Skocz do zawartości
szark

600w do i5 4670k OC oraz r9 290x

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie mój sprzęt to:
I5-4670K OC 4.4Ghz wraz z chłodzeniem macho 120
Płyta msi z87 g43
2 kości ram po 8gb ddr3 1333mhz
2 dyski twarde
Napęd dvd
Oraz 2 wiatraczki w obudowie gladius m40.
Problem jest taki że chciałbym do tego zestawu dołożyć kartę r9 290x/r9 290 ale nie wiem czy mój zasilacz 600w DEUS G1 80plus bronze od silentium pc da radę to uciągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój gtx 770 amp! robił po 85 stopni więc 10 stopni więcej nie zrobi mi róźnicy , a głośność karty nie bardzo mnie obchodzi ze względu na grę w słuchawkach. Możliwe że w czasie zmienię chłodzenie ale narazie nawet nie wiem czy 600w utrzyma to wszystko.Jak liczyłem w sieci wyszło mi 550w więc dość blisko tych 600w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Referencyjny R9 290 w trybie Quiet potrafi się rozgrzać do ~94 stopni podczas testu w 3D Mark Vantage .

Podobnie wersja X .

Pobór mocy dla całej platformy z I7 3960X@4,7 Ghz i referencyjnym  R9 290 oscyluje w okolicach 485 W , pomiar standardowo robiony z gniazdka więc sprzęt w rzeczywistości pobiera trochę mniej - w teście mamy Corsair AX 1200 W z certyfikatem 80+ Gold , jego sprawność wynosi przy tym obciążeniu ~90% więc rzeczywisty pobór platformy to ~440 W .

Twój Deus 600W spokojnie da radę z kręconym I5 i R9 290 .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dalej mam problem.Pozbierałem od tamtej pory trochę pieniędzy i zdecydowałem się na Asus Radeon R9 290 OC DirectCU II 4GB. Sprzęt jak wcześniej tylko mam pytanie czy z tym nieszczęsnym moim 600w  będę mógł podkręcić ją .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam podepne sie pod temat.

posiadam sprzet:

I5-4670K

MSI Z87-G45 Gaming

2x4gb Kingston HyperX

dysk ST2000DL003 plus jakis 400giga

nagrywarka

obudowa zalman z3 z 4 wiatrakami

dokupilem dzisiaj karte graficzna  ASUS Radeon R9 290 4GB DDR5.

Posiadam zasilacz OCZ Stealth X Stream 2 600W.

Moje pytanie brzmi czy ten zasilacz podola temu zestawowi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien dać radę  - w poście nr 6 masz napisane ile testowe konfigi z R9 290 brały .

Teoretycznie będzie miał jeszcze ~160W zapasu , choć może równie dobrze  mieć mniej - zależy ile ma lat , SXS2 to dość stara konstrukcja .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi