Skocz do zawartości
AKTUALNY STAN TO MOJ SPAM

Dziwny dzwięk dysku twardego takie syczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z dyskiem twardym a dokładniej z jego działaniem dodam , że dysk w 100% sprawny działa zajefajnie. Ale dysk wydaje dziwny dzwiek od włączenia komputera aż do wyłączenia jakioś dziwnie syczy tego głosu nie moge nagrać bo on jest tylko słyszalny z odległośći 30cm. Dla mnie jest to niepokojące bo się boje , że coś może wybuchnąć spalić się albo coś jeszcze innego. Dodam , że komputer działa normalnie bez jakichkolwiek blędów itp. Tylko ten dzwiek dobiegający z dysku takie syczenie no nw jak to opisać. Głos raz bardziej cichy a raz głośniejszy

Czy to jest normalne , że on tak jakby syczał , piszczał!?

pc

SILENTIUM PC 410 pure black

i5 4570 box

gtx 660 gaming oc msi tw iv

asus b85m-g

corrsair vs450

kingston hyperx 1600mhz cl9

wd calviar blue 500gb aakx

JESTEM W 100% PRZEKONANY , ZE TO ON

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mam takiej możliwośći :(

To coś naprawdę poważnego ? Może pujść mi pcet? Czy można to zignorować

Wytłumacz mi co się dzieje , że tak się robi nie znam się aż tak żeby coś o tym powiedzieć

Przypominam komputer działa jak powinien żadnych arktefaktów

Edytowane przez irzykiolo31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Może pujść mi pcet

W pierwszej kolejności możesz pójść po słownik ortograficzny.

Każdy dysk wydziela specyficzny świst :

Silnik krokowy napędzający talerze.

Powietrze wewnątrz dysku daje poświst. ( na 90 % słyszysz taki "szum" )

Ogólnie nie przejmuj się  a to co napisał Klaus też może wystąpić ale to było by słyszalne z znacznie większej odległości ( też nie masz się czym przejmować ) 

Przyłożyłem ucho do swojego AAKX i nic oprócz szumu talerzy nie usłyszałem

• Upvote 2
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ziomuś z góry kamień z serca :P

Dziś u koleszki wymieniałem paste termoprzewodzącą na procesorze oraz grafie bo skarżył się na temperatury rzędu 90c na procku i prawie 100 na grafie pasta nie zmieniana od 6 lat. Więc postanowiłem sprawdzić czy u niego też w dysku to występuje i okazał się , że ten sam dzwiek a komputer gra do dziś więc. Ten jakby syk/pisk to jednak jak ty to nazwałeś (szum)  już mi przestał leżeć na bani. Kwazor bardzo ci dziękuję za pomoc i oby więcej takich użytkowników jak ty ;P

A co do błędu ortograficznego xd to byłem trochę zdygany i pisałem szczerze mówiąc nie patrząc się na klawisze i jakoś tak wszedło mi "może pujść pcet" zamiast "może pójść pcet" xd Sorry wielkie jeśli cię to zabolało jeszcze raz dziękuje za pomoc :)

// Czyli , że ten dzwiek posiadają ogólnie wszystkie dysku hdd ? tylko nie zawsze takie same odglosy może to też brzmieć inaczej

• Downvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy to normalne , że dysk tak jakby kruczał dzwiek taki sam jak dysk jest używany np. gdy uruchamiam gre , program. A jak stoji w spoczynku to tak samo tylko , że dużo ciszej.

Windows 7 home premium mam ale to chyba normalka bo na nim system stoji i gram także na nim.

Mógł by ktoś potwierdzić to co napisałem? Czy to coś poważnego?

• Downvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety kruczenie dysku to może być bardzo poważna sprawa i raczej nie jest to normalne. Nie wiem czy to nie jest już czas aby użyć na tym dysku responzorów magnetycznych. Potem może już być za późno!

• Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.05.2014 o 18:22, adashi napisał(a):

Niestety kruczenie dysku to może być bardzo poważna sprawa i raczej nie jest to normalne. Nie wiem czy to nie jest już czas aby użyć na tym dysku responzorów magnetycznych. Potem może już być za późno!

SMART dysku mówi , że dysk jest sprawny w 100% żadnych badów i tym podobne wątpie żeby coś mu się działo. A pozatym mój stary dysk także tak robi koleszki też więc nie możliwe , że coś mu zagraża. Ale dziś wsłuchałem się lepiej i zrobiłem sobie rolke z papieru toaletowego ( to długą ) żeby dokładnie to sprawdzić. I wskazuje wszystko , że to procesor tak robi (nie cewki napewno). Czy to norma? To jest cichutkie bardzo ale słyszalne jak chruczy co jakiś czas / w sekundach

To jest tak ciche , że z daleka to usłysze ale z bliska to wentylatory zagluszają ;x

--------

ZOSTAW ŁAPKĘ W DÓŁ : )

pomagasz ;d

• Downvote 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi