Skocz do zawartości
Ghazi

ZNOWU :) pomoc w kompletowaniu kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! W związku z tym, że mój ojciec potrzebuje kompa do pracy, nadaża się okazja, żeby dać mu Antka 1,2 i kupić sobie coś szybszego :>

W związku z tym proszę o wszelakie opinie na temat konfigu: (max 2000zł i ani grosz więcej bez DVD, grafiki i soundu - mam)

Epox 8rda+ Nforce2 Socket A AGPx8 Sound = 469zł

Athlon XP 2,0 XP = 270zł - będzie kręcony na WC :] - Orbital, AquSzut, chłodnica + 2x 120mm 5V (sam CPU )

Buda Chiefteca + zasiłka 420W = ok. 550zł + wentyle (brak w stand.)

Ram - ma dylemat - podobno 400Mhz wcale nie są wydajniejsze od 333? Ponadto, czy do WinXP i CounterStrike'a (:P) + ofc CZASAMI nowe gry, obróbka amatorsko filmów itp. czy styknie 256MB (142zł) ? Czy pchać się w 512 Kingstom? (319zł)+

Dysk = mam wątpliwości. Chcę 80GB. Chyba wezmę Seagate. Ktoś ostatnio zapodował testy - SG wypdał najszybciej. (359zł)

Nagrywara - chyba polecę po kosztach i łyknę LiteON (kuzyn ma i jest zadowolony, a ja dużo CD nie nagrywam). (180zł)

Do tego ze "starego" PC G4 Tit 4200 128DDR VIVO + DVD Pionier 16/40x

OK. wyszło równo 2 000 (z ramem 256 333mhz)

Dobra! Piszcie co byście zmienili! Wszystkie ceny brałem z Proline - chyba najtaniej - oczywiście złożę sam do kupy. :)

Szczególne wątpliwości mam do MOBO! Nie znam Epox'a, czy nie lepiej walić w sprawdzone MSI or Gigabayte? ofc wychodzi 100zł taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał coś takiego (by www.tedsoft.pl/konfigurator.php)

1. Procesor AMD Athlon XP 2000+ (1,66Ghz)

2. Płyta gł. Soltek 75-FRN2-L

3. Pamięć TwinMos DDR 256MB (PC-2700)

4. Dysk twardy SEAGATE 80GB BARRACUDA 7200.7

5. Nagrywarka LiteOn LTR-48126S 48/24/48 OEM

6. Obudowa Chieftec DX-01B-D-U 360W P4

+ koszty wysyłki: 1,00zł

--------------------------------------------------------------------------------

Cena zestawu wynosi: 1855,00zł

Nic dodać nic ująć ;) No chyba żeby zamienić DDR 2700 na 3200 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod dokładnych przemyślaniach stwierdziłem, że biorę co napisałem na początku. Ale teraz pojawi się problem z pamięciami. Co będzie najwydajniejsze:

- 1x TwiMmos 512 DDR 400MHz (375zł)

- 1x TwiMmos 512 DDR 333MHz (305zł)

- 2x Twimmos 256DDR 400Mhz (2x 185 = 370zł)

- 2x Twimmos 256 DDR 333Mhz (2x 155 = 310zł)

No dobrze, teraz chciałbym się dowiedzieć co wypada najkożystniej w stso. JAKOŚĆ/CENA. Czy różnica między 333 a 400 mhz będzie znaczna? To samo tyczy się 1x 512 a 2x 256 (będzie widoczna różnica?). Chciałbym puścić proca na jakieś 10 - 11x 200. :P :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- 2x Twimmos 256DDR 400Mhz (2x 185 = 370zł)

wydaje mi sie ze to bedzie zdecydowanie najwydajniejsze puszczone w dualu oczywiscie :)

Mi tez sie tak wydaje :D. Dobrze ze 512 MB, bo 256 to troche malo dla Wina XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, teraz wiem jake pamięci. Ale jak zacząłem przeglądać topici na temat płyt Epox 8rda+, Potem Solteka 75-FRN2... Zeby nie mieć CAŁKOWITEG mętliku we łbie to ograniczłęm się do tych 2. Co brać? Naczytałem się tyle postów, że ho-ho, stosunek neg do poz 50-50 :( :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiez we wszystko co pisza o soltekach, z tego co pamietam zle zeczy pisali w wiekszosci o starych modelach solteka, obczaj na nowe, np zobaczjak vip wykrecil fsb na solteku sl-75frn, ta plyta to cudo 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem tak...wczoraj zamówiłem SOLTEKa 75 FRN2-L + pamięć GEIL 256 mega PC3200 Ultra, CS2. Zdecydowałem się na niego bo to bardzo stabilna płyta. Jeden gość który składa kompy na różnych mobo mówi, że właściwie nie serwisuje Solteków w przeciwieństwie do Epoxów Abitów itd. Poza tym przekonuje mnie cena, a na soundstormach i innych d.u.p.e.r.e.l.a.c.h typu Rajdy w ogóle mi nie zależy( nie urażając forumowiczów), ale to tylko moje zdanie, no i te osiągnięte przez kogoś 250 fsb synchro w solteku 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i ja bym sie ku soltekowi sklanial a czemu to juz kolega Rezystor powiedzial

co do pamieci tylko 512 - do xpe to takie sensowne minimum, chcesz miec proca @ 2,5ghz i kilka mb wolnego ramcu??

Pozdro 8)

Drugą kosteczkę dokupie później, póki co jestem spłukany maxymalnie, ta już mnie kosztowała 300 zeta :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, teraz wiem jake pamięci. Ale jak zacząłem przeglądać topici na temat płyt Epox 8rda+, Potem Solteka 75-FRN2... Zeby nie mieć CAŁKOWITEG mętliku we łbie to ograniczłęm się do tych 2. Co brać? Naczytałem się tyle postów, że ho-ho, stosunek neg do poz 50-50 :( :P

Jak chcesz sie bawic w Orbitala to Soltek ma jedna wade - brak dziurek wokol Solteka

Ja bym sie sklanial ku Epoxowi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tam nie mam przekonania do tych Soltekow, bardzo mozliwe, ze mocno sie poprawily, ale stawialbym na ABITA NF7-S 2.0 (tak, wiem tego nie brales pod uwage:)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...