Nozdmaru Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2014 (edytowane) Witam! Wraz z zakupem nowego blaszaka postanowiłem dokonać wymiany paru komponentów w starszym i leciwym PC. CPU: Athlon II X3 445 GPU: Gigabyte Radeon 5670 1GB Mobo: Gigabyte MA770T-UD3 Ram: Kingston HyperX Blu 1600 MHz CL9 3x2GB PSU: ~500W (upewnie się co do modelu i firmy-wrzucę później) Myślałem nad zmianą karty na ASUS GTX 560 Ti 1GB (na Allegro znalazłem używaną za~220)- Pytanie czy warto; CPU na Intela (2 rdzeniowego- nie potrzebuję więcej :P) chyba Pentium Aniversary i mobaska z możliwością OC relatywnie taniego. Pomożecie skorygować "upgrade" i dobrać mobo? :) Btw wolałbym skorzystać z nadchodzącego odblokowanego Pentiuma niż z i3. Mój portfel jest w miarę elastyczny, ale nie znaczy to, że do "staruszka" potrzebuję i7-4770K. PSU to Amacrox Warrior 500W Edytowane 26 Maja 2014 przez Nozdmaru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nozdmaru Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2014 (edytowane) Możliwość grania w nowe produkcje na średnich. Do ultra mam drugiego blaszaka- często gram co-opa w wielu grach z bratem :) Wracając do Athlona to udało mi się pozornie odblokwać 4 rdzeń. Wszystko fajne CPU-ID pokazuje 4 rdzenie, wątki i 3MB L3. Skakałem z radości do momentu uruchomienia Thiefa i Battlefielda 4. Crashe i BSODY. Próbowałem różnych napięć, wartości mnożnika itp. Błąd się powtarzał (o dziwo testy stabilnościowe przechodził bezproblemowo). Wróciłem do ustawień fabrycznych. W związku z tym wolałbym Intela z odblokowanym mnożnikiem (teoretycznie łatwe i przyjemne OC). Jednakże pozostaje pytanko czy biorąc Pentiuma odczuje brak Hyper-threadingu w stosunku do i3. I wracam do pytania czy warto brać Asus GTX 560TI DCII 1GB, czy dopłacić do R7 260X? Słyszałem, iż GTX 560Ti jest gorący i głośny, ale mi to nie przeszkadza. Do wymiany konieczny jest procek bo brak L3 doprowadza mnie do szału w grach. Edytowane 27 Maja 2014 przez Nozdmaru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2014 Sprzedaj Athlona i szukaj Phenoma II. Zamiana Phenoma II X4 na Pentiuma nie ma wielkiego sensu ;) Z nowych części proponuję zakup R7 260X: Karta graficzna Asus Radeon R7 260X OC, 1GB GDDR5 (128 Bit), HDMI, 2xDVI, DP (R7260X-DC2OC-1GD5) Powinien być jak ulał do PII. Nie jestem pewny, czy przy X3 nie będziesz świadkiem dużych spadków kl.s/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...