humax5400 Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2014 Witam, Chciałbym złożyć swoje pierwsze LC. Do tej pory korzystałem z chłodzenia powietrznego Noctua DH14 ale chciałbym nauczyć się podczas składania zestawu czegoś nowego. Zależy mi na wydajności, umiarkowanej ciszy. Na początku zastanawiałem się nad Swiftech H320 lecz nie jest nigdzie dostępny. Wersja H220 jest chyba za słaba. Mam obudowę NZXT H440 White. Zastanawiam się czy lepiej dać chłodnicę 360mm (3 wentylatory 120mm) czy 280mm (2 wentylatory 140mm). Wydaje mi się, że z chłodnicą 280mm będzie ciszej. Zastanawiam się nad chłodnicą: - Koolance Radiator, 2x140mm 30-FPI Copper Tylko taka 30mm wejdzie mi na TOP + wentylatory o grubości 25mm. (Daje to 55mm i więcej na top w tej obudowie nie wchodzi) Natomiast na FRONT wejdzie mi chłodnica nawet 60mm i więcej. Zostaje mi jedna tacka na dysk 3,5 cala + 2x 2,5 cala. Czy lepiej iść w kierunku chłodnicy 30mm na top czy lepiej kupić 60mm na front ? Z frontowych interesująca może być: Phobya G-Changer 280 lub Aquacomputer airplex modularity system 280 mm, aluminum fins, D5 pump, stainless steel side panels (zintegrowana pompka + rez) W zależności co wybiorę będę musiał ew. dobrać jeszcze rez + pompkę. Do tego chciałbym blok na CPU: Phobya CPU-Cooler UC-1 Extreme Intel Lub Aquacomputer cuplex kryos HF for sockets Lub Phobya CPU-Cooler UC-1 Extreme Intel (Nickel Brass Edition) Proszę o opinię czy zmierzam w dobrym kierunku z tym sprzętem ? Czy może jest to zestaw przepłacony ? Proszę również o pomoc w doborze dobrych węży oraz informację czy muszę kupować płyn dedykowany czy wystarczy jak wleję Petrygo/Borygo do chłodnic samochodowych ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2014 Masz naprawdę fajną budę. Sam miałem kiedyś NZXT Lexa i dobrze wspominam kontakt z ich boksem. Do rzeczy jednak. Zabawki typu Swiftech H320 bym sobie darował. Dla mnie to wątpliwy sprzęt, który nie daje choćby możliwości rozbudowy przyszłościowej układu. Tak naprawdę to poza budą nie wiele wiadomo co dokładnie chcesz schłodzić. Sam procek, czy może jeszcze grafę, dysk itd.. Co do chłodnic i ich umieszczenie. Też nie napisałeś ile masz dysków. W przypadku 1 lub 2 sztuk to możesz pokusić się o zagospodarowanie miejsca z frontu, kosztem koszyków. Góra na pewno jest dobrą opcją, nawet z grubszym sprzętem. Niestety ale będziesz musiał to pomierzyć dokładnie i zobaczyć co się spasuje. Płyn. Tu z własnego doświadczenia napiszę, że na bank zapomnij o czymś co się zwie Feser One. Nie wiem jak teraz (przypuszczam że bez zmian) ale straszny syf zostawiał. Od ponad 2 lat siedzę na Primochill Ice i jest fenomenalnie. Borygo może być, ale przy tej budzie, którą masz, aż się prosi o wyeksponowanie bebechów i strzelenie jakiegoś kolorku. To jednak kwestia gustu;) Z węży to polecam również firmę Primochill. Gumy Fesera nieźle zachodzą i chyba trudno już cokolwiek dostać, a Tygon 13/10 strasznie się łamie (kupiłem ostatnio do nowej rewizji). Z pompek polecam to co każdy już przetestował i ma: Swiftech MCP 355 i analogi, lub mocniejsze wersje pokroju 655. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2014 Witam, Więc tak. Chcę schłodzić póki co procek (mam i5-3570k ale planuję wymianę na haswell refresh i5 lub i7 serii K). Będę miał 1 lub 2 dyski ale będą to SSD więc wszystkie tacki mogę wyrzucić z frontu. Jak mierzyłem to chłodnica 60mm + 25 mm wentylatory wejdzie mi bez problemów. Nie interesują mnie kolorowe płyny. Chodzi tylko o wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2014 W takim przypadku śmiało wstawiaj na front chłodnicę, którą podałeś w pierwszym poście. Na cpu wystarczy spokojnie. Później jak będziesz chciał poszerzyć układ o gpu, to możesz dokupić drugą na górę budy. Płyny jak wspomniałem to kwestia gustu. Dodam tylko, że te od Primochilla, Koolance'a czy Swiftecha są przeźroczyste i zabarwia się je oddzielnym barwnikiem. Borygo może być jak najbardziej - będzie taniej w twoich zamierzeniach. Co do bloku na cpu to brałbym ten od Aquacomputer - firma mocniej siedzi w blokach i ich konstrukcjach niż Phoboya. Mogę Ci zasugerować także rozważenie propozycji od Koolance'a 360 CPU i nowsze wersje. Warto też zaopatrzyć się w rezerwuar. Bardzo ułatwia życie w obsłudze układu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2014 Na samo cpu gruba 280tka będzie wystarczająca, powinieneś mieć dużo lepsze wyniki niż na D14. Blok phobya może nie jest najładniejszy i najlepiej wykonany, ale wydajnościowo bdb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2014 @Aerial A jaki blok dobrze wykonany i wydajny byś polecił ? Poza tym potrzebuję informacji jaki rozmiar węży kupić 16/10 czy 13/10 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2014 Węże obojętnie, co ci bardziej pasuje. Nie ma jakichś szczególnych różnic. Blok, jakbym nie miał co robić z kasą to koolance, ewentualnie bitspower. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...