Skocz do zawartości
Finchy

WiFi rozłącza/gubi się?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Mam problem z modemorouterem Cisco DPC3925. Dostałem go od firmy Toya i problem w tym, że raz na godzinę potrafi zgubić internet, a co paręnaście minut potrafi przyciąć tak, że przez kilka sekund żadna strona nie chce się załadować. Problem jest o tyle irytujący, że mimo braku syfu w kompie grając w CS:GO ping skacze do 200-400 co średnio minutę-dwie. Mam ściągnięty program WLAN optimizer, to nie wina skanowania w tle. Any ideas? Myślałem o zmianie kanału, lecz niestety nie wiem z jakiego powodu wszystkie opcje w panelu adma mam zablokowane :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj w sieci, czy można jakoś zaradzić tej blokadzie, ew. zwróc się do ISP. Jeżeli ewentualna zmiana parametrów czy aktualizacja FW (o ile jest dostępna) nie pomoże, pozostaje dopiąć dodatkowy router jako kolejny AP. Oczywiście o ile "bezprzewodowość" dla tego komputera jest musem - ja preferuję kabel ;).

@Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchom terminal (win+r i wpisz cmd) weź wpisz: ping adres_rutera z opcją n powiedzmy na 100 powtórzeń i sprawdź stablilność połączenia (czy czasy odpowiedzi są podobne oraz czy są poniżej 50(1-super 20-ok)) potem najlepiej pobierz program Inssider dla domu w wersji bezpłatnej i sprawdź sile połączenia oraz czy sygnał nie nakłada sie na inne pasma, domyślnie wybiera się jeden z kanałów 1,5,11 aby nie utrudniać życia innym. Ty będziesz celował w ten najmniej zajęty. Dodatkowo postaraj się aby siła sygnału była >-70 i wybierz jak najniższy kanał możesz będzie to skutkowało trochę lepszą siłą sygnału. Ewentualnie w wypadku gdy sygnał będzie nadal za słaby możesz spróbować zmieniać położenie antenek przy ap oraz komputerze, wymienić antenki na mocniejsze lub postawić repater.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi