Skocz do zawartości
mar-v-son

Sprawdzenie zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chcę zmienić wysłużony sprzęt na coś nowego, kwota to max 2750zł (podliczam z kosztami wysyłki), wybrałem już części proszę jednak o sprawdzenie czy czegoś nie przeoczyłem, nie dobrałem źle lub mogłem wybrać lepiej itd. (sprzęt chciałem złożyć na microATX)

Proc: i5 4670k - 870zł
Mobo: ASRock B85 PRO 4 - 250zł
RAM: Crucial Ballistix 8GB DDR3 1600 CL9 - 250zł

GPU: używany R9 280X - 800zł
Buda: Fractal Design Define R4 mini - 330zł
Dysk systemowy: SSD  Crucial M500 - 250zł

Do tego ze starych części zostawiam:
HDD: 1TB 7200
Dźwiękówka: Prodigy x-fi 7.1e pod PCI-E
Zasilacz: SeaSonic 430W (ma ponad 5lat)

Pod USB podpięte: mycha, adapter wi-fi, usb do monitora. Do tego zapewne 2 wenytyle w budzie.

Tutaj nasuwa się pytanie czy zasilacz udźwignie to wszystko? (nie planuję OC przez dłuższy czas jeśli w ogóle to nie hardcorowo, a sam zasilacz na pewno wymieniłbym za kilka tygodni)

Z góry dziękuję za pomoc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko 350W na lini 12V może być słabo w stresie. Ja bym go zmienił. Wentylatory koniecznie musisz dokupić, bez tego będzie ciepło i gorąco (karta się rozkręci). U siebie jak zapomnę włączyć wentylatory to karta daje o sobie znać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4670k i B85 Pro4? Kiepska sprawa. Przynajmniej ASrock B85 Killer a najlepiej H87 Fatal1ty.

Tak czy siak ATX-a do Define Mini nie wsadzisz.

Zasilacz rzeczywiście przydałby się mocniejszy.

Edytowane przez Mimaaacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, w testach wychodziło, że nadaje się do podstawowego OC (a o to mi chodzi) co więcej ponoć świetnie spisuje się wbudowany tryb OC i bdb ustawia nawet napięcia. W każdym bądź razie już wszystko zamówione  :smoke:

Dzięki wielkie Panowie za pomoc  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale zasilacz chyba nie da rady jednak ;) pierwsza doszła do mnie grafa, podłączyłem pod C2D E6750 (bez OC), jeden dysk, dźwiękówka, 2 usb, 4xram i gdy załączam jakąkolwiek grę z zasilacza wydobywa się takie brzęczenia jakby spięcia prądu, chyba dobrze wnioskuję że po prostu nie wyrabia pod obciążeniem? Chyba, że pod i5 i uATX dawałby radę ale wątpię...

Edytowane przez mar-v-son

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu piszczą Ci cewki w karcie lub w zasilaczu. Nie jest to nic niebezpiecznego i nie podlega to gwarancji. 

Na pewno zasilacz, to jest bardziej zgrzytanie, dźwięk jakby prądu, przepięć i tylko gdy maszyna jest obciążona np w ut99 nie skwierczy, za to w ut3 już tak ;) ale znowu jeśli zmniejszę detale na min to nie odzywa się, w każdym bądź razie dźwięk jest głośny i niepokojący, w dodatku w tomb raider pojawiły się jakby artefakty przy tym skwierczeniu.

Tak czy siak nowy PSU zamówiony, a na starej grafie ten problem nie istnieje, więc wnioskuje, że nie jest w stanie udźwignąć nowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko już złożone i śmiga jak ta lala, obudowa jest fantastyczna, komp stoi w biurku tzn. w tej wnęce między dwiema płytami, crysis 3 przykatowany na max ustawieniach AA I AF i temp. (przy tylko dwóch wbudowanych wiatrakach na min obrotach) są letnie, wszystkie części mają po 30-40 stopni, grafa ok 60 tak więc buda świetnie wentylowana  :smoke:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi