Skocz do zawartości
Krzysiu1983

Excel - praca kilku osób na jednym dokumencie z ograniczonym dostępem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiem że możliwa jest praca kilku osób jednocześnie na jednym dokumencie .xls (.xlsx). Teraz moje koncepcja - proszę o opinię czy jest to wykonalne - chodzi o stworzenie "rejestru", który będzie zbierał pracę kilku osób i je nadzorował.

Wobec powyższego, czy jest możliwe aby każdej osobie przypisać konkretny Arkusz w dokumencie Excel (każdy arkusz będzie nazwany nazwiskiem pracownika) ale tak, aby druga osoba nie miała dostępu do Arkusza innej osoby - jak sprawdzałem jest możliwość przypisania hasła każdemu Arkuszowi, ale wtedy nie mogę Udostępniać dokumentu (wychodzi na to że albo jedna lub druga opcja).

Najlepiej jakby każda osoba miała swoje hasło, które umożliwiałoby jej pracę na swoim arkuszu. Nie wiem czy problemem nie będzie zasysanie danych z poszczególnych arkuszy do jednego, który będzie stanowił podsumowanie - docelowy rejestr - czy założone hasła uniemożliwią zasysanie danych z tego arkusza ?

Obok powyższego, rozumiem że mogę założyć kolejne hasło, które będzie umożliwiało edycję, a także chroniło stworzone makra ?

Mam nadzieję że nie pogmatwałem mojego pytania i problemu. Będę wdzięczny za sugestie / podpowiedzi. 

Ps. Wiem, że mógłbym zrobić dla każdego pracownika oddzielny dokument .xls, ale wydaje mi się że praca na jednym będzie prostsza - zwłaszcza, że mam zamiar korzystać z makr/VBA.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemem chyba bedzie to ze tylko 1 osoba otworzy ten dokument z mozliwoscia edycji. Kazdy nastepny pracownik otwierajac ten dokument bedzie go mial tylko do odczytu (pomijajac kwestie zabezpieczen arkuszy haslem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi