Skocz do zawartości
Edisom

i5-4690 podkręcanie? Wybór płyty głównej + karta dźwiękowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję przed zakupem zestawu procesora z płytą główną. Początkowo chciałem kupić jakiś procek z serii K, gdyż już mam chłodzenie Macho BW, ale po przeczytaniu, że 4690k nie wyjdzie tak szybko, to pomyślałem o kupnie 4690 zwłaszcza, że bez płyty z97 wyjdzie sporo taniej.

1. Przeczytałem, że mimo zablokowanego mnożnika podkręcę 4690 do 4,1ghz. Czy będzie to możliwe na płycie z chipsetem H97?

2. Jeśli zdecydowałbym się na h97 to jak sprawa wygląda z kartą dźwiękową. Czytałem, że Realtek ALC-1150 jak na integre jest bardzo dobry (ASRock Fatal1ty H97 Performance, 375zł). Czy też lepiej sprawdzi się tani Asus Xonar DG (95zł) + płyta główna ASRock H97 PRO4 (311zł) z słabszym kodekiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model H97 Fatal1ty Performance ma bardzo chwalony układ audio. Na Twoim miejscu zainwestowałbym w tą płytę, a gdy jakość dźwięku okaże się niezadowalająca (w co wątpię), zastanawiał się nad zakupem dedykowanej dźwiękówki.

A procka lepiej bierz z odblokowanym mnożnikiem. W przypadku poprzedniej podstawi kręcić dało się, o ile dobrze pamiętam tylko na Z87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi