3, jak u mnie to smigało w becie...

No chyba że musi miec upiekszacze typu aax8, plus wszystko ultra, to wtedy wybacz...albo podziwiamy widoki( i slide show) albo ustawiamy grywalne detale i cieszymy się plynną akcją przy 100+fps

Ale co ja tam wiem...

Co do kolorów....co z tego że jest ładnie, kolorowo, jak w czasie akcji tego nie widać?

A raczej widać, wystarczy że w grze się "ściemni" i czerń ładnie świeci(kochany ips!)...kontrastu nie ma, kupa na ekranie i nic nie widać...

Co do tych monitorów, tu masz testy co prawda wersji 27cali i nie 2411 tylko 2420 ale to bez różnicy...panele są te same, różnią sie przełącznikiem trybów i zdaje się dodatkowym displayportem...

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/benq_xl2720z.htm

http://pcmonitors.info/reviews/benq-xl2420z

Edytowane przez Gregu
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi