Skocz do zawartości
Nozdmaru

Upgrade starego kompa w granicach rozsądku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wraz z zakupem nowego blaszaka postanowiłem dokonać wymiany paru komponentów w starszym i leciwym PC.

CPU: Athlon II X3 445

GPU: Gigabyte Radeon 5670 1GB

Mobo: Gigabyte MA770T-UD3

Ram: Kingston HyperX Blu 1600 MHz CL9 3x2GB

PSU: ~500W (upewnie się co do modelu i firmy-wrzucę później)

Myślałem nad zmianą karty na ASUS GTX 560 Ti 1GB (na Allegro znalazłem używaną za~220)- Pytanie czy warto; CPU na Intela (2 rdzeniowego- nie potrzebuję więcej :P) chyba Pentium Aniversary i mobaska z możliwością OC relatywnie taniego.

Pomożecie skorygować "upgrade" i dobrać mobo? :)

Btw wolałbym skorzystać z nadchodzącego odblokowanego Pentiuma niż z i3.

Mój portfel jest w miarę elastyczny, ale nie znaczy to, że do "staruszka" potrzebuję i7-4770K.

PSU to Amacrox Warrior 500W

Edytowane przez Nozdmaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwość grania w nowe produkcje na średnich. Do ultra mam drugiego blaszaka- często gram co-opa w wielu grach z bratem :)

Wracając do Athlona to udało mi się pozornie odblokwać 4 rdzeń. Wszystko fajne CPU-ID pokazuje 4 rdzenie, wątki i 3MB L3. Skakałem z radości do momentu uruchomienia Thiefa i Battlefielda 4. Crashe i BSODY. Próbowałem różnych napięć, wartości mnożnika itp. Błąd się powtarzał (o dziwo testy stabilnościowe przechodził bezproblemowo). Wróciłem do ustawień fabrycznych.

W związku z tym wolałbym Intela z odblokowanym mnożnikiem (teoretycznie łatwe i przyjemne OC).

Jednakże pozostaje pytanko czy biorąc Pentiuma odczuje brak Hyper-threadingu w stosunku do i3.

I wracam do pytania czy warto brać Asus GTX 560TI DCII 1GB, czy dopłacić do R7 260X? Słyszałem, iż GTX 560Ti jest gorący i głośny, ale mi to nie przeszkadza.

Do wymiany konieczny jest procek bo brak L3 doprowadza mnie do szału w grach.

Edytowane przez Nozdmaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedaj Athlona i szukaj Phenoma II. Zamiana Phenoma II X4 na Pentiuma nie ma wielkiego sensu ;)

Z nowych części proponuję zakup R7 260X:

Karta graficzna Asus Radeon R7 260X OC, 1GB GDDR5 (128 Bit), HDMI, 2xDVI, DP (R7260X-DC2OC-1GD5) 

Powinien być jak ulał do PII. Nie jestem pewny, czy przy X3 nie będziesz świadkiem dużych spadków kl.s/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi