SeVV Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2014 (edytowane) Witam serdecznie na forum. Przesiadam się z DTR na stacjonarkę (powrót do korzeni). Jak narazie mam kilka części-gratów, które wsadzę do nowej maszyny a zmienię je dopiero po napływie gótówki. Mam plan następujący: 1) Zakup dobrze wykonanej obudowy, w której zmieszczę sporo i nie będę musiał jej zmieniać przy kolejnej modernizacji sprzętu 2) Zakup zasilacza, który zasili dobrą grafę (nie wykluczam SLI) 3) Zakup płyty głównej 4) Zakup procesora 5) Wrzucenie do tego części gratów czyli: a) dysk SSD 128GB szajsunga (system) b) dysk 500 gb WD 7200 RPM na śmieci c) pamięci 4x2GB DDR3 chyba 1300 mhz d) jakaś nagrywarka DVD z szuflady e) monitor iiYama ProLite E2403WS rozdzielczość natywna 1920x1200 Na początku pośmigałby, na zintegrowanej grafice a za jakiś miesiąc/ 2 chciałbym kupić GTX 780 Ti Pytanie do Was, drodzy forumowicze: jakie części z punktów 1-4 polecicie ? Ja wstępnie myślałem o czymś takim: 1)obudowa: SilentiumPC Gladius M40 2)zasilacz: SeaSonic X-750 750W 3)płyta główna: AsRock Z87 EXTREME4 4)procesor: Intel i5-4670K 3,40Ghz 6MB BOX Edytowane 7 Maja 2014 przez SeVV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2014 W jakim stopniu to będą gry a w jakim stopniu soft CAD/CAM ? Do jednej , nawet mocnej grafiki spokojnie wystarczy markowe PSU 550W , więcej mocy to jak planujesz SLI/CF w przyszłości . Do CAD/CAM proponuję brać I7 4770K lub inny procek z 4C/8T np. niektóre Xeony E3 S1150 . Ew. jak masz duży budżet i na serio będziesz się bawił CAD-em i robił duże projekty to można rozważyć LGA 2011 z I7 4930K i obsługą 64+ GB ramu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeVV Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2014 Około 70% gry, 30% CAD. SLI w przyszłości jest bardzo możliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2014 W takim razie zostań przy I5 . Co do SLI - to nie najlepszy pomysł , na starcie potrzebujesz mocniejszego sprzętu ( płyta i zasilacz ) a w przyszłości mogą być ( i będą ) karty szybsze i chłodniejsze niż SLI z 2 topowych kart . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeVV Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2014 Ok, to nie mówmy na razie o SLI. Rzeczywiście może to zostawmy :) Jakie graty byś polecił ? JAką obudowę, płytę główną, zasilacz ? Grafika, na którą się napaliłem to EVGA GeForce GTX 780 Ti Superclocked w/ EVGA ACX Cooler (jakieś inne propozycje) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2014 Karta może być . Co do płyty i PSU - jak chcesz kręcić to bierz Asrocka H87 Fatalyty , do tego PSU 500-550W np. BQ L8 500W , SPC Deus M1 550W , Corsair VS 550W czy trochę drogi BQ L8 530W CM . Ten Asrock to dość dobrze wyposażona płyta . Co do budy - zależy od funduszy i preferencji - SPC BrutuS M23 / Gladius M40 czy Regnum L50 , Corsair 330R czy 550R , Zalmany serii Z , Fractal Design Core 3000 / Define / Arc itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeVV Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2014 Czy PSU 550W wystarczy i udźwignie GTX 780 Ti ? Czy jest sens dopłacać do powiedzmy MSI Mpower Z87 Fundusze na budę to około 300 zł, liczy się dla mnie solidność, jakość wykonania, użyte materiały, stonowany wygląd, przestronność wnętrza, co by pomieścić jakieś spore chłodzonko i długie karty grafiki w razie czego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2014 Co do obudowy to http://www.morele.net/obudowa-corsair-carbide-series-330r-quiet-mid-tower-usb3-0-black-cc-9011024-ww-603952/ lub http://www.morele.net/obudowa-fractal-design-define-r4-black-pearl-usb-3-0-fd-ca-def-r4-bl-517874/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeVV Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2014 A gladius X80 ? W zasadzie zastanawiam się w tej chwili nad tymi trzema obudowami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2014 Też będzie dobry. Kupując obudowę odrzuciłem wszystkie, które mają sito na froncie jak ten gladius. Kwestia gustu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeVV Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2014 Fractal Define R4 najdroższy. Czy jest to jakoś uzasadnione ? :) Jeszcze Cooler master Silencio 652S mnie zastanawia. Ktoś coś o niej wie ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeVV Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) Wybrałem Fractal Define R4. Teraz jaki zasilacz ?Boję się, że te 500-550W może nie byćprzyszłościowe.. Słyszałem, że im większy zasilacz, tym teoretycznie mniej energochłonny w spoczynku ? Edytowane 8 Maja 2014 przez SeVV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 9 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2014 Do tego zestawu dobre 600W będzie optymalne i przyszłościowe. Sprzęt z roku na rok nie ciągnie więcej prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeVV Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 hciałbym kupić jedną z topowych kart graficznych spośród tych, które wymieniłem w temacie. Karta będzie pracować z: -i5-4670K 3,4Ghz@ ile się da -AsRock Z87 EXTREME4 -Corsair RM 850W 80 PLus Gold Moim faworytem jest : EVGA GTX 780 ti 3gb superclocked ACX Proszę Was jednak o uwagi i sugestie Po przeanalizowaniu testów i tematów na forach doszedłem do 2 wniosków: 1) kupować niereferencyjne wersje kart 2) radeon sporo tańszy a w wydajności nie ustępuje aż tak bardzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 Więcej nie będę cię zachęcał to zapoznania się i stosowania do regulaminu działu. Proszę nie stosować bez potrzeby formatowania tekstu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2014 hciałbym kupić jedną z topowych kart graficznych spośród tych, które wymieniłem w temacie. Karta będzie pracować z: -i5-4670K 3,4Ghz@ ile się da -AsRock Z87 EXTREME4 -Corsair RM 850W 80 PLus Gold Moim faworytem jest : EVGA GTX 780 ti 3gb superclocked ACX Proszę Was jednak o uwagi i sugestie Po przeanalizowaniu testów i tematów na forach doszedłem do 2 wniosków: 1) kupować niereferencyjne wersje kart 2) radeon sporo tańszy a w wydajności nie ustępuje aż tak bardzo ASUS R9 290 i go podkrecić. Resztę dołoż na lepszy procesor np I5 4770K. Dalej uważam że SLI to jest głupota w Twoim przypadku chyba ze planujesz wymianę monitora. Weź zasilacz ten sam tylko w wersji 550W + i7 4770K + ASRock H87 Performacne i ten wspomniany R9 290 od Asusa: http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-290oc-4gb-ddr5-512bit-2dvi-hdmi-dp-box-r9290-dc2oc-4gd5-631342/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeVV Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2014 Części już zamówiłem i pewnie jutro będą do odbioru także już nie mam możliwości edycji zamówienia. Mogę jedynie żonglować grafiką. Czy radek R9 290/290X nie będzie gorszym wyborem biorąc pod uwagę możliwości w modelowaniu 3D (inventro, solid works itp.) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeVV Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2014 Bardzo dużo czytałem, pytałem i śledziłem karty oparte o chipset 780Ti. Chciałbym wybrać jedną z tych, zawartych w temacie. Stworzyłem małe zestawienie, które obrazuje chyba najważniejsze cechy tych konstrukcji: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2014 Z tych trzech brałbym Gaminga. GTX 780 Ti AMP! użytkowałem i była ona za głośna. EVGA SC ACX? Cooler tej karty jest odpowiedni dla GTX 760/770, a nie 780 Ti. Już przy GTX 780 było sporo reklamacji, podejrzewam że z tym samym spotkałbyś się przy 780 Ti. Jeśli chodzi o wybór GTX 780 Ti, to albo ten Gaming, albo: http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-780-ti-dc2oc-3gb-ddr5-384bit-pci-e-2dvi-hdmi-dp-box-gtx780ti-dc2oc-3gd5-626655/ W Asusie masz backplate, ale płacisz 100 PLN więcej. Pomijam fakt, że opłacalność GTX 780 Ti stoi na wyjątkowo marnym poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeVV Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2014 Czytałem, że chłodzenie w Asusie nie jest tak wydajne, jak w przypadku MSI. A coś takiego jak Inno3d ? Ponoć posiada rewelacyjne chłodzenie iChill Herculez X3. Jakoś marka tylko do mnie nie przemawia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...