Skocz do zawartości
maryan

MSI radeon R9 290X - chłodzenie a utrata gwarancji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po wielu wielu latach wracam do PurePc (tweaka) no i chłodzenia wodnego:)

Powiedzcie mi panowie czy zakładając blok wodny na w/w kartę utracę gwarancję ? Na jednej ze śrub mocujących chłodzenie do chipsetu jest plomba gwarancyjna, więc odpowiedź jak dla mnie jest jasna, ale warto zapytać. Szukałem podobnych zapytań na forum, ale albo jest to dla każdego oczywiste a moje pytanie jednocześnie idiotyczne albo producent ma na to jakieś rozwiązanie i każdy robi to ze stoickim spokojem :)

Mnie jednak utrata 3-letniej gwarancji trochę denerwuje :)

Z góry wielkie dzięki....

pozdrawiam

Edytowane przez maryan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podgrzej tą śrubę lekko suszarką i podważ naklejkę żyletką. U mnie zeszło bez problemu za 1 razem. Naklejkę oczywiście gdzieś schowaj w bezpieczne miejsce.

Tapatalk 4 @ SGS 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej nie mogąc znieść sytuacji w ktorej zrywając pląbę gwarancyjna tracę 3 lata gwarancji a nigdy nie wiem czy mi sie to uda zrobic tak by nie było skapy napisałem do MSI w tej sprawie. Okazuje się, że MSI zezwala na taką operacje, jedyny warunek to podczas naprawy gwarancyjnej powodem awarii nie może być zalanie i musi być zwrócona z oryginalnym coolerem co jak dla mnie jest w porządku a dla firmy dobrą reklamą, nie wiem jak inni producenci ale MSI zasługuje na słowa uznania za takie podejście do sprawy.

Poniżej kopia odpowiedzi z supportu MSI UK:

"Dear Sir

You can break the warranty seal and change the cooler or cooling paste.

However if you ever need to return the board for repair, you will need to return it in the original condition, with the original MSI cooler.

Water damage or physical damage to the board will void the warranty.

Thank you"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale na tej podstawie mozna w Polsce o to walczyć nie mogą traktować gwarancji innaczej w UK a innaczej w Polsce czy Niemczech musi byc to samo, to jeden producent przeciez a zważywszy na to, iż w Polsce zawsze była dłuższa i dogodniejsze gwarancja na większość sprzętu to ja bym był jednak dobrych myśli.

Tak czy innaczej mam nadzieje ze się komuś ten post przyda.... Ale za radą kol. Lanc z przezorności plombę zachowałam ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez maryan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby to szło u nas do serwisu, 100% że by ci nie uznali. Plomby brak, albo jest naruszona, nawet by nie zdejmowali chłodzenia - automatyczne odrzucenie.

Swoja drogą skoro takie zasady mają w UK, to po co w ogóle są te plomby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tak popularnym chłodzeniu wodnym mnie to jakoś specjalnie nie dziwi szczególne, że mniej meczy kartę niż referencyjne. Tak czy innaczej jesli w Polsce było by to niemożliwe, wniosek nasuwa sie sam kupic kartę w UK i w razie problemów po prostu tam wysłać na gwarancje i tyle, chyba lepsze rozwiazanie niż gwarancji w ogóle nie mieć.

Edytowane przez maryan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.msi.com/page/warranty/

Warunki gwarancji są jasne.

Imho w PL też musza być respektowane.

Spróbuj uderzyć do jakiegoś serwisu w PL

Większy problem widzę w tym zapisie:

http://pl.msi.com/about/contact-us/

"Dział reklamacji kart graficznych i płyt głównych: W sprawach dotyczących obsługi gwarancyjnej jaki i pogwarancyjnej komponentów naszej produkcji prosimy kontaktować się bezpośrednio z dystrybutorem/sklepem, gdzie dany komponent został zakupiony."

Bo dodatkowo taki pośrednik może namieszać

@down

wiem, przed edycją pisałem na czuja, gdy się wczytałem w warunki, dla mnie jest jasne. Jak nie uszkodzisz S/N, nie uszkodzisz karty, to plomba nie jest istotna.
Zresztą w tablecie Goclever też plomba zeszła sama po 3 tygodniach, przy naprawie nie robili problemu.

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Email z UK to nie żaden żart tak jak to napisałeś przed edycja posta, to odpowiedz, którą otrzymałem z supportu MSI w UK. Podrążę z nimi ten temat żeby być na 100% pewien, ale tak jest w UK, nie zawsze na wszystkim musi być plomba, gdy oddajesz sprzęt na gwarancje, miałem podobny przypadek z wkrętarka Milwaukee plomba byla kompietnie zniszczona bo znajdowała sie na obudowie a sprzet naprawili bez problemu, pomysl ze gdybys przypadkiem naruszył plombę I mial utracić gwarancje, z pewością powiedział byś, że to nie fair. Dodatkowo chłodzenie cieczą jest tutaj niezwykle popularne wiec prawdopodobnie to dla nich normalne. Największy sprzedawca overclockers.co.uk sprzedaje karty z blokami wodnymi przez nich na miejscu modyfikowane i normalnie jest na nie gwarancja MSI, jak więc to wytłumaczysz skoro producent sprzedaje tylko karty z chłodzeniem referencyjnym ? Rynek OC się rozwija....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dzisiaj dostałem z gwarancji r9 270X od msi (chłodzenie się zatarło). No i karta ma wymienione chłodzenie, a plomba na śrubie jest rozwalona - jest w nią wbity śrubokręt. Czyli na gwarancji nie dość, że rozwalili plombę to nie dali nowej. Tak więc mniemam, że mają ją w [gluteus maximus] ;P

Tapatalk 4 @ SGS 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie a ja mam pytanie czy wam też ta karta w stresie wydaje dziwne dźwięki takie delikatne piski ? Dzieje się tak jedynie pod sporym obciążeniem, np test benchmark. Zastanawiam się czy jej nie oddać do naprawy, wszystko śmiga jak trzeba, jednak za tyle kasy to karta śpiewać nie powinna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dzisiaj dostałem z gwarancji r9 270X od msi (chłodzenie się zatarło). No i karta ma wymienione chłodzenie, a plomba na śrubie jest rozwalona - jest w nią wbity śrubokręt. Czyli na gwarancji nie dość, że rozwalili plombę to nie dali nowej. Tak więc mniemam, że mają ją w [gluteus maximus] ;P

Tapatalk 4 @ SGS 3

Albo straciłeś gwarancję :) Jak im odeślesz to powiedzą że plomba zerwana.

Dokładnie a ja mam pytanie czy wam też ta karta w stresie wydaje dziwne dźwięki takie delikatne piski ? Dzieje się tak jedynie pod sporym obciążeniem, np test benchmark. Zastanawiam się czy jej nie oddać do naprawy, wszystko śmiga jak trzeba, jednak za tyle kasy to karta śpiewać nie powinna...

To normalne, cewki piszczą w elektronice. Ponoć w 290 jest to mocniej uciążliwe niż średnia na innych kartach. 
Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo straciłeś gwarancję :) Jak im odeślesz to powiedzą że plomba zerwana.

Czy ja wiem. Sklep mi odpisał, że nie ma z tym żadnego problemu. Do tego na karcie są nowe naklejki. Tak jakby dali jej nowy numer seryjny. Czyli pewnie mają to gdzieś w systemie wbite.

@maryan

To akurat normalne i nic na to nie poradzisz. Jedna z opcji załągodzenia to granie z vsync. Przy 60 fps nie piszczy tak jak przy 120 czy tam 300 ;P No i jak założysz blok wodny to dopiero usłyszysz piszczenie, bo ci go wentylatory zagłuszać nie będą ;>

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie głownie chodzi o to, że na niej jest już blok wodny. Wczesniej było słyszalne, ale teraz to przesada ;) czyli nic z tym się nie zrobi i piszczeć musi - szkoda ;( przy tak rozwiniętej technologii nie myslalem, że takie coś może być czymś normalnym ;) dzieki za odpowiedzi panowie. Pozdrawiam

Edytowane przez maryan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój zasilacz Corsair AX760 zaraz po zakupie piszczał tak że nie dało się siedzieć (mam obudowę na biurku), oddałem na gwarancję wymienili na nowy, też piszczący, tyle że trochę mniej.

Po kilku miesiącach przestał piszczeć, w tej chwili to jest prawie niesłyszalne. Opcje są dwie:

1. głuchnę na starość szybciej niż mi się wydawało

2. cewki przestały piszczeć

także może jest dla ciebie nadzieja :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi