Skocz do zawartości
AKTUALNY STAN TO MOJ SPAM

Dziwny dzwięk dysku twardego takie syczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z dyskiem twardym a dokładniej z jego działaniem dodam , że dysk w 100% sprawny działa zajefajnie. Ale dysk wydaje dziwny dzwiek od włączenia komputera aż do wyłączenia jakioś dziwnie syczy tego głosu nie moge nagrać bo on jest tylko słyszalny z odległośći 30cm. Dla mnie jest to niepokojące bo się boje , że coś może wybuchnąć spalić się albo coś jeszcze innego. Dodam , że komputer działa normalnie bez jakichkolwiek blędów itp. Tylko ten dzwiek dobiegający z dysku takie syczenie no nw jak to opisać. Głos raz bardziej cichy a raz głośniejszy

Czy to jest normalne , że on tak jakby syczał , piszczał!?

pc

SILENTIUM PC 410 pure black

i5 4570 box

gtx 660 gaming oc msi tw iv

asus b85m-g

corrsair vs450

kingston hyperx 1600mhz cl9

wd calviar blue 500gb aakx

JESTEM W 100% PRZEKONANY , ZE TO ON

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mam takiej możliwośći :(

To coś naprawdę poważnego ? Może pujść mi pcet? Czy można to zignorować

Wytłumacz mi co się dzieje , że tak się robi nie znam się aż tak żeby coś o tym powiedzieć

Przypominam komputer działa jak powinien żadnych arktefaktów

Edytowane przez irzykiolo31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może pujść mi pcet

W pierwszej kolejności możesz pójść po słownik ortograficzny.

Każdy dysk wydziela specyficzny świst :

Silnik krokowy napędzający talerze.

Powietrze wewnątrz dysku daje poświst. ( na 90 % słyszysz taki "szum" )

Ogólnie nie przejmuj się  a to co napisał Klaus też może wystąpić ale to było by słyszalne z znacznie większej odległości ( też nie masz się czym przejmować ) 

Przyłożyłem ucho do swojego AAKX i nic oprócz szumu talerzy nie usłyszałem

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ziomuś z góry kamień z serca :P

Dziś u koleszki wymieniałem paste termoprzewodzącą na procesorze oraz grafie bo skarżył się na temperatury rzędu 90c na procku i prawie 100 na grafie pasta nie zmieniana od 6 lat. Więc postanowiłem sprawdzić czy u niego też w dysku to występuje i okazał się , że ten sam dzwiek a komputer gra do dziś więc. Ten jakby syk/pisk to jednak jak ty to nazwałeś (szum)  już mi przestał leżeć na bani. Kwazor bardzo ci dziękuję za pomoc i oby więcej takich użytkowników jak ty ;P

A co do błędu ortograficznego xd to byłem trochę zdygany i pisałem szczerze mówiąc nie patrząc się na klawisze i jakoś tak wszedło mi "może pujść pcet" zamiast "może pójść pcet" xd Sorry wielkie jeśli cię to zabolało jeszcze raz dziękuje za pomoc :)

// Czyli , że ten dzwiek posiadają ogólnie wszystkie dysku hdd ? tylko nie zawsze takie same odglosy może to też brzmieć inaczej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy to normalne , że dysk tak jakby kruczał dzwiek taki sam jak dysk jest używany np. gdy uruchamiam gre , program. A jak stoji w spoczynku to tak samo tylko , że dużo ciszej.

Windows 7 home premium mam ale to chyba normalka bo na nim system stoji i gram także na nim.

Mógł by ktoś potwierdzić to co napisałem? Czy to coś poważnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety kruczenie dysku to może być bardzo poważna sprawa i raczej nie jest to normalne. Nie wiem czy to nie jest już czas aby użyć na tym dysku responzorów magnetycznych. Potem może już być za późno!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety kruczenie dysku to może być bardzo poważna sprawa i raczej nie jest to normalne. Nie wiem czy to nie jest już czas aby użyć na tym dysku responzorów magnetycznych. Potem może już być za późno!

SMART dysku mówi , że dysk jest sprawny w 100% żadnych badów i tym podobne wątpie żeby coś mu się działo. A pozatym mój stary dysk także tak robi koleszki też więc nie możliwe , że coś mu zagraża. Ale dziś wsłuchałem się lepiej i zrobiłem sobie rolke z papieru toaletowego ( to długą ) żeby dokładnie to sprawdzić. I wskazuje wszystko , że to procesor tak robi (nie cewki napewno). Czy to norma? To jest cichutkie bardzo ale słyszalne jak chruczy co jakiś czas / w sekundach

To jest tak ciche , że z daleka to usłysze ale z bliska to wentylatory zagluszają ;x

--------

ZOSTAW ŁAPKĘ W DÓŁ : )

pomagasz ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi