Offka Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Witam wszystkich Forumowiczów szczególnie serdecznie, bo to mój pierwszy post tutaj. Szukam monitora (no wiem, takich postów bez liku tutaj ;), a budżet ograniczony. Tak do 1500 zł. Będzie pracował z kartą MSI GTX 770, płyta w trakcie dobierania, procesor też, ale raczej solidna średnia półka (by pasowało do karty). Przesiadam się z FlexScan S1931 (rozdzielczość 1280x1024). Ktoś mnie nawet przekonywał, że nie warto kupowac nic nowego w tym budżecie, bo jeśli nie kupię czegoś w okolicach 3 tys. to stracę wiele na obrazie. Ale mam wrażenie, że moja rozdzielczość już na dziś jest utrudnieniem. I jednak gra wygląda lepiej (chyba) w FullHD? Zawęziłam wybór do Eizo i Nec-a ze względu na konieczność obsługi czegoś na kształt Screen Managera, potrzebny mi bowiem taki program ze względu na niepełnosprawność. Dell ma też coś takiego, ale w ograniczonym zakresie i ponoć to nie ta jakość. Może ktoś będzie mógł pomóc. Ile więc stracę kupując poniższe sztuki i jak będą one się spisywać w gach typu Fary Cry 3, Wiedźmin czy Watch_Dogs: EA233WMi EV2336W i ostatnia opcja ze względu na 16:10 (choć nie wiem, czy mi potrzeba takiej rozdziałki, jak się spisuje 16:10 w skalowaniu gier, lepiej niż 16:9? bo że dostaję lepszą powierzchnię roboczą wiem) EA244WMi Cały czas w grze jest FS2333, ale powiem szczerze, że mi się wizualnie nie podoba. Jeśli najlepszy jednak, to przeboleję. Propozycje na miarę budżetu. Choć EA244WMi już go nieco przekracza, dołożę, jeśli wart dokładania. pozdrawiam PS. Proszę admina o poprawkę w temacie. Literówka się wdała, ma być EV2336W, a nie EV3236W. Edytowane 12 Maja 2014 przez Offka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Jestem posiadaczem EA244WMi od 2 miesiecy, wczesniej pare lat uzywalem laptopowych matryc full hd, 17 cali asusa i 18,4 cala w Alienie. Jakość w NECu jest nieporównywalnie wieksza, nie mam porownania z jeszcze drozszymi modelami ale z mojego jestem cholernie zadowolony. Nie wiem tylko czemu mowisz ze przekroczysz 1500 zl. Ja za swój dalem kolo 1400 :) Wysłano z Galaxy Note 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Offka Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Ceny bardzo orientacyjne, z ceneo, więc możliwe, iż da się go dostać taniej. Rozumiem, że gra się komfortowo, a kolor też nie razi bylejakoiścią? To już jakaś wiedza, ale czekam na więcej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Gra sie bardzo komfortowo, matryca moim zdaniem jest cudna. Niczego jej nie brak, z tym ze nie jestem grafikiem wiec ci nie powiem czy czegos ma mniej czy wiecej od innych monitorów ;) Wysłano z Galaxy Note 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Offka Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Też nie jestem grafikiem i super, hiper odwzorowanie kolorów mi zbędne. Nie chcę tylko przeżyć szoku po przejściu z mojego monitora. Jak na nim wygląda czerń? Wpada w szarość bardzo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Czern wyglada hmm jak czern ;p obok trgo monitora stoi plazma Panasonica, ktora ma pare lat i roznicy w wyswietlanym czarnym kolorze nie widze zadnej. Ja nie zmienilbym tego monitora na zaden inny w tym przedziale cenowym :) Wysłano z Galaxy Note 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Offka Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 To już mam jakiś punkt zaczepienia. Co prawda my tu dyskutujemy bardzo po amatorsku (bez wykresów, testów itp.), ale używać monitora też będę po amatorsku tak naprawdę. :) Bardzo dziękuję za podzielenie się opinią. Poczekam jeszcze, czy ktoś się wypowie co do mniejszych rozmiarowo pozostałych modeli. Na razie coraz bardziej skłaniam się ku Nec-owi 24 cale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Przesiadam się z FlexScan S1931 (rozdzielczość 1280x1024). Ktoś mnie nawet przekonywał, że nie warto kupowac nic nowego w tym budżecie, bo jeśli nie kupię czegoś w okolicach 3 tys. to stracę wiele na obrazie. Ale mam wrażenie, że moja rozdzielczość już na dziś jest utrudnieniem. I jednak gra wygląda lepiej (chyba) w FullHD? Też przesiadłem się z Eizo ale S1901. Model S1931 znam także bardzo dobrze - doskonała jakość obrazu, bardzo dobre odwzorowanie kolorów i zarządzanie jasnością podświetlenia. Ze względu na sporą ilość pracy z tekstem musiałem się zaopatrzyć się w monitor 16:10 1920x1200. Ze względu na budżet był to Dell U2412M. Jest to w miarę dobry monitor, nie smuży ale w porównaniu z Eizo, nie ta klasa, nie ta jakość i nie obchodzi się tak łagodnie z oczami. Monitory z serii EV np. EV2336 czy EV2436W posiadają nie migoczące podświetlenie LED i automatyczną regulację jasności co jest sporą zaletą. Zastosowane w nich matryce to IPS i mogą lekko srebrzyć w porównaniu z PVA w S1931. Obecnie porównywalnym z Eizo S1931, jesli nie lepszym modelem jest Eizo ColorEdge CS230, ale to już wydatek rzędu 2300 zł. PS. Pomimo zakupu 24 calowego Della, Eizo używam nadal do pozostałych zastosowań. Edytowane 12 Maja 2014 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Offka Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Też mnie ogranicza budżet. Niestety :) I ze względu na obraz skreśliłam właśnie Delle i inne marketowe monitory. Lekki srebrzenie dałoby się chyba znieść, ale może jeszcze ktoś pojawi się, kto miał do czynienia z modelami, które wymieniłam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Offka Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2014 Przemyślałam sprawę i zmieniłam monitor.Zagościł u mnie już Nec 244WMi. Opisze wrażenia, bo może komuś się to przyda.Widząc Nec-a nie byłam przerażona, mimo iż porównywałam do Eizo. Jest nieco bardziej nasycony kolor i wymaga raczej niższych wartości jasności w ciemniejszym otoczeniu, by zwyczajnie nie męczył. Tryb sRGB jednak daje - wg mnie - dość naturalne barwy. Dla profesjonalnego grafika pewnie za mało, ale dla zwykłego śmiertelnika, jakim to jestem, wystarcza. Po jakiejś dobrej kalibracji było pewnie jeszcze lepiej.Czerń "na oko" nie srebrzy przy świetle typu lampka na biurku (nie używam monitora w zupełnej ciemności, szkoda mi oczu), podświetlenie w porządku. Szoku po przejściu z Eizo więc nie było. Nawet miłe zaskoczenie, że nie jest źle i obraz jest na moje nieprofesjonalne oko znośny.Testowo włączyłam parę gier - nie widzę smużenia, opóźnień znacznych. Nie twierdzę, że w testach by ich nie było, ale dla gracza mojego typu jest po prostu niezauważalne.Wideo bardziej nasycone niż na moim TV Samsunga, nie widzę dramatycznego spadku jakości koloru, jakiegoś sztucznego podkręcenia. Jedynie w bardzo szybkich scenach jakby lekko mniej wyraźnie niż na TV, może to efekt jakiegoś smużenia właśnie. Ale żeby to dostrzec trzeba szukać tego efektu i mieć porównanie z jakimś wyświetlaczem obok. Dla mnie to nie problem, bo jednak filmy oglądam na Samsungu.Powierzchnia do pracy bezcenna za to. Monitor wcale nie jest za duży. A praca z dwoma stronami tekstu to kapitalna sprawa. Tekst przy tym wyraźny i powiedziałabym, że jednak rozdzielczość lub też wielkość plamki (laik ze mnie w tej dziedzinie, więc nie mam pojęcia od czego zależy ta ostrość) wpływa pozytywnie na czytelność. Eizo jednak był, mimo wszystkich swoich zalet, mniej "ostry" w tym temacie.Co do funkcjonalności - jest NaviSet Administrator,dzięki któremu możemy obsłużyć monitor bez dotykania przycisków menu, ale brak tu możliwości przypisania klawisza np. z klawiatury do jakiejś funkcji. Jest to poza tym bardzo rozbudowane narzędzie do obsługi wielu monitorów.Lepsze dla pojedynczego wyświetlacza jest zwykły NaviSet, ale niestety można go uruchomić tylko na systemach 32-bitowych. Tu się zawiodłam, bo kto dziś nie portuje na 64-bity?Mam mały problem za to z opanowaniem funkcji automatycznej regulacji jasności. Niby wszystko wg instrukcji, a jednak mam wrażenie, że jest coś nie tak.Ale może to kwestia "dogadania się" z tą opcją. Jeśli ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenia, to proszę o uwagi.Jak na razie jestem zadowolona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...