Skocz do zawartości
mikos

XP1700 z 10 tyg. 2003

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam prośbę do wszytkich posiadaczy proca z ww serii o podawanie niezłych wyników lub anomalii...

(Dzięki jednej z pierwszych wersji OPN-462 wiem że mój jest robiony z wafla XP2700+ 8) Szkoda, że kolejne wersje pozbawili opcji "downgraded from")

Mój proc chodzi na Epoxie 8KHA+ (VIAKT266A) poszedł 12,5x180 na zasiłce Codegena :?

Teraz na 8RDA3+ idzie 12,5x190 (synchro z pamiątkami w dualu) oraz 10,5x225 w asyncho (DDRy na 166 :evil: )

Proc wymaga na srat tylko 1.5V ale dzieki animalii mojej newej mobo okazało się że startu spoko przy 1.45V i idzie aż do 12,5x166 :twisted:

Nie muszę wspominać jaka jest różnica w grzaniu przy takim ustawieniu a napięciu 1.65V :P

ZERO GRZANIA!!!

Niestety każdy kij ma 2 końce... Okazało się, że proc nie lubi napięcia powyżej 1.8V (jeszcze w fazie spekulacji może to wina mobo) co utrudnia prawdziewe OC.

Przy 12,5x190 daje mu 1,6V, ale przy 225 1.75V jak zadam mu przy takich samych ustawienia 1.8V lub wiecej to mam zaraz zwieche...

Zasiłkę mam 420W Chieftec więc raczej OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1700DLT3C 0310WPMW

max na nedznym zasilaczu L&C /whania vcore, bagatela 0.12V !/

2375MHz przy 1.75V - zupelnie niestabilne - ot, udalo mi sie zrobic screenshota :)

Niestety, wyzej jak 1.75V, a nawet 1.725V juz sie dziwnie zaczyna zachowywac - myslalem, ze to wina zasilacza, ale teraz Jelen mnie solidnie nastraszyl :( - jesli moj procek juz nie lubi tak niskich napiec, jak 1.75, to kaplica :( - przy 2.2GHz przy 1.775 BSODy wyskakuja :x...

Sprawdze, jak sie bedzie zachowywal przy zasilaczu Chiefteca 420W - juz od tygodnia lezy na szafce - niestety, zabilem mojego Solteka FRN2 /zeszlifowalem sciezki z podstawki.../, i teraz czekam na kolejnego, jak przyjdzie to sprawdze i sie podziele wynikami.

Mam jeszcze jednego 0310WPMW w maszynie brata - te sztuke tez sprawdze.

Oczywiscie jak bedzie sie lepiej krecil jak moj, to go zasymiluje :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasiłke cheifteca 420W polecam i to bardzo ale nadzieji sobie nie rób...

Ta seria z tego co widzę nie lubi napięcia powyżej 1.8V :evil:

Coponiektórym udaje się dojść do 1.85 innym do 1.75V :?

Ja po przestawieniu się na single channel (mam zwalonego duala i wogóle dimm1 w mojej 8RDA3+) puszczam proca na 10x225 przy 1.7V idzie też na 1.65 ale na granicy. Z kolei przy niższych FSB jest dużo lepiej 8)

Przy 12,5x166 wystarczy mu tylko 1,45 :twisted: :twisted: Odkryłem tę zaletę przez przypadek, bo mobo daje o 0,05V mniej niż powinno.

Przy takim ustawieniu grzanie ZEROWE!!!

12,5x190 mam przy 1.7

Max stabilne napiędcie to 1.75V no moze 1.775 ale przy 1.8 wzyż załapuje dziwny restart... Post przechodzi, winda się ładuje i nagle... pyk, restarcik i to w jakimś dziwny "safe modzie" - 10,5x100 ?!?

Zapodałem mu raz 11x225 ale wyskoczył mi "błąd ochrony windows"

Trochę szkoda, że się nie da napięcia podciągnąć...

Ale z drugie strony jak ktoś kupi proca za 250 zeta i ma sprzęcik nieco stary to puści sobie na FSB166 x12,5 i ma XP2600+ przy zerowym grzaniu(1.45V-1,55v z pewnością wystarczy!!!). Nie muszi inwestować w drogiego coolera albo mozę zaiwestować w ciszę 8)

Z resztą powyżej 1.7V proc ma jakieś 60-65C :evil: (przy 1.45 - 38-42C)

na moim Zalmanie 3100+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, nie przesadzaj mikos z tym, ze przy 1.45V sie nie grzeje...

O nie grzaniu sie mozna mowic dopiero przy napieciu 1.15V, a na takim chodzi stabilnie na nominalnych ustawieniach (11x133) :!: :D 8) 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, dorwalem drugiego 0310WPMW - i kreci sie znacznie lepiej !

Przy 1.7V chodzi na 10x240, ale niestabilnie...

Przy 1.75V biega pieknie przy 10x242

A co najwazniejsze - chodzi na wiecej jak 1.8V !!

Chyba go sobie zostawie... :P

Stary mial kolopoty ze stabilnoscia przy 2.3GHz, a vcore powyzej 1.75 bezuzyteczny...

A roznica pomiedzy nimi to kilkadziesiat w batch number...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, wczoraj "na poważnie" zacząłem testować procka 0310 WPMW i.... chyba trafiłem na sztukę z problemami z vcore. Kurde wszystko powyżej 1,8V powoduje, że komp chwilę chodzi i... wyłącza się . Tak po prostu. Nic się nie przegrzewa (WC na procku, NB, na SB Zalman, na mofsetach radiatory + wentylek), zasilacz Chieftec 360W - warunki idealne. A tu taka nędza... I na razie max co chodził to koło 2,36GHz. Jak dla mnie zdecydowanie za mało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...