Grzesiekpl Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2014 Cześć,zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze jakiejś jednostki do pracy, przeglądania www, czasami do mniej wymagajacej gierki.Aktualnie używam Toshiby A300 1-ed o konfiguracji: pentium t2390, hd3470 256mb, ram 2gb 400MHz+2gb 333MHz, matryca 15.Laptopa używam od 2008roku bez żadnych wiekszych problemów. Dotychczas inwestowałem w niego wymieniajac wentylator, czyszcząc go z kurzu, wymieniajac paste na cpu i gpu i to wystarczało. Po aktualizacji z windowsa 7 na 8.1, zakupiłem sobie ssd120gb 830evo samsunga co w połącznieu z funkcją rapid daje tej leciwej maszynie niezlego kopa. Sam laptop pracuje całkiem dobrze, jest głośny ale zdążyłem się przyzywczaić.Chcę go wymienić na nowszy, szybszy model. Uciążliwe są dla mnie problemy z flashem, html5 na youtube, brakiem virtualizacji na cpu, długim czasem generowania w matlabie. Gram okazjonalnie w CS:GO, lecz grę przy 20fps ciężko nazwać przyjemną. Producent zablokował możliwość rozbudowy tego laptopa o szybszy prcesor i próby z c2d t5*** nie przyniosły oczekiwanego rezultatu - bios nie rusza. Z samym biosem też nie ma sensu wojować, aktualizacje zatrzymaly się na 1.80 - aktualizacja do obsługi Windowsa Visty.Uważam, że jest to moment do wymiany sprzętu. Ze starego laptopa chciałbym zabrać tylko dysk, reszte planuję sprzedać za niewielkie pieniądze.Chciałbym wydać na nowy sprzęt maksymalnie 2tyś PLNów. Proszę o dobranie czegość co nie będzie gorsze niż mam teraz :)Patrzyłem na kilka modeli Lenovo serii G(chyba) wyglądały zacnie, ale proszę o Wasze typy.Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2014 (edytowane) i5+HD8750 bez problemu pograsz w CS:GO, bez problemu wyciągniesz 80-100 FPS na max z AA http://www.x-kom.pl/p/171802-notebook-laptop-15-6-lenovo-g510-i5-4200m-4gb-1000-dvd-rw-hd8750m.html?partnerid=100180188&sm12=MzM=&ts=1400517636&token=a188d39862433902aba454085218bd52 Silnik Source działa lepiej na kartach AMD. Do tego przełożysz sobie dysk SSD w miejsce HDD Edytowane 19 Maja 2014 przez kaijitsu 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiekpl Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2014 Powiedzmy, że ta wzmianka o CS:GO to tylko wzmianka. Nie mam czasu na gry, za to spędzam go dużo na youtube, czy oglądajac filmy. Od nowego laptopa wymagam 2h+ czasu pracy na baterii, 15 cali jak najlepszej jakości (oczy ma się jedne) i jak najwyższej możliwej rozdzielczości, kieszeni na dodatkowy dysk i cichej pracy zarządzanej jakimś sensownym programem.Ten G510 wygląda super w specyfikacjach. Starałem się go jakoś porównać z Dell'em 3537, ale mam wrażenie, że wyraźnie bym przepłacił za Della. Ma ktoś jakieś opinie o tej dwójce (bądź innych)? Jak chodzą, jaka jes płynność pracy, czy się grzeją przy normalnym użytkowaniu (www) i czy są ciche? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2014 Dell trochę lepiej jakościowo, do tego posiada lepszy serwis. Do YT czy filmów G510 w zupełności wystarczy, na baterii wyciągnie 3 godziny. W normalnym użytkowaniu nie ma różnicy, w grach lenovo wydajniejszy, obydwa są równie ciche. Do laptopa zawsze możesz dokupic HDD Caddy i zamontować dodatkowy dysk SSD w miejsce napędu. Ewentualnie podmienić zwykły dysk HDD na SSD 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SferisPL Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2014 Dobrym rozwiązaniem będzie również: Lenovo Z510 grafika w tym modelu posiada 64 bitową szynę jednak w zupełności wystarczy do podanych zastosowań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montex Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2014 Czy ten Lenovo G510 od Kaijitsu będzie lepszy od Z510? Nie ukrywam, że g510 kusi i5 ale zniechęca Błyszczącą matrycą. - Nie będzie ona przeszkadzać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2014 Z510 nie ma możliwości wymiany dysku twardego ani dołożenia pamięci (brak klapki serwisowej) oraz ma niewyjmowalną baterię. Z510 ma kartę GT740 64bit, która ma wydajność jak GT730 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montex Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) Czyli brać g510? Martwi mnie tylko ma błyszcząca matryca, podobno szybciej męczy oczy. Edytowane 20 Maja 2014 przez montex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2014 Jeśli masz zamiar z niego korzystać w domu to nic nie będzie męczyć. Sam posiadam y510p z błyszczącą matrycą i byłem pełen obaw jak to będzie wyglądać. Koniec końców zupełnie to nie przeszkadza. Aby się coś w nim odbijało to trzeba skierować matrycę bezpośrednio w źródło światła np. na okno czy lampkę. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkmedia_pl Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2014 Ja z kolei mam odmienne zdanie na temat błyszczącej matrycy bo co prawda nie utrudnia jakoś bardzo użytkowania laptopa,ale osobiście wolę matową kiedy to oczy faktycznie mniej się męczą. A co do laptopa to model Z510 będzie dobrym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montex Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2014 W z510 zniechęca mnie brak możliwości wymany baterii i dodania ramu. :/ Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SferisPL Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2014 Jesteś pewien odnośnie pamięci RAM? Przeczytaj recenzje modelu Z510 tutaj: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-Z510.105707.0.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montex Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2014 Jak z jakością wykonania? Odczuwalna różnica w porównaniu do z510? Kolega ma g570 z błyszczącą matrycą no i troszkę kiepsko. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2014 Popieram @Darkmedial-pl w braku entuzjazmu do szybek. Nawet mat w bezposrednim świetle bywa problemowy w użyciu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montex Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2014 Ale chodzi o to, która matryca mniej męczy oczy, w której jest lepsza jakość obrazu. Wytapane z MemoPad HD7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2014 Matowa matryca mniej męczy wzrok od błyszczącej, w której się wszystko odbija. Jeśli korzystasz z laptopa w pomieszczeniu to nie ma większych różnic. Lepszą jakość obrazu ma błyszcząca matryca szczególnie w tanich budżetowych laptopach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caed Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2014 http://www.x-kom.pl/p/159235-notebook-laptop-15-6-acer-e1-572g-i3-4010u-4gb-500-dvd-rw-7hp64x-hd8670m.html?partnerid=100119355&sm12=NTE=&ts=1402223577&token=9f1edc76115b317a52e38279384a24bc Ja bym Ci polecił ten komputer. Jeśli wydajność nie jest dla Ciebie priorytetem a zwracasz uwagę na takie rzeczy jak ekran i długa praca na baterii to będzie dobry wybór. Niskonapięciowy procesor pobiera mniej energii dzięki czemu komputer dłużej działa na baterii i mniej się grzeje, a matowa matryca nie męczy wzroku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...