Skocz do zawartości
deton24

SSD - Garbage Collection / TRIM dla Windows Vista | Plextor M5S vs Crucial M550

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję czegoś odpowiedniego pod Windows Vista który nie obsługuje TRIM.

Wcześniej myślałem nad Crucial M500, GoodRam C-50, Transcend SSD340,

ale w związku z TRIM szukam czegoś z dobrym Garbage Collection. 

Pytanie czy to co robi Garbage Collection samo z poziomu firmware wystarcza, czy trzeba/da się nabyć jakieś oprogramowanie do ręcznego wykonywania polecenia TRIM.

Np. czytałem o intel ssd toolbox który to robi, nie wiem jak mają się ich różne modele z Garbage Collection, bo połączenie jednego z drugim chyba zaowocuje, albo sprawi różnicę?

Gdyż zastanawiałem się nad Plextorem M5S a tam nie wiem czy w Plextool da się to robić jak w Intelu.

edit odpowiedziałem sobie:

"Prawda jest jednak taka, że sprzętowe funkcje Garbage collection działają na tyle dobrze, że kontroler jest w stanie zapewnić poprawną pracę dysku przez wiele lat nawet w systemach, które funkcji TRIM nie obsługują, czyli między innymi Windows XP czy starsze wersje Mac OSX."

Czytałem jeszcze o jakiś Kingstonach z agresywnym Garbage Collection, ale chyba V300 są słabe.

Do tego moja płyta ma SATA II. Raczej nie dokładać kontrolera? PCIe x1

Jaki dysk polecacie?

edit

Natknąłem się jeszcze na ostatnio recenzowane dyski Plextor M6S i Crucial M550.

Wychodzi na to że tylko ten drugi ma Garbage Collection.

Plextor M5S 128GB vs Crucial M550 to 5 dych drożej.

Nie wiem jak duża jest różnica między nimi. Co polecacie?

Edytowane przez deton24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij tutaj. http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/

Wszystkie dyski mają wystarczająco dobry, wydajny Garbage Collection dla przeciętnego użytkownika. Chyba że robisz coś nieprzeciętnego na komputerze z bardzo intensywnym zapisem?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego moja płyta ma SATA II. Raczej nie dokładać kontrolera? PCIe x1

Nie dokładać - tanie kontrolery SATA 6gb na PCIE - takie powiedzmy w cenie 90-190pln - będą miały kiepskie parametry, i w ogólnym rozrachunku wyjdziesz na tym gorzej, niż niż na sata 3gb na przyzwoitej płycie głównej. Dobre kontrolery SATA III (z własnym GPU) to koszt dobrej płyty głównej w górę.

SATA II nie utrudni Ci znacząco życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi