Skocz do zawartości
vaNdalsky

Komputer do Gier 3500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W wakacje planuje złożyć komputer do 3500 zł. 

Będzie do komputer do gier, czasem coś tam się pobawie w Photoshopie/Cinema 4d

Monitor, system, klawiatura, myszka, słuchawki mam

Chciałbym zestaw z SSD + Intel/Nvidia

Nie wiem czy będe chciał podkręcać procka/kartę. Jeśli mógłbym prosić to proszę o 2 zestawy:

1 pod OC

2 bez OC

System Windows 7 32 bit

Z góry bardzo dziekuję.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam do Was pytanie. Jestem w tym kompletnie zielony. 

Chcę złożyć komputer, właściwie to jeszcze sam nie wiem czy pod OC. 

Bedzie to raczej komputer do gier. Chodzi o sam komputer, bez monitora, klawiatury, myszki i słuchawek

Windows 7 64bit. 

I teraz tak. Mój budżet to 3500 zł w Polsce, ale mieszkam w Anglii, z tego co się orientowałem to chyba w Polsce bardziej się opłaca, złożyć komputer - jeśli się myle, to proszę o poprawienie mnie. Jeśli jednak lepiej w UK to mój budżet to 700 funtów. 

Preferowałbym karte nVidii, chociaż z tego co słyszałem, to Radeon (R9 290 ) dorównuje gtx780 i nie warto dopłacać do Radeona. 

Co o tym sądzicie ? 

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Preferowałbym karte nVidii, chociaż z tego co słyszałem, to Radeon (R9 290 ) dorównuje gtx780 i nie warto dopłacać do Radeona. 

Karty są z tej samej półki, to zależy od gier. Nvidia będzie lepsza w Watch Dogs, a Radeon w Thiefie (pierwsze lepsze przykłady). Jak już, to musisz dopłacić do 780, bo r9 290 jest 400 zł tańszy, więc myślę, że to całkiem sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty są z tej samej półki, to zależy od gier. Nvidia będzie lepsza w Watch Dogs, a Radeon w Thiefie (pierwsze lepsze przykłady). Jak już, to musisz dopłacić do 780, bo r9 290 jest 400 zł tańszy, więc myślę, że to całkiem sporo.

No właśnie, przepraszam mój błąd. "Nie warto dopłacać do nVidii."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobór zestawu z R9 290 pod obciążeniem , zależnie od platformy testowej , wyniesie jakieś ~350/400W:
http://www.anandtech.com/show/7601/sapphire-radeon-r9-290-review-our-first-custom-cooled-290
Platforma testowa:
CPU: Intel Core i7-4960X @ 4.2GHz
Motherboard: ASRock Fatal1ty X79 Professional
Hard Disk: Samsung SSD 840 EVO (750GB)
Memory: G.Skill RipjawZ DDR3-1866 4 x 8GB (9-10-9-26)
Case: NZXT Phantom 630 Windowed Edition
60570.png

Platforma testowa
Core i7-2600K @ 4700 MHz
MSI Z77A-GD55
Corsair Vengeance DDR3-1866 2 × 4 GB@1866 MHz 9-10-9-27 2T
Plextor M3 Pro 256 GB
Seagate Barracuda Desktop 4 TB
Zalman CNPS 11X Extreme
Aerocool Strike-X ST
power_load.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej, bo po tym filmie trochę mnie to zastanawiało. Ten zestaw który podał @piterr3 będzie wystarczający, żeby pograć na Nim przez kolejne 3/4 lata ? A i jeszcze jedno. Macie jakieś opinie dotyczące Zalmana Z3 Plus ? Bo mam plan wrzucić wszystko do właśnie tej obudowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm płyta na B85 Pro4:

http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b85-pro4-lga1150-atx-hdmi-dvi-vga-sata3-in-b85-pro4-581488/

Dołożysz do tej stówki jeszcze 40 PLN i wyposażysz konfiguracje w znacznie lepszą w osiągach kartę graficzną:

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-290-4gb-ddr5-512-bit-2dvi-hdmi-dp-box-r9290-dc2-4gd5--633517/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi